Sağlıklı beslenme, kansere yakalanma riskini azaltırken, kendisine kanser teşhisi konulan hastalar için de tedavi süreci açısından önem taşımaktadır. Kemoterapi alan hastalar tedavi sürecinde büyük ölçüde enerji kaybı ve iştahsızlık yaşarken, bu gibi bir durum içerisinde olan hastaların tedavisine fayda sağlayabilmek için düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Özellikle de kemoterapi alan hastaların Beslenme ve Diyet Uzmanlarına danışarak kişiye özel beslenme programı hazırlamaları önem arz etmektedir.
Kemoterapi Alan Hastalar Nasıl Beslenmeli?
Kemoterapi alan hastalarda beslenme, en az tedavi süreci kadar önemli bir konudur. Kemoterapi sürecine olumlu yönde yansıyacak bir beslenme programının oluşturulması ve bu programa uyulması gerekmektedir. Bu durum için Onkoloji Uzmanı ile beraber Beslenme ve Diyet Uzmanından profesyonel destek alınması önemlidir. Kanser tedavisi gören hastanın kan değerlerine, kemoterapinin ardından yaşamış olduğu süreç ve bağışıklık sistemine bakılarak hazırlanan beslenme programı ya da diyet sayesinde hastanın yaşam kalitesi daha iyi bir seviyeye yükseltilebilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Kemoterapi gören hastalar, bir günde 6 ya da 8 bardak su içmesi, su içememesi durumunda ise meyve suyu, ayran gibi sıvı tüketiminde bulunmalıdır. İştah açıcı yemekler tercih edilmeli, günde en az 5 porsiyon meyve tüketilmeli, ideal kilo korunmalı ve kilo alınmasından kaçınılmalı ve yüksek posa içeren gıdalar tüketilmelidir.
Kemoterapi Alan Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?
Kemoterapi alan hastalarda beslenme düzenli ve sağlıklı bir şekilde olmalıdır. Bu sebeple her gün taze meyve ve sebzeler hem ana hem de ara öğünlerde tercih edilmeli ve bu besinlerin mevsiminde olmasına dikkat edilmelidir. Kemoterapi alan hastaların yanlış bir şekilde beslenmesi, mide problemleri ile beraber kilo alımına neden olabilmektedir. Esmer şekerin tercih edilmesi, tam tahıllı ekmeklerin tüketilmesi ve margarin ya da katı yağlardan uzak durulması gerekmektedir.
Öte yandan kemoterapi alan hastaların kırmızı et tüketimini düşürmesi, bunun yerine protein ihtiyacını baklagillerden, beyaz et, süt ve süt ürünlerinden alması önemlidir. Aşırı yağlı ve ağır yemeklerden uzak durma, bol su tüketmeye, vücudu yormayacak türden sporları tercih etmeye, narenciye, greyfurt gibi ilaçların kemoterapi ilaçları ile etkileşime girmesi nedeniyle uzak durulması ve bu meyvelerin yerine mandalina, portakal gibi meyvelerin tercih edilmesi konusuna dikkat edilmesi gerekmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.