Vücuda besinler yoluyla alınan glukozun depolanması ve gerektiğinde yakılarak enerji üretilmesinde insülin hormonu görev alır. Ancak bilinmeyen bir sebepten ötürü bağışıklık sistemi harekete geçer ve pankreas hücrelerine zarar verirse insülin salgılanması azalır. Bu azalma %80 in üzerinde olursa tehlike ortaya çıkar ve belirtiler oluşmaya başlar. ‘Tip 1 Diyabet’ denilen bu hastalıkta insülinin mutlak eksikliği söz konusudur. Diyabetli insüline bağımlıdır. Diyabet vakalarının %10 unu tip 1 diyabet oluşturur. Çocuklarda görülen diyabetin çeşidi de büyük oranda tip 1 diyabettir.

Tip 1 Diyabetinin Belirtileri Nelerdir?

  • Vücuttaki glukoz yakılamadığından dolayı biriken bu glukoz bir süre sonra dışarı atılmaya başlar. Böylece kişi çok sık idrara çıkar. Hastanın su kaybı çok fazla olduğundan dolayı, hasta çok fazla su içmeye başlar.
  • İnsülin hormonu eksikliğinden dolayı vücuda alınan besinlerden yeterince faydalanılamaz. Hasta çok su kaybettiği için zayıflamaya başlar.
  • Keton adı verilen cisimler ortaya çıkmaya başlayınca hasta için tehlike söz konusu olur. Yağların çok fazla yakılmasıyla ortaya çıkan bu cisimler vücutta birikir. Buna ketoasidoz denir. Bu durumda karın ağrısı, hızlı solunum, aşırı halsizlik ve yorgunluk, ağızda aseton kokusu gibi belirtiler görülür.

Tip 1 Diyabetinin Tedavisi

Tip 1 diyabette pankreas hücreleri tahrip olduğundan dolayı insülin hormonu salgılanamaz. Hastaların dışarıdan insülin almaları gerekmektedir. Bu enjeksiyon ile olur. Tip 1 hastalarına ağızdan ilaç verilmez. Bu hastalar insülini doğrudan almak zorundadırlar. İnsülin iğnesi ya da insülin pompası kullanılmaktadır. Bunların yanında hastanın beslenmesine dikkat etmesi, egzersiz yapması gerekmektedir. Gün boyunca insülin tedavisi görmeleri gereken bu hastalar, günlük bakımlarına dikkat etmelidirler. Hem hastalar hem de yakınları eğitilmelidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Tedavi sırasında fazla insülin alınmasından dolayı kan şekeri aşırı düşebilir. Buna ‘hipoglisemi’ denir. İnsülinin az alınmasından dolayı da kan şekeri yükselebilir. Buna da ‘hiperglisemi’ denir. Tedavi süresince amaç kan şekerini kontrol altında tutmaktır. Egzersiz veya beslenme programına uymama durumunda da kan şekerinde yükselme veya düşme görülebilir.

Diyabet tedavisi süresince hastalara gerekli eğitim verilmelidir. Hastanın kendine özen göstermesi, doktorun verdiği programlara uyması gerekmektedir. Günlük kan şekerini ölçerek tedavi süresince sağlıklı bir yol izlemeli ve bu konuda doktoruna yardımcı olmalıdır. Aynı zamanda Beslenme ve Diyet Uzmanları ile görüşerek beslenme programı hazırlanmalıdır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz