Laktoz, sütte doğal olarak bulunan bir şekerdir. Bazı insanların vücudunun laktoz enzimini yetersiz gerçekleştirmesi sebebiyle sütte bulunan laktozu sindirememektedir. Bu nedenle midede şişkinlik, gaz ya da ishal gibi sindirim problemleri meydana gelebilmektedir. Sağlıklı beslenme açısından sütün laktozsuz olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda bazı diyet süreçlerinde özellikle laktozsuz süt tüketilmesi gerekirken, bazılarında gerekmez. Bunun yanı sıra mide problemleri ve önemli rahatsızlığı olanlarda da süt tüketimi farklılık gösterebilmektedir.

Laktozsuz Süt Nedir?

Laktozsuz süt, laktoz dayanıksızlığı bulunan kişilerde süt tüketildiği takdirde meydana gelen sindirim problemlerinin önüne geçilmesi amacıyla oluşturulan bir süt çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Laktozsuz süte doğal laktoz enzimi eklenerek paketleme esnasında laktoz parçalanmaktadır. Bu sayede süt, sahip olduğu besin değerlerinden herhangi birini kaybetmeden sindirimi daha kolay olan bir galaktoz ve glikoza dönüştürülmektedir. Bu şekilde ishal, mide bulantısı, gaz, şişkinlik ya da bunun gibi çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarının önüne geçilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Laktozsuz Süt ile Normal Süt Arasındaki Fark

Laktozsuz süt ile normal süt arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklar, sağlıklı beslenme konusunda laktozsuz sütün normal süte kıyasla daya faydalı olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Laktozsuz süt ile normal süt arasındaki farkın en belirgin olanı, laktozsuz sütün tadının biraz daha tatlı olmasıdır. Laktozsuz sütün daha tatlı olmasının nedeni, süt şekerinin glikoz ve galaktoza ayrıştırılmış olmasıdır. Laktozun paketlenme anında parçalanması nedeniyle ortaya çıkan glikoz ve galaktozun tatlılık seviyesi, laktoza kıyasla neredeyse 4 kat daha fazladır.

Kimler Laktozsuz Süt Tüketmeli?

Laktozsuz süt, sağlıklı beslenmeye özen gösteren ya da çeşitli mide ve sindirim sistemi problemleri yaşayanlar tarafından tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Diyetisyenler, süt içtikten sonra midesinde bulantı hisseden, şişkinlik ve aşırı gaz problemi yaşayan, ishal ya da hazımsızlık gibi sorunlar ile karşı karşıya kalanlar için laktozsuz süt tüketimini tavsiye etmektedir. Bu sayede içeriğinde laktoz bulunan süt tüketildiğinde midenin laktozu ayrıştırmamasının önüne geçilerek, laktozlu süt ile midenin yerine getiremediği bu görev hazır bir şekilde vücuda sunulmaktadır. Bu sayede laktozsuz süt ile yaşanan çeşitli mide ve bağırsak problemlerinin önüne geçilerek, direkt olarak süt tüketiminden vazgeçilmemesi sağlanmaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here