Sebzeleri, meyveleri ve balıkları mevsiminde tüketmek oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme programı mevsiminde tüketilen gıdalara bağlıdır. Besinleri doğru mevsimde tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamini, minerali, aminoasit ve enzimleri tam anlamıyla vücuda almayı sağlar. Sağlıklı beslenme uzmanlarının kilosunu kontrol altına almak isteyen kişilere ilk önerisi yiyecekleri mevsiminde tüketmektir.
Meyveler, sebzeleri ve balıkları mevsiminde tüketmek diyet yapan ve sağlıklı beslenmeye özen gösteren kişiler için önemlidir. Çünkü, diyet yapmak bir tek kilonuzu kontrol altında tutmak ya da kilo vermek değildir. Sağlıksız, bilinçsiz ve düzensiz olan alışkanlıklarınızdan vazgeçmektir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Sağlıklı Beslenme için Besinleri Mevsiminde Tüketin!
Sağlık ve sağlıklı yaşam açısından besinleri mevsiminde tüketmek, doğru gıdanın vücuda alınmasını sağlayacaktır. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyacağı tüm besinler, herhangi bir takviye olmadan tüketilebilmektedir. Doğal ortamında yetişen meyve, sebze ve balıklar daha sağlıklıdır. Sağlıklı beslenme konusunda bilinçli olmak istiyorsanız, mutlaka mevsiminde sebze, meyve ve et tüketimi yapmalısınız. İşte diyetisyen tavsiyelerine göre mevsimine göre gıdalar!
Mevsimine Göre Balıklar
Her mevsimde balık tüketimi değişiklik gösterebilir. Örneğin kış aylarında tüketilmesi gereken balıklara birkaç örnek göstermemiz gerekirse;
- Kefal,
- Hamsi,
- Tekir,
- Çinekop,
- Kırlangıç,
- Uskumru,
- İstavrit,
- Palamut,
- Lüfer,
- Pisi.
Yaz aylarında pek çok tezgahta balık türleri daha az yer almaya başlayabilir. Bu mevsimde tüketilmesi gereken balıklarsa şunlardır:
- Tekir,
- Barbun,
- Uskumru,
- Mercan,
- Levrek,
- Sardalye,
- Çingene palamudu.
İlkbahar aylarında birbirinden lezzetli olan ve sağlıklı beslenme için tüketilmesi gereken balıklar:
- Uskumru,
- Kefal,
- Levrek,
- Kalkan,
- Mercan,
- Kırlangıç,
- Kefal,
- Kaya balığı,
- Gümüş balığı,
- İskorpit.
Sonbahar aylarında tüketilmesi gereken balıklar:
- Palamut,
- Lüfer,
- Çipura,
- Orfoz,
- Traça,
- Torik,
- Pisi.
Mevsiminde tüketilen her bir balık, içeriğindeki yağ asitleri sayesinde pek çok sağlık sorununa iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, grip ve enfeksiyona karşı koruması, mevsiminde tüketilen balığın faydaları arasında yer alır. Bunun için uzmanlar tarafından mevsim balıklarının haftada 2 kez tüketilmesi önerilir.
Mevsimine Göre Sebzeler
En az balık kadar mevsiminde tüketilen sebzelerin de faydası büyüktür. Kış aylarında tüketilmesi gereken mevsimine göre sebzelere birkaç örnek gösterecek olursak;
- Karnabahar,
- Ispanak,
- Lahana,
- Havuç,
- Brüksel lahanası,
- Bal kabağı,
- Turp,
- Kereviz,
- Pazı.
İlkbahar mevsiminde tüketilmesi gereken sebzeler:
- Ispanak,
- Brokoli,
- Pırasa,
- Şalgam,
- Enginar,
- Taze bakla,
- Roka,
- Maydanoz,
- Nane,
- Bezelye,
- Sarımsak,
- Kuşkonmaz
Yaz mevsiminde tüketilmesi gereken sebzeler:
- Patates,
- Soğan,
- Taze fasulye,
- Bezelye,
- Patlıcan,
- Bamya,
- Taze börülce,
- Semizotu,
- Barbunya,
- Kabak,
- Yeşil biber,
- Mısır.
Sonbahar mevsiminde tüketilmesi gereken sebzeler:
- Patlıcan,
- Patates,
- Mısır,
- Kabak,
- Kereviz,
- Ispanak,
- Mantar,
- Pırasa.
Sağlıklı beslenme açısından mevsiminde sebze tüketiminin önemi büyüktür. Bu sayede birçok insan kardiyovasküler rahatsızlıklardan ve kanserden korunma şansı elde edebilir. Fakat besin piramidine göre her sebzenin tüketilmesi gereken belli bir miktar bulunur. Gereğinden fazla tüketilen sebzeler fayda sağlamak yerine çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Mevsimine Göre Meyveler
Sağlıklı beslenme konusunda önemli bir yere sahip olan faktörlerde bir diğeri de mevsimine göre meyve tüketimidir. Mevsimine göre meyveler için de şu şekilde örneklendirmelerde bulunabiliriz:
Kış aylarında tüketilmesi gereken meyveler;
- Portakal,
- Mandalina,
- Limon,
- Balkabağı,
- Ayva,
- Elma,
- Muz,
- Greyfurt
- Mandalina.
İlkbahar aylarında tüketilmesi gereken meyveler:
- Havuç,
- Erik,
- Kiraz,
- Çilek,
- Dut,
- Çağla.
Yaz mevsiminde tüketilmesi gereken meyveler:
- Kiraz,
- Kayısı,
- Çilek,
- Vişne,
- Armut,
- Dut,
- Çağla,
- İncir,
- Böğürtlen,
- Kavun.
Sonbahar mevsiminde tüketilmesi gereken meyvelerse:
- Elma,
- Armut,
- Nar,
- Üzüm,
- Muz,
- Trabzon hurması,
- Kivi,
- Mandalina,
- Portakal,
- İncir.
Meyvelerin mevsimine göre tüketilmesi insan sağlığı açısından pek çok farklı fayda sağlayabilir. Özellikle de kış mevsiminde tüketilen meyveler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilmek mümkün olurken, bu gibi faydaları görebilmek için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekir. Ayrıca meyvelerin içeriğinde şeker olduğunu unutmamak ve gereğinden fazla tüketmemek de önemlidir. Beslenme uzmanları ve diyetisyenlerin önerilerine uygun bir sağlıklı beslenme programı oluşturabilenler, bu sayede yaşam kalitesini artırabilir, hatta kilo verme konusunda da fayda görebilir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.
Daha önce defalarca diyet yapmayı denedim. İnternetten bulduğum programları uygulamaya çalıştım, zayıflama ürünleri kullandım hatta Aidin Salih in yolundan gisip su orucu bile tuttum ama her seferinde verdiğim kiloları fazlasıyla geri aldım. Bunca emek ve denemenin sonunda profesyonel diyetisyen desteği almadan bu kilo veremeyeceğimi anladım.