Kalp hastalıkları dünya çapında en yaygın olan rahatsızlıkların başında gelir. Bunun birçok etkeni vardır. Genetik faktörler, yanlış ve kötü beslenme, stres gibi durumlar kalp sağlığını olumsuz etkilemektedir. Kalp sağlığına iyi gelen besinler sayesinde kalbi koruyabilmek mümkündür.

Kalbinizi korumak için öncelikle beslenme şeklinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek bunun birinci adımıdır ki, bu beslenme düzeni genel sağlığınıza olumlu katkıda bulunur.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler Nelerdir? 

Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler Nelerdir? 
Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Balık

Kalp sağlığına iyi gelen besinlerden biri balıktır. Balık, her şeye olduğu gibi kalbe de faydalıdır. İçerisinde bulunan omega 3 yağ asidi, kalp ve damar sağlığına oldukça faydalıdır. Damar çeperlerinde tıkanıklık oluşmasını engeller, kan basıncını düzenler. Haftada 2 kez balık yemek, sizi kalp başta olmak üzere birçok hastalığa karşı bir kalkan gibi koruyacaktır.

Kuruyemiş

Kuruyemişler, yani ceviz, kabak çekirdeği, keten tohumu gibi yemişler kan basıncını düşürme konusunda oldukça başarılı gıdalardır. Vejeteryan insanların da balık yerine bunlardan tüketmeleri, kalp sağlıklarını korumalarına yardımcı olur.

Yulaf 

Yulaf ise lif açısından zengin olan besinlerden biridir. Bu gıda hem tok kalmanızı sağlar ve sindirim sisteminize yardımcı olur hem de kolesterolünüzü dengede tutar.

Potasyum İçerikli Besinler

Potasyum İçerikli Besinler
Potasyum İçerikli Besinler

Potasyum içerikli besinler de gerçek bir kalp dostudur. Muz, biber, patates ve yoğurt potasyum açısından en zengin olan besinlerdir. Sodyumla birlikte tüketildiğinde vücudun su tutmasını engeller, aynı zamanda kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Yeşil Çay

Yeşil çay bilindiği gibi yağ yakımına yardımcı olan bir içecektir. Ayrıca antioksidan özelliği vardır ve bu kalp hastalıkları riskini azaltır.

Kuşkonmaz

Kuşkonmaz çok kullanılan bir bitki değildir ancak hayatınızda daha fazla yer vermelisiniz. Çünkü içerisinde folik asit, lif ve keratin bulunmaktadır. B6 vitamini açısından zengindir. Tüm bu maddeler, vücuttaki zararlı yağın hızlı şekilde dışarı atılmasına yardımcı olur. Böylelikle kalbinizi koruma altına alır.

Kuru Erik

Kuru erik içerisinde bulundurduğu liflerle kalbinizi korur.

Yer Elması

Yer elması da az tüketilen ama faydaları göz önünde bulundurulduğunda daha fazla tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Kalsiyum, demir ve fosfor açısından zengindir. Vücuttaki serbest radikallerin dışarı atılmasını sağlar ve kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.

Papaya

Papaya da kalp sağlığına iyi gelen meyvelerden biridir. Çünkü içerisinde yüksek oranda protein ve mineral vardır. Kalp kaslarını korumaya yardımcı olan enzimlere sahiptir. Fırsat buldukça papaya tüketmelisiniz.

Ispanak

Kalp sağlığına iyi gelen besinler arasında yer alan ıspanak, potasyum ve posa bakımından son derece zengin bir sebzedir. Bu özellikleri sayesinde kan basıncını dengeleyebilen ve kolesterolü dengeleyebilen bu sebze, aynı zamanda kalp kasının düzenli çalışmasına yardımcı olmasıyla da bilinmektedir. Ispanağın yanı sıra brokoli ve semizotu gibi sebzeler de kalp sağlığına iyi gelmesiyle bilinmektedir.

Domates

Domatesin kırmızı renkte olmasını sağlayan likopen, kalp sağlığına iyi gelen faydalı bileşenlerden biridir. Kalp hastalıkları riskini minimuma indirgeyen bu bileşen, kolesterolü düzenlemesiyle de bilinmektedir. Ayrıca bu alanda yapılan çalışmalara göre domatesi çiğ tüketmek yerine pişirerek tüketmek, insan sağlığına daha fazla sağlıyor.

Sarımsak

Sarımsak, tam anlamıyla kalp dostu olarak bilinen bir besindir. Damar tıkanıklığının önüne geçmesi, kan yağlarının düşürülmesini ve kan basıncını düzenlemeyi sağlaması, sarımsağın faydaları arasında yer almaktadır. Sarımsağın pıhtılaşmayı önlemesi ya da antihipertansif gibi amaçlarla tüketilmesi durumunda mutlaka bir uzman hekimden destek alınmalıdır.

Havuç

Bu alanda yapılan araştırmalar havucun kan şekerini kontrol ettiği ve diyabet hastalığı gelişimini azalttığını ortaya koydu. Bununla beraber havucun, kolesterol konusunda önemli bir yere sahip olan yulafta bulunana benzer lifler içerdiği de biliniyor.

Yoğurt

Yoğurt, yüksek kalsiyum içeriğiyle beraber kemik dostu olarak bilinmektedir. Bununla beraber içerdiği potasyumla da hipertansiyonun dengelenmesinde önemli bir yere sahiptir. Yoğurtta, süt içeriğindeki kalsiyum ve potasyum 2 katı olarak bulunmaktadır. Daha sağlıklı olması adına az yağlı veya yağsız olan yoğurdu tercih etmeniz gerekir.

Keten Tohumu

Keten tohumu, içerdiği 3 faydalı özellikle kalp dostu olarak bilinmektedir. Bu özelliklerse; lif, bir antioksidan olan lignan ve bitkilerde bulunan omega-3 yağ asit olan ALA’dır. ALA, insan bedeninde omega-3 EPA ve DHA’ya dönüşmektedir. Keten tohumunu öğütülmüş bir şekilde kullanılır ve tükettiğiniz her şeyin (süt, yoğurt, hamur işi gibi) içine ekleyebilirsiniz.

Kalp Sağlığı için Bunlardan Kaçının!

Kalp ve damar hastalıklarının önüne geçebilmek ya da hastalık riskini minimuma indirgeyebilmek için kaçınılması gereken gıdalar da bulunur. Tükettiğiniz gıdaların sağlıklı olup olmadığını kontrol ederken pişirilme yöntemini de göz önünde bulundurmak gerekir. Kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayan besinlere örnek göstermek gerekirse;

  • Sakatat,
  • Krema,
  • Mayonez,
  • Bulyon,
  • Hamur işi,
  • Kızartma,
  • Şarküteri ürünleri,
  • Salamura besinler,
  • Soya sosu,
  • Hazır gıdalar,
  • Tütsülenmiş gıdalar.

Bu gibi gıdalar kalp ve damar hastalıklarına yol açtığından uzak durulması önerilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz