Metabolizma, insan bedenindeki yaşamlar fonksiyonları sağlayabilmek adına, tüketilen besinlerin hücrelerce yakılması işlemine verilen addır. Alınan kalorinin vücut tarafından enerjiye dönüştürüldüğü metabolizma, erkeklerde ve kadınlar farklı işlemektedir. Örneğin; hemen hemen aynı vücut ölçülerine sahip olan kadınlar, erkeklere kıyasla daha az enerji harcadığından fazla kilo problemini daha sık yaşayabilmektedir. Testesteron adı verilen erkeklik hormonu ise metabolizmanın daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlarken, östrojen adı verilen kadınlık hormonu ise metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Fakat metabolizmanın bu durumunda, sağlıklı beslenmenin ve bu doğrultuda uygulanan diyet listesi ya da beslenme programının etkisi de büyüktür.
Kadın ve Erkek Arasındaki Metabolizma Farkları Nelerdir?
Kadın metabolizması ile erkek metabolizması arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Kalp atış hızı, vücut hacmi, solunum hızı, kasın basıncı, kas ve yağ miktarlarında görülen farklılıklar, kadınlar ve erkek metabolizmasındaki farklılıkları ortaya çıkarmaktadır. Erkek metabolizması, dinlenme halinde iken kadınlara kıyasla daha çok glikoz ve yağ yakmaktadır. Bunun nedeni ise vücudundaki kas miktarının kadınlardan daha fazla olmasıdır. Ortalama olarak bakıldığında erkek metabolizmasının kan dolaşımı, solunum hızı, sindirim hali ve fiziksel aktiviteler de içinde olmak üzere metabolizma tarafından yakılan kalori miktarı, kadınlardan 5 ya da 10 kat daha fazla olmaktadır.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Kadın metabolizmasına bakıldığında ise; kadınlar, erkeklere kıyasla yağ depolama eğiliminin daha fazla olduğunu görebilmek mümkündür. Kadınlar genellikle basen ve kalça bölgesinde yağ depolarken, erkekler ise göbek bölgesinde depolamaktadır. Öte yandan kadın vücudu yağ yapma, erkek vücudu ise kas yapma eğilimi göstermektedir. Diyetisyenler tarafından kadınlar için önerilen yağ oranı yüzde 20 ila 30 arasında olurken, erkekler için önerilen yağ oranı ise yüzde 12 ila 20 arasıdır.
Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Kadın ve erkeklerdeki metabolizmanın hızı, çeşitli faktörlerden dolayı hızlanabilmekte ya da yavaşlayabilmektedir. Örneğin; erkeklik ve kadınlık hormonları, tiroid bezinin çalışma biçimi, vücuttaki yağ ile kas oranları ve bunun gibi etkenler, metabolizma hızını etkileyebilmektedir. Erkeklik hormonu olan testesteron bir erkeğin metabolizmasına hız kazandırırken, kadınlık hormonu olan östrojen ise yavaşlatmaktadır. Öte yandan kadın ve erkeğin sağlıklı beslenme düzeni, bir uzmandan almış olduğu yardım neticesinde uyguladığı beslenme programı ve diyet durumu, yine metabolizma hızını etkileyebilmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.