Sağlık sektöründe psoriasis olarak ifade edilen sedef hastalığı, ciltte kepeklenme olarak görülen, koyu renkli kalınlaşmış plakalara neden olan iltihaplı bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Sedef hastalığında ortaya çıkan bu plakalar bazı hastaların cildinde daimi olarak kalırken, bazı hastalarda ise türüne göre belirli dönemlerde alevlenebilmektedir.
Bireyin tırnak yapısında bozulmalar yaşanması, saç derisinde kepeklenme, çukurluklar, diz ve dirseklerde deri döküntüleri gibi semptomlar, sedef hastalığının belirtileri olarak gösterilmektedir. Bu gibi sağlık problemlerinin beslenme programı ile yakından ilişkisi bulunurken, genellikle bu hastalığın protein, kükürtlü maddeler ve aminoasit azotu gibi maddelerden meydana geldiği bilinmektedir. Bu sebeple bireyin yaşamı ve sağlığının olumsuz koşullardan etkilenmemesi adına özellikle omega3 olmak üzere proteini düşük, azotu 4 – 5 gram kadar olan besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Sedef Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?
Sedef hastalığında beslenme omega3 bakımından zengin olmalıdır. Yapılan araştırmalar neticesinde Omega3’ün sedef hastalığı oluşumunu engellediği, ilerlemesinin de önüne geçtiği tespit edilmiştir. Bu gibi durumlar için ise diyetisyenler tarafından somon, uskumru, sardunya, tütsülenmiş ve taze ringa balığı gibi Omega3 zengini olan balıkların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Öte yandan sedef hastalığında beslenme vücuttaki metabolizması ile bağlantılı olarak yükselen oksidatif strese karşı antioksidan içerikli minerallerle desteklemelidir. Ayrıca bu gibi hatalarda uygulanacak olan beslenme programı, bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitelerine, hastalığın seviyesine ve bunun gibi etkenlere bağlı olarak hazırlanmalıdır. Bu şekilde hataların değerlerine uygun olan bir sağlıklı beslenme programı, sedef hastalığının tedavisine ve ilerleyişinin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?
Sedef hastalarının sağlıklı beslenmesine dikkat etmesi önemlidir. Bunun için bir uzmandan yardım almalı ve hastalığının, değerlerinin göz önünde bulundurularak bir beslenme programı hazırlanması gereklidir.
Sedef hastalarının beslenmesinde dikkat etmesi gereken başka bir konu ise Omega3 ile önemli vitamin ve mineralleri içeren gıdaları tüketmesidir. Haftada en az 2 ya da 3 gün mutlaka Omega3 zengini balıklardan tüketmeye özen göstermesi, selenyum, bakır, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineralleri günlük olarak tüketmesi gereklidir. Örneğin; ıspanak, lahana ve bunun gibi çeşitli yeşillikler, tam tahıllı gıdalar, bu gibi mineral ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.