Mevsim değişikliklerinin metabolizma üzerinde rolü vardır. Dengeli ve sağlıklı beslenme açısından vücuda daima mevsim meyveleri ve sebzeleri ile gıda alımı yapılmalıdır. Özellikle kilo vermek isteyen kişilerin metabolizma hızlarını kontrol altında tutabilmesi için mevsime uygun sebzeler ve meyveler tüketmesi şarttır. Bu durumda Eylül ayı sebzeleri ve meyveleri birçok insan açısından merak konusudur.

Eylül Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Eylül Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Eylül Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Sağlıklı beslenmek ve kilo verebilmek için sebzelerin mevsiminde tüketilmesi son derece önemlidir. Her mevsim ve hatta her ay farklı sebzeler bulabilmek mümkün olurken, tüketilecek olan sebzelerin bileşenlerinden faydalanabilmek adına mevsim sebzeleri olması büyük önem teşkil eder. Dolayısıyla eylül ayı sebzeleri de önemli bir ayrıntı olarak değerlendirilir. Sağlıklı beslenme programlarında yer verilmesi gereken Eylül ayı sebzelerinden birkaçına şu şekilde örnek gösterebiliriz.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

  • Semizotu
  • Barbunya
  • Bamya
  • Taze Fasulye
  • Börülce
  • Kabak
  • Lahana
  • Mantar
  • Havuz
  • Patlıcan

Semizotu ve Salatalık Faydaları

Semizotu sağlıklı beslenme açısından en önemli gıdalardan biridir. Kalbi korur, yorgunluk hissini azaltır, kolesterolü düşürür, formda kalmanızı sağlar, cildi nemlendirir, kanser ve böbrek rahatsızlığına iyi gelir. Kabızlığı önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kabak, Pazı ve Havuç Faydaları

Eylül ayı sebzeleri arasında yer alan kabak, pazı ve havuç vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan sebzelerdir. İdrarı söktürme ve idrar tutukluğunu engelleme üzerine büyük bir etkisi vardır. Böbrek ve mesanedeki iltihapların temizlenmesini, mide ve bağırsakların yumuşamasını dolayısıyla kabızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar.

Barbunya, Bamya, Taze Fasulye ve Dolmalık Biber Faydaları

Sağlık bakımından yağ oranı düşük, protein açısından yüksek olan sebze grubudur. Bir tabak barbunya, taze fasulye, bamya ya da dolmalık biber tüketmek ihtiyaç duyulan proteinin yüzde 50’sini karşılayacaktır. Bu sebze grubu kolon kanserini önlemekte, kalbi korumakta, kolesterolü düşürmekte ve kilo alımını düşürmektedir.

Mantar, Mısır, Domates, Patlıcan ve Kırmızı Turp Faydaları

Düşük kalorili olmalarının yanı sıra, yüksek protein ve karbonhidrat içeren bu besin grubu obeziteyi ve kanseri engellemektedir. D vitamini açısından oldukça zengin olan bu sebzeler günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktadır.

Eylül Ayı Meyveleri Nelerdir?

Eylül Ayı Meyveleri Nelerdir?
Eylül Ayı Meyveleri Nelerdir?

Sağlıklı beslenme konusunda Eylül ayı meyveleri de en az sebzeleri kadar önemlidir. Mevsiminde meyve tüketmek insan sağlığı açısından son derece faydalı olurken, aynı zamanda metabolizmanın hızlandırılması konusunda da etkilidir. Eylül ayı sebzelerinden sonra Eylül ayı meyvelerini de şu şekilde örneklendirebiliriz:

  • İncir
  • Mürdüm eriği
  • Karpuz
  • Şeftali
  • Üzüm
  • Kızılcık
  • Elma
  • Böğürtlen
  • Hünnap
  • Armut
  • Kuşburnu

Kavun ve Karpuz Faydaları

Pek çok diyetisyen diyet yaparken ara öğünlerde meyve tüketilmesini önermektedir. Eylül ayında tüketilebilecek meyve gruplarından biri de kavun ve karpuzdur. A, B ve C vitamini açısından oldukça zengindir ve içerisinde bolca sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfa-beta karoteni içerir. Yüzde 90’ını sudan oluşur, dolayısıyla ihtiyaç duyulan su miktarının yüzde 30’unu karşılar.

İncir ve Şeftali Faydaları

Lif, magnezyum, manganez, sodyum, B6 vitamini ve K, potasyum ve kalsiyum açısından zengin olan incir, sağlıklı beslenme açısından düşük tansiyonu desteklemektedir. Vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, demir, fosfor ve klor mineralleri içererek kilo verimini kolaylaştırır.

Mürdüm Eriği ve Üzüm Faydaları

Mürdüm eriği ve üzüm, kemik sağlığı üzerine mucizevi meyveler içerisinde yer alır. Yüksek potasyum ve K vitamini içerir. Bu sayede daha sağlıklı saçlara sahip olurken, kabızlığınızı önler, cildinizi nemlendirir, kalbinizi korur, antioksidan olarak vücutta devreye girer, kilo verimini hızlandırır.

Hünnap, Kızılcık ve Kuşburnu Faydaları

Hünnap, antioksidan özelliğiyle ve zengin C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahiptir. Kızılcık ve kuşburnu gibi meyvelerse çeşitli enfeksiyonlara, diş çürümelerine ve böbrek taşına karşı koruyucu bir etki göstermesiyle bilinir. Üstelik kardiyovasküler sağlığı desteklemesi de yine bu meyvelerin faydaları arasında yer alır.

Elma ve Armut Faydaları

C vitamini bakımından zengin olan elma ve armut, grip, soğuk algınlığı, enfeksiyon gibi sağlık sorunlarına karşı koruyucu bir etki göstermesiyle bilinir. Bununla beraber lif kaynağı olması sayesinde uzun süre tokluk hissi verirken, aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırır. Sağladığı birçok fayda sebebiyle elma ve armut sağlıklı beslenme programında en çok yer verilen meyvelerdendir.

Sağlığına ve kilosuna dikkat etmek isteyen herkesin besinleri mevsiminde tüketmesi gerekir. Bu nedenle Eylül ayı sebzeleri ve meyveleri konusunda bilgi sahibi olunması gerekirken, sağlıklı bir beslenme programı için bir uzmana müracaat etmek de önemlidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz