Sağlıklı beslenmenin, bireyin bebeklik döneminden itibaren başlayarak yaşamı boyunca devam etmesi gereken bir alışkanlık olması gerekmektedir. Bireyin bebeklik ve çocukluk döneminde tüketmiş olduğu besinler, yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını dahi etkileyebilmektedir. Dolayısıyla bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci oldukça önemli bir süreç olurken, annelerin bu dönemde oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalı?

Bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi 6 ayından itibaren olmalıdır. Bebeğin 6’ıncı ayına kadar mutlaka anne sütü alması, bunun dışında su dahi tüketmemesi gerekmektedir. Bazı uzmanlar ise bebeklerin ek gıdaya geçiş sürecini 4 ila 6 ay arası olarak ifade etmektedir. Bu süreçte bebeklere hangi besilerin verilebileceği konusunda mutlaka aile hekiminden ya da bir uzmandan yardım alınması da hayati bir önem taşımaktadır. Çünkü bebeklerde zamansız olarak başlanan ek gıdalar, gelişim ve sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte Yaşanan Sorunlar

İlk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenen bebeğin ek gıdaya geçişinde bazı sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Yanlış bir zamanda ya da yanlış gıdalar, ek gıdaya geçişte yaşanan sorunların nedenleri olarak gösterilmektedir. Örneğin; ishal, kabızlık, çeşitli besinlere karşı vücutta görülen alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi problemleri, çeşitli gelişim problemleri, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve bunun gibi pek çok durum, ek gıdaya geçiş sürecinde yaşanabilecek sağlık problemleri arasında yer almaktadır.

Bebeklere Ek Gıdada Neler Yedirilmeli?

Öncelikle ek gıdaya geçiş döneminde bebeğe sağlıklı beslenme olanağı sağlamak açısından mutlaka bir çocuk doktoruna, aile hekimine ya da diyetisyene başvurulması ve bebeğe hangi besinlerin yedirilebileceği, nasıl yedirilebileceği gibi konularda yardım alınması gerekmektedir.

Ek gıdaya başlanılan ilk dönemde genellikle başlangıç besinleri meyve olmaktadır. Bu süreçte ek gıda hazırlıkları açısından annelere büyük görevler düşmektedir. Muz, elma, armut gibi meyveler cam rende yardımıyla rendelenerek püre haline getirilmeli ve her yeni besin için de 3 gün kuralı uygulanmalıdır. Yani yeni başlanan bir besin 3 gün boyunca verilmeli ve bunun dışında herhangi bir ek gıda verilmemelidir. Bu sırada bebeğin durumu gözlenmeli ve herhangi bir alerjik reaksiyon gösterip göstermeyeceği belirlenmelidir.

Bunun dışında bebeklere kabak, bal kabağı, sebze çorbası gibi besinler de yedirilebilir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz