Tuz, yani iyot, vücudumuz için gerekli bir mineraldir. Tiroid bezlerinin hormon salgılaması için iyoda ihtiyacı vardır. Ayrıca, beyin ve sinir sistemi için de gereklidir. Ancak gerektiğinden fazla tuz tüketildiği takdirde, bu fonksiyonlarda dahil vücutta pek çok organ hasar görebilir. Aşırı tuz tüketiminde atardamarlardaki kan basıncı yükselir ve hipertansiyon oluşmasına neden olur. Kan basıncınızın yükselmesi kalp hastalıklarına davetiye çıkarır ve bununla birlikte felç olma riskini arttırır. Çünkü tuz tüketimine bağlı olarak damarlarınız elastik bir yapı kazanmaya başlar ve yağ tabakalarının oluşumuna yol açar. Bunun ardından da damar tıkanıklığı oluşur ve hastalıklar meydana gelir.

Tuzlu Yemenin Sağlığımıza Zararları

Fazla tuzlu yediğinizde vücudunuz su tutar ve bu da ödem oluşmasına neden olur. Eğer fazla tuz yemeniz dönemsel ise ödem oluşumu da geçici olur. Ancak sürekli bu şekilde beslenirseniz, zamanla kilo alırsınız. Özellikle karın bölgenizde bir genişleme meydana gelir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Fazla tuzlu yer ve az su tüketirseniz bu da vücudunuzun su kaybetmesine yol açar. Bu durumda vücudunuz dengesini korumak adına hücrelerden su elde etmeye çalışır ve ardından ishal, kusma, mide krampları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Sodyumun fazlalığı vücudunuzdaki kalsiyum miktarını azaltır. Çünkü emilimi ve kullanımı engeller. Doğal olarak kemik erimesine kadar uzanan bir hastalık listesi ortaya çıkar. Özellikle de menopoz dönemindeki kadınlar, fazla tuzlu yediklerinde bu riskli grubun başında gelirler.

Vücudunuza fazla gelen sodyum idrara karışır ve bu da böbreklerin yorulmasına neden olur. Böbreklerin yorulması demek, böbrek taşından başlayarak pek çok böbrek hastalığının oluşması demektir.

Fazla tuzlu yemek vücudun asit baz dengesini bozar. Yani, arada bir tuzu fazla kaçırırsanız mideniz yanar. Ancak sürekli olarak fazla tuz tüketiyorsanız, zamanla sindirim sisteminizde rahatsızlıklar meydana gelir. Ülser ve kansere kadar uzanan geniş bir risk tablosuyla karşı karşıya kalırsınız. Eğer gereğinden fazla tuz tüketirseniz, hormonların salgılanması sırasında da çeşitli dengesizlikler oluşabilir ve bu durum tüm hayatınızı etkileyecek rahatsızlıkların oluşmasına yol açabilir. Günlük hayatta bile dalgınların, kafa karışıklıklarının, odaklanma problemlerinin ortaya çıkmasına yol açar.

Bu yüzden tuz tüketimini olabildiğince dengede tutmalısınız. Eğer tuzlu yeme alışkanlığınız varsa bunu bir an önce azaltmalısınız. Tuz yerine baharatları tercih edebilirsiniz.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz