Günümüzde pek çok insan, dondurulmuş olan besinleri sıklıkla tüketmektedir. Gıdaları dondurma işlemi ile tüketmenin doğru olup olmadığı ise merak konusu haline gelmiştir. Aslında gıdaları dondurma, besin değerlerini, lezzetini, organikliğini ve hatta yapısını dahi koruyabilme konusunda en etkili yol olarak gösterilebilmektedir.

Konu ile alakalı olarak yapılan araştırmalara göre, dondurulmuş olan gıdalar, manavlarda satılan taze meyve ve sebzelerden daha sağlık açısından daha etkili olmaktadır. En doğru dondurulma yöntemi ise besinlerin haşatından hemen sonra yapılmasıdır. Bu sayede tazeliğin, vitamin ve mineralleri büyük ölçüde korunmuş olacaktır.

Ücretsiz Ön Görüşme Fırsatı!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ücretsiz ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Gıdaları Dondurmak Ne Kadar Doğru?

Besinleri dondurma işlemi ile gıdalardaki bazı besin değerlerini koruyabilmek mümkündür. Sağlıklı beslenme konusunda da gıdaların besin değerlerinin yerinde olması önemlidir. Dolayısıyla sanıldığı üzere gıdaları dondurmak yanlış bir davranış değil, aksine yapılabilecek en doğru hareket olacaktır.

Meyveleri ve sebzeleri dondurma işleminde tavsiye edilen ve en doğru yöntem olarak kabul edilebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Örneğin; sebze ve meyvelerin taze ve olgun hali ile satın alınması, Dondurulmuş gıda satın aldıktan sonra hemen buzluğa koyulmasına ve süresine dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü dondurulmuş gıdalarda buzu çözüldükten sonra yeniden buzluğa koyulması, sağlık için gerekli olan tüm besin değerini kaybedecektir.

Öte yandan suda çözünen gıdalarda vitamin kayıplarını olabildiğinde azaltmak için buharda pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Bu yöntem, genel olarak diyetisyenler tarafından özellikle diyet programlarında tavsiye edilmektedir.

Besin Kayıpları Neden Olur?

Sağlıklı beslenme konusunda gıdaların besin değeri oldukça önemlidir. Dolayısıyla gıdaları dondurma işlemi gerçekleştirilirken dikkatli olunması gereklidir.

Dondurma işlemine yönelik olarak besin kayıplarının meydana gelmesindeki ana sebep, donmadan önce ağartma işlemi olarak gösterilebilmektedir. Örneğin; sebzeleri ya da meyveleri dondurma işleminin ilk aşaması mikrop ve bakterileri ortadan kaldırmak üzere sıcak su ya da buharda ağartma işlemidir. Bu işlem, B ve C vitamini gibi suda çözünen bileşenlerde parçalanmalara ya da ayrışmalara neden olabilmektedir. Dolayısıyla bu gibi konulara dikkat etmek gerekir.

Dondurma işlemi ile gıdaları saklayabilme yöntemine genel olarak bakıldığında, özellikle kış meyve ve sebzelerinin yaz aylarında, yaz meyve ve sebzelerinin ise kış aylarında tüketilebileceği bir beslenme programı için gıdaları bu şekilde saklamak oldukça faydalı olacaktır.

Bir önceki yazımız Parkinson Hastalığı ve Beslenme! başlıklı makalemizde Diyet, Diyetisyen ve Sağlık hakkında bilgiler yer alırken, göz atmanızı tavsiye ederiz.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − fourteen =