Köri çeşitli et yemeklerinde baharat olarak kullanabilen ve sağlıklı beslenme açısından faydalı olan baharatlardan biridir. İçerisinde pek çok baharatın karışımı yer almakta, bu nedenle ağır bir kokuya sahip olmaktadır. Çoğu kişi köri baharatını sevmese de vücut açısından zengin bir vitamin kaynağıdır.

Körinin Faydaları

Körinin faydaları vitamin açısından oldukça zengin olmasıdır. Köri; A vitamini, B vitaminleri, K vitamini, C vitamini ve E vitamini içeren bir baharattır. Ayrıca mineral bakımından da son derece zengindir. Köri içerisinde yüksek miktarda magnezyum, fosfor, çinko, bakır, kalsiyum gibi mineraller yer almaktadır. Körinin faydaları sıralanmak istenirse liste şu şekilde olacaktır:

Ücretsiz Ön Görüşme Fırsatı!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ücretsiz ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

  • Sindirim sisteminde düzenleyici etkisi vardır.
  • Anti bakteriyel oluşu sebebiyle iltihapları çözer.
  • Romatizmal rahatsızlıklarda ve eklem ağrılarında tedavi amaçlı kullanılabilir.
  • Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklar için koruyucudur, sinir hücrelerini tedavi eder.
  • Kansere karşı vücudu korur.
  • Antioksidan özelliği vardır. Bu nedenle sağlıklı beslenme açısından kilo kontrolü yapmak isteyenlere önerilir.
  • Kemik sağlığını destekler ve kemiklerin erimesini önler.
  • Bağırsak enfeksiyonlarına karşı vücudu korur.
  • Kan basıncını düzenleyerek kalp krizini azaltmaktadır.
  • Karaciğer ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Kolesterolü düzenler ve kötü kolesterolün vücuttan atılmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Göz sağlığını korur.

Köri besin değeri açısından oldukça düşük bir kalori miktarına sahiptir. Bu nedenle et ürünlerini soslandırmak amaçlı kullanılabilir.

Köri ile Zerdeçal Arasındaki Fark Nedir?

Pek çok diyetisyen diyet programlarında körinin kullanılmasını önermektedir. Yeşil ya da siyah çaya eklendiğinde antioksidan özelliği artmaktadır. İçeriği bakımından zerdeçal ile köri birbirine karıştırılmaktadır. İki baharatı birbirinden ayırmanın en kolay yolu koku ve renktir. Köri koku ve renk açısından zerdeçaldan farklıdır. Sağlık açısından köri içerisinde pek çok baharat bulunmaktadır. Bu baharatlar kimyon, biber ve zerdeçaldır. Zerdeçala göre daha koyu bir renge sahiptir.

Zerdeçalın kokusu daha çok zencefile benzemektedir. Zencefil ailesinden gelen zerdeçal, köri içerisinde de bulunmaktadır. Tıp dünyasında zerdeçalın pek çok alanda faydalı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle doktorlar, körinin kullanılmasını önermektedir. Çünkü köri, hastalıklar başta olmak üzere yukarıda bulunan listedeki rahatsızlıklara karşı vücudu koruma altına almaktadır.

Bir önceki yazımız Sonbaharda Beslenme! başlıklı makalemizde Diyet, Diyetisyen ve Sağlık hakkında bilgiler yer alırken, göz atmanızı tavsiye ederiz.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − 4 =