Hamilelikte sağlıklı beslenme, bebeğin sağlıkla dünyaya gelebilmesi ve ilerleyen süreçlerde daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi açısından hayati bir önem taşımaktadır. Bu nedenle hamile annelerin 9 aylık gebelik sürecinde düzenli ve dikkatli beslenmesi gerekmektedir.
Günümüzde pek çok anne adayı, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren günlük yaşamında değişikliklere gitmekte, beslenme düzenini değiştirmekte ve hem kendi, hem de bebeğin sağlığına zararı dokunan besinlerden ve maddelerden uzak durmaktadır. Kafein de bu maddelerden biri olarak gösterilebilmektedir. Kimi anne adayları gebelik sürecinde kafeini hayatından çıkarırken, kimileri ise ufak kaçamaklar yapabilmektedir. Normal şartlarda gereğinden fazla tüketilen kafein çeşitli sağlık sorunlarına yol açarken, aynı şekilde hamilelik döneminde de bebeğin ve annenin sağlık sorunları yaşamasına neden olabilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Hamilelikte Kafein Tüketimi Zararlı mı?
Hamilelikte kafein tüketimi ne yazık ki zararlı olabilmektedir. Her ne kadar bazı uzmanlar bunun zararlı olmadığını belirtse de, herhangi bir besin değeri bulunmayan kafein, bağımlılık yapıcı ve uyarıcı etkiler gösterebilmektedir. Çay, kahve, çikolata, kola ve kakao gibi besinlerin içeriğinde yer alan kafein, hamilelikte en fazla 200 mg kadar tüketilebilmektedir. 200 mg hamilelikte kafein tüketimi açısından bir sınır olarak belirlense de, bu miktar tüketilebilecek en üst düzey olarak ifade edilmektedir.
Hamilelikte Kafein Tüketimi Zararları Nelerdir?
Hamilelikte aşırı kafein tüketimi hem annenin, hem de bebeğin sağlığını tehdit etmektedir. Aşırı kafein tüketimi düşük nedeni olarak ifade edilmekte ve başta ikinci trimester düşük vakaları olmak üzere her türlü düşük vakalarında bir neden olarak gösterilebilmektedir. Bu gibi düşükler genellikle günlük olarak 600 mg kadar kafein tüketen annelerde görülebilmektedir.
Öte yandan gebelik ya da emzirme döneminde annenin tükettiği her besin bebeğine de etki etmektedir. Kalp sağlığı dolaşım sistemi, sinir sistemi ve davranışlar üzerinde çeşitli etkiler gösterebilen kafein, bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Üstelik bebeğin kafeini vücuttan atabilmesi de bir yetişkine kıyasla oldukça zayıftır.
Gebelerde kafein tüketimi bebeğin kalp atışı ve solunum sisteminde problemler oluşturabilmektedir. Ayrıca beyin gelişimini de olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle de hamilelerde sağlıklı beslenme büyük önem taşırken, pek çok diyetisyen hamile kadınların kafein tüketimini olabildiğinde aza indirgemesini ve hatta sıfıra düşürmesini tavsiye etmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.