Köri, çeşitli et yemeklerinde baharat olarak kullanabilen ve sağlıklı beslenme açısından faydalı olan baharatlardan biridir. İçerisinde pek çok baharatın karışımı yer almakta, bu nedenle ağır bir kokuya sahip olmasıyla bilinmektedir. Çoğu kişi köri baharatını sevmese de vücut açısından zengin bir vitamin kaynağıdır. Üstelik sağlık açısından körinin faydaları sebebiyle birçok insanın mutfağında bulundurması önerilir.

Körinin Faydaları

Körinin Faydaları
Körinin Faydaları

Körinin faydaları vitamin açısından oldukça zengin olmasıdır. Köri; A vitamini, B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve E vitamini içeren bir baharattır. Ayrıca mineral bakımından da son derece zengindir. Köri içerisinde yüksek miktarda magnezyum, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum gibi mineraller yer almaktadır. Körinin faydaları sıralanmak istenirse liste şu şekilde olacaktır:

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

  • Sindirim sisteminde düzenleyici etkisi vardır.
  • Anti bakteriyel oluşu sebebiyle iltihapları çözer.
  • Romatizmal rahatsızlıklarda ve eklem ağrılarında tedavi amaçlı kullanılabilir.
  • Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklar için koruyucudur, sinir hücrelerini tedavi eder.
  • Kansere karşı vücudu korur.
  • Antioksidan özelliği vardır. Bu nedenle sağlıklı beslenme açısından kilo kontrolü yapmak isteyenlere önerilir.
  • Kemik sağlığını destekler ve kemiklerin erimesini önler.
  • Bağırsak enfeksiyonlarına karşı vücudu korur.
  • Kan basıncını düzenleyerek kalp krizini azaltmaktadır.
  • Karaciğer ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Kolesterolü düzenler ve kötü kolesterolün vücuttan atılmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Göz sağlığını korur.
  • Kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından zengin olan bu baharat kemik kaslarının sağlığını koruması açısından etkilidir.
  • Diyabet riskini minimuma indirir.

Köri besin değeri açısından oldukça düşük bir kalori miktarına sahiptir. Bu nedenle et ürünlerini soslandırmak amaçlı kullanılabilir.

Köri ile Zerdeçal Arasındaki Fark Nedir?

Pek çok diyetisyen diyet programlarında körinin kullanılmasını önermektedir. Yeşil ya da siyah çaya eklendiğinde antioksidan özelliği artmaktadır. İçeriği bakımından zerdeçal ile köri birbirine karıştırılmaktadır. İki baharatı birbirinden ayırmanın en kolay yolu koku ve renktir. Köri koku ve renk açısından zerdeçaldan farklıdır. Sağlık açısından köri içerisinde pek çok baharat bulunmaktadır. Bu baharatlar kimyon, biber ve zerdeçaldır. Zerdeçala göre daha koyu bir renge sahiptir.

Zerdeçalın kokusu daha çok zencefile benzemektedir. Zencefil ailesinden gelen zerdeçal, köri içerisinde de bulunmaktadır. Tıp dünyasında zerdeçalın pek çok alanda faydalı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle doktorlar, körinin kullanılmasını önermektedir. Çünkü köri, hastalıklar başta olmak üzere yukarıda bulunan listedeki rahatsızlıklara karşı vücudu koruma altına almaktadır.

Köriyi Nasıl Tüketmek Gerekir? Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Köriyi Nasıl Tüketmek Gerekir? Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Köriyi Nasıl Tüketmek Gerekir? Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Körinin faydalarını öğrenen birçok insan açısından bu baharatın nasıl tüketmesi gerektiği ve hangi yemeklerde kullanabileceği de merak edilen bir konudur. Körinin nerede ve nasıl kullanılacağından bahsetmemiz gerekirse;

  • Asya mutfağının vazgeçilmez aromalarından biri olarak bilinen köri, mutfakta son derece geniş bir kullanım alanına sahiptir. Damak zevkine göre bu baharatı hemen her yemekte kullanabilmek mümkündür.
  • Asya mutfak kültüründe çeşitli et yemeklerinden salatalara kadar pek çok farklı yemekte kullanılabilmektedir. Türk mutfağında ise bu lezzete köri tohumu eşlik ederken, bu sayede damak zevkine uygun bir hale getirilir. Ağırlıklı olarak tavuk etiyle yapılan yemekler ve sebze yemeklerinde tercih edilir.
  • Ağırlıklı olarak sos yapımında kullanılan köri, özellikle et yemeklerinin vazgeçilmez aromaları arasında yer alır.
  • Yemeklere kazandırdığı aromatik lezzetle makarna, çorba gibi yemeklere katılabilir.
  • Pilav ve patates yemeklerine eşsiz bir lezzet kazandırır.
  • Çorbaları renklendirmek için kullanılabilir. Özellikle sebze çorbaları için ideal bir baharat tercihidir.
  • Kremalı makarnaların lezzetini 1 tatlı kaşığı köriyle katlayabilmek mümkündür. Üstelik kremaya katılan köri, makarnanın midedeki olumsuz etkisini de minimuma düşürecek, sindirimini kolaylaştıracaktır.

Köri Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?
Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Birçok baharatın bir araya getirilmesiyle elde edilen köri, pek çok mutfakta sıklıkla kullanılan baharatlardan biridir. Özellikle de büyük ölçüde zencefil ve zerdeçal içeren bu baharat, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Bu sayede besinlerin daha iyi ve daha doğru şekilde sindirilmesine yardımcı olur.

Diğer yandan içeriğindeki zerdeçal sayesinde bağırsakta bulunan sağlıklı bakterilerin güçlenmesini sağlaması körinin faydalarından bir diğeridir. Mide sorunlarının giderilmesi konusunda etkili olan zencefil sayesinde de mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerin giderilmesine de yardımcı olur.

Körinin Yan Etkileri Nelerdir?

Köri, çeşitli baharatları içerdiğinden tüketmeden önce bir uzmana danışmak gerekir. Köriye karşı bir alerjinizin olup olmadığını tespit etmek, olası sağlık sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olacaktır. Körinin içindeki zerdeçal şişkinlik oluşturabilecek bir baharat olabilir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde olumsuz etki gösterebileceğinden uzak durulması gerekir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz