Hipoglisemi, günümüzde pek çok insanın karşı karşıya olduğu sağlık sorunlarından biridir. Bir tür diyabet hastalığı olarak da ifade edilen hipoglisemi, beslenme ile yakından ilişkili olan bir hastalıktır. Kan şekerinin normalden daha düşük seviyelere inmesi ile ortaya çıkan hipoglisemi, diyet gerektiren bir sorundur. Sağlıklı beslenme diyeti sayesinde kan şekerinin normal seviyelere ulaşmasını sağlayabilmek ve yaşam kalitesi yüksek olan bir yaşam sürdürebilmek mümkündür.

Sağlıklı beslenme hemen hemen her açısından oldukça önemli bir durum olurken, kişi sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmadığında çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Hipoglisemi de bu hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, hipoglisemi nedir, nasıl ortaya çıkar?

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi; aşırı derecede terlemeye, yorgunluğa, halsizliğe neden olan, kanda olması gerektiğinden daha az miktarda şeker bulunması durumu olarak tanımlanmaktadır. Kandaki şeker seviyesinin 50 mg/dl altında olması hipoglisemiye işaret etmektedir. Hipoglisemi nedenleri genellikle beslenme kaynaklı olduğundan, bu hastalığın tedavisi de ancak sağlıklı beslenme diyeti ile gerçekleştirilebilmektedir.

Hipoglisemiye Neden Olan Beslenme Hataları Nelerdir?

Hipoglisemi nedenleri farklılık gösterirken, bunlardan biri de aç kalmak ve öğün atlamaktır. Öğünlerin atlanması ya da saatinin geciktirilmesi gibi durumlarda insanların kan şekeri düşmekte ve sinir bozuklukları, el ve ayak titremeleri, halsizlik ve bayılma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Glisemik indeksi yüksek olan besinler tüketmek de hipoglisemiye neden olan durumlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi besinler kan şekerini birden yükseltip pankreasın insülin hormonu salgılamasını hızlanırmakta ve kan şekerinin yeniden düşmesine neden olmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına basit karbonhidratlar değil, komplex karbonhidratlar tüketilmelidir.

Öte yandan şok diyetler uygulamak da yine hipoglisemiye neden olan beslenme hatalarından biridir. Oldukça düşük kaloriye sahip olan bu diyet programları, insanın aç hissetmesine ve dolayısıyla kan şekerinin düşmesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzman diyetisyenden yardım alınması gereklidir.

Ayrıca uzun süre boyunca egzersiz yapmak da yine bir neden olarak gösterilebilmektedir.

Hipoglisemi Hastalığında Nasıl Beslenmek Gerekir?

Hipoglisemi hastalığının tedavisi daha çok sağlıklı bir beslenme programı ile gerçekleştirilmektedir. Bunun gibi hastalıklarda pek çok diyetisyen, hastanın değerlerine göre hipoglisemi diyeti hazırlamakta ve hastalar da bu diyete uymaktadır.

Hipoglisemi diyeti mutlaka bir uzman eşliğinde gerçekleştirilmelidir. Hastaların kendi başına uygulayacakları diyetler bazen faydalı olmamakla beraber daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz