Sağlıklı ekmekler hem kilo vermek isteyenler hem de sağlıklı bir hayatı olmak isteyenler için oldukça önemlidir. Sağlıklı ekmekler diyet listesi uygularken daha az ekmek yemek ve alınan posa miktarını arttırmak için sağlıklı bir seçimdir.

Sağlıklı Ekmek de Tüketsek Aşırıya Kaçmamalıyız

Sağlıklı Ekmek de Tüketsek Aşırıya Kaçmamalıyız
Sağlıklı Ekmek de Tüketsek Aşırıya Kaçmamalıyız

Ekmek, sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Ancak sağlıklı ekmeği kepek ekmek olarak sınırlandırmak doğru olmayacaktır. Sağlıklı ekmekler sınıfına çavdarlı, tüm buğdaylı, ruşeymli ekmek gibi çeşitleri bulunmaktadır. Tüketilmesi gereken ekmek miktarı aşıldığında şişmanlamaya neden olacaktır. Tokluk hissi vermesi ve ucuz bir gıda olması nedeniyle tüketim miktarı oldukça fazladır. Ekmek tüketiminin gereğinden fazla olması durumunda diğer gıdalarında alınmasını engelleyecektir. Ekmek tüketirken hassas davranılmalı ve besin tüketimindeki çeşitliliğe dikkat edilmelidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Sadece sağlıklı ekmek tüketmek suretiyle diyet yapmaya çalışmak tek yönlü beslenme alışkanlığı gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilecektir. Uzun sürebilecek bu şekildeki beslenme alışkanlıklarında kesinlikle uzak durularak düzenli şekilde gıda tüketimi ve çeşitliliği sağlanmaya çalışılmalıdır. Yemek tarifleriyle birlikte ekmek tarifi çeşitleri de diyet yemekleri arasında düzenli olarak yer almaktadır.

Kendi Ekmeğinizi Kendiniz Yapabilirsiniz

Kendi Ekmeğinizi Kendiniz Yapabilirsiniz
Kendi Ekmeğinizi Kendiniz Yapabilirsiniz

Sağlıklı ekmekler;

  • Kepek ekmeği,
  • Buğday ekmeği,
  • Çavdar ekmeği,
  • Tam buğdaylı ekmek,
  • Mayasız yapılan ekmek,
  • Mısırlı ekmek gibi oldukça farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Bu ekmeklerin tümünü marketlerde, fırınlarda bulabileceğiniz gibi kendiniz evinizde de yapabilirsiniz. Her zaman kendi yaptığınız ekmeklerin, yemeklerin, içeceklerin ve hatta tatlıların bile daha sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Tahıllı ekmeklerdeki posa miktarının fazla olması sindirim sorunlarının oluşma riskini azaltması, kolesterol düzeyinin artmasını engellemesi için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda tahıl tüketimi fazla olan yemek çeşitlerinin tüketimi esnasında ekmek tüketimini arttırılması gerektiği unutulmamalıdır.

Hareketsiz yaşam tarzı olan kişilerin dikkat etmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Bu da hareketli olan kişilere oranla ekmek tüketimlerini azaltması gerektiğidir. Eğer masa çalışıyorsanız ekmek tüketiminiz daha az olmalıdır. Ancak tamamen de tüketimi bırakmamalısınız. Herkesin günlük hem ekmek tüketim miktarı hem de yeme-içme miktarlarda değişmektedir. Bu değişiklikler önceki yeme alışkanlıkları, çalışma hayatı, kilosu, yaşı, boyuna bağlıdır. Bu nedenle daha sağlıklı yaşam için Beslenme ve Diyet Uzmanından beslenme programı için destek almanız gerekir.

Hangi Ekmek Daha Faydalı?

Zayıflamak için diyet yaparken veya beslenmede çok daha az kalori almak adına öncelikle ekmeği tamamen yaşamımızdan çıkarmak gibi birçok yanlış yapılıyor. Ekmek tüketiminin insan sağlığına olan iki önemli etkisi vardır. Bunlar; kan şekeri düzeyinin ayarlanması ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasıdır.

Sağlıklı olarak bilinen ekmeklerin kepekli, çavdarlı ve tam buğdaylı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar, halkımızın ana besin kaynağı durumundadır. Fazla tüketimindeki olumsuzluklarla karşılaşmak mümkündür. Öncelikle beyaz ekmek kullanımı nedeniyle yüksek oranda olumsuz etkilere neden olmaktadır. Her insanın günlük yeterli miktarda sağlıklı ekmek yemesi gerekir. Ancak tercih edilen ekmek sağlık için uygun şartlarda olmadığında şişmanlama, diyabet, kalp sorunları ve benzeri gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Beyaz ekmek, tokluk hissinin sağlanması ve ucuz bir gıda maddesi olması nedeniyle tüketimi yüksek oranda gerçekleşmektedir. Beslenmede yapılması gereken düzenleme ise hangi ekmek kaç kalori yerine hangi ekmek sağlıklı olduğu konusunda değerlendirme yapılmalıdır.,

Hangi Ekmeği Tüketmek Gerek?

Hangi Ekmeği Tüketmek Gerek?
Hangi Ekmeği Tüketmek Gerek?

Meydana gelen hataların en büyüğü ekmek tüketiminin arttırılması beraberinde diğer besin maddelerinin gerekenden çok daha az oranda alınmasıdır. Yeterli düzeyde karbonhidrat ve protein barındırdığı düşüncesiyle bitkisel ve hayvansal diğer öğelerin göz ardı edilmesi kalıcı hastalıklara neden olmaktadır. Hangi ekmek yenmeli, hangi ekmek daha faydalı sorusunun cevabına göz attığımız zaman ise tam tahıllı grupların tercih edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Fakat ölçüyü aşmamak kaydıyla, özellikle günlük enerji ihtiyacı az kişilerden fazla yenmesi kısa zamanda sağlık sorunlarına yol açacaktır. Hareket oranını düşmesi besin alımının bu oranda kısıtlanması gerekmektedir.

Halkımızın genel olarak beyaz ekmek tükettiği bu nedenle azalan besleyici öğeler ve sindirime olan ek yükü birçok sağlık sorunu beraberinde getirmektedir. Ekmek tercihi konusu ülkemizde sosyal bir sorun haline gelmiştir. Bu nedenle ilgili bakanlıklar sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak adına halkımızı bilinçlendirme çabası içerisindedir.

Ekmek tercihimizi her zaman tam tahıllı gruptan yana kullanmamız gerekir. Glisemik indeksi düşük olan ekmekler diyabet hastalarına ayrıca yarar sağlayacaktır. Kolesterol düzeyi ile sindirim sisteminin sağlıklı çalışabilmesi ancak işleme aşamasında içerisindeki yararlı maddelerin çıkarılmadığı yöntemlerle üretilen ekmekler tüketilmelidir. Tokluk hissinin uzun süreli olmasıyla birlikte zayıflamak isteyenlerin işlerini oldukça kolaylaştıracaktır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz