Günümüzde pek çok insan akşam 6’dan sonraya akşam yemeğini bırakmanın kilo aldırıp aldırmadığını merak etmektedir.

Son dönemlerde adından sıklıkla söz edilen intermittent fasting kavramı ile bu konu bir hayli araştırılmaya başlanmıştır. Kimilerine göre akşam yemeği belli saatlerden sonraya kaldığında kilo almaya neden olurken, kimilerine göre önemli olan saat değil, tüketilen besinler ve miktarı olmuştur.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Gündüz o kadar yoğun çalışma sonucunda eve geç gitmeniz gerektiğinde, aksayan akşam yemeğini duyulan ya da okunan bilgilerden sonra kilo alırım düşüncesiyle kolay kolay kimse yemez. Yıllardır düzensiz yaşama ayak durması gereken birçok danışanım bulunmakta ve aralarında bazıları da kilo alımlarını bu düzensiz yaşamdan kaynaklı, geç yemek yemeden olduğunu düşünmektedir. Peki bu durum ne kadar doğru? Akşam yemeği kilo aldırır mı?

Akşam Yemeği Kilo Aldırır mı?

Akşam Yemeği Kilo Aldırır mı?
Akşam Yemeği Kilo Aldırır mı?

“Akşam yemek yemek kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı kilo problemi yaşayan ya da formunu korumaya çalışan birçok insanın merak konusu olarak bilinmektedir. Akşam yemek yemek ile alakalı çeşitli görüşler bulunmaktadır. İntermittent fasting kavramına göre 16/8 programında beslenebilmek mümkündür.

Buna göre akşam 8’den sonra yemek yemek mümkün olurken, 16 saat aç kalarak sabah 12’de yemek yenilmesi gerekmektedir. Ya da bunun bir farklı metodu olarak akşam 6’dan sonra yemek yemek mümkün olurken, sabah kahvaltısı saat 10 civarında yapılmalıdır. Bu da bir tür sağlıklı beslenme programı olarak nitelendirilmektedir.

İntermittent fasting sağlıklı beslenme programına göre akşam yemek yenilen saatin herhangi bir önemi olmazken, önemli olan tüketilen besinler ve miktarıdır. Kişi günlük enerji ihtiyacını karşılayacağı kadar besin tükettiği takdirde akşam yemek yeme ile kilo almazken, fazlasını tükettiği takdirde kilo alabilmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalar gece yemek yemek ile sabah kahvaltı yapmak arasındaki sürede bireylerin 500 kaloriden fazla aldığı belirlenmiştir.

Akşam Neler Yemeli, Neler Yememeli?

Akşam Neler Yemeli, Neler Yememeli?
Akşam Neler Yemeli, Neler Yememeli?

Beslenme ve diyet uzmanlarına göre sağlık için uygun diyetlerin uygulanması gerekmektedir. Örneğin; bireylerin akşam yemeğinde bir kase çorba ve salata tüketmesi, ya da sebze yemeğinin yanında bir kase yoğurt tüketmesi önerilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için bireylerin diyet programı çoğu zaman kişiye göre uyarlanabilirken, genel olarak sağlıklı bir beslenme konusunda yine diyetisyenden destek alınması gerekmektedir.

Diyetisyenler danışanlarını kilo alımına karşı pek çok konuda uyarabilmektedir. Örneğin; akşam yemeğinde kesinlikle bir ince dilim ekmeğin aşılmaması, tüketilen çorba ya da sebze yemeğinin sınırlı olması konusunda uyarabilmektedir. Ayrıca bu saatlerde pilav ve makarna tüketiminden kaçınılması da önemlidir. Akşam yemeğinden 1-2 saat sonrasında ise bir porsiyon meyve tüketimi diyetisyen önerileri arasında yer almaktadır.

Uykuya Yardımcı Olun

Uykuya Yardımcı Olun
Uykuya Yardımcı Olun

Kilo konusunda uykuyu hiçbir zaman küçümsememek gerekir. Bazı durumlarda ise uykusuzluğunuzun nedeni yedikleriniz de olabilir. Kilo ve uyku konusu bir sarmal gibidir. Uyku problemi yaşayan biri akşam saatlerinde ne yediğini gözden geçirerek revize edebilir. Mesela süt, muz ve badem gibi besinler, magnezyum minerali ve triptofan adlı aminoasit içerikleriyle uykuya geçmenizi kolaylaştırırken kafein gibi maddeleri içerisinde bulunduran içecek ya da yiyecekler uykunuzu kaçırabilir.

Mesela uyku problemi çekenler için dip not verecek olursak; yatmadan önce magnezyum tüketmek uyku kalitesinde gelişim sağlar ve pozitif etki ile sabah yataktan kalkmayı daha çok kolaylaştıracaktır. Uykunuza yardımcı olacağınız bir diğer besin de muz. Bu tropik meyve sakinleştirici etki yaratır ve uyku düzenleyici hormonları sayesinde seratonin ve melatonin kaynağı olan amino asit ve triptofan içerir.

Ayrıca muz, sakinleştirici ve uyku düzenleyici hormanlar olan seratonin ve melatonin kaynağı olan amino asit ve triptofan içerir.

Gece Yemek Yeme Alışkanlığı Nasıl Önlenir?

Gece Yemek Yeme Alışkanlığı Nasıl Önlenir?
Gece Yemek Yeme Alışkanlığı Nasıl Önlenir?

Öğün atlamayın: Her gün atlanılan öğünler, vücudun açlık çekmesine ve daha çok strese girmenize yardımcı olur. Hatta bu durumda daha çok acıkma hissedersiniz. Bu sebeple kahvaltı ve ardından gelecek ara öğünlerin kaçırılmaması daha faydalı olacaktır.

Uyku düzenini değiştirmeyin: Hemen hemen herkesin yaşam şekline göre bir alışkanlığı vardır. Hafta sonlarında geç uyanıp geç saatte uyanmak da bu düzene dahil olabilir. Uyku düzeninde görülen düzensizlik, dengesizlik ve beslenme saatlerini geceye göre ayarlamak gibi durumlar sizi her zaman daha çok yemeğe iter. Bu nedenle de hafta sonunda ya da hafta içlerinde uyku seviyenizdeki değişimi en az seviyede değişikliğe uğratabilirsiniz.

Haftalık yemek planı oluşturun: Dengeli bir beslenme her zaman sağlıklı olmanın şartlarından biridir. Vücut için yararlı olan maddelerin eşit oranlarda alınması dengeli beslenmenin ne kadar önemli olduğunu açıklamaktadır. Bütün vitamin, mineral, protein, yağ, karbonhidrat gibi vücuda yararlı maddeleri eşit oranda almak dengeli beslenmekle oluşacak bir durumdur. Eğer bu düzene uyulmazsa sizin kendinizi daha çok aç hissetme nedenlerinizden biri olabilir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz