Gestasyonel diyanet, genellikle hamile kadınlar görülen bir sağlık sorunudur. Hamilelik döneminde artış gösteren ihtiyaçların karşılanabilmesi için kişinin bedeninde yeteri kadar insülin üretilememesi gibi durumlarda ortaya çıkan gestasyonel diyabet, hem anne için, hem de bebek için tehlikeli olabilmektedir.
İnsülin hormonu kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olan bir hormondur. Bu hormonun vücutta yeteri kadar insülin salgılamaması halinde hamile annenin kan şekeri yükselmekte ve anne ile bebekte sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Gestasyonel Diyabetin Riskleri
Gestasyonel diyabet pek çok riski de beraberin de getirmektedir. Ödem ve hipertansiyon olma riskinin artması, annenin sık sık enfeksiyon kapması ve seyrinin ağırlaşması, bebeğin büyük olma ve doğumun zor gerçekleşmesi ihtimalinin artması, sezaryen doğumlarda sorunlar yaşanması, bebeğin ölü doğma riskinin artması, sarılık olması, akciğer problemleri ile dünyaya gelmesi ve doğum kaynaklı anomalilerin görülmesi, gestasyonel diyatin riskleri olarak gösterilebilmektedir.
Bu gibi sağlık sorunları göz önünde bulundurulduğunda gestasyonel diyabet anne ve bebek için oldukça riskli bir durumdur. Bu gibi durumlar ile karşılaşmamak adında hamilelikle sağlık beslenme ve diyet uygulama oldukça önemlidir.
Kimler Risk Altında?
Gestasyonel diyabet riski altında olan kişiler; şişmanlar, hipertansiyonu olanlar, aile bireylerinden birinde diyabet olanlar, nedensiz bir şekilde düşük ya da ölü doğum yapanlar, 4 bin 500 gramdan ağır bir bebek dünyaya getirenler, daha önceki hamileliğinde gestasyonel diyabetle karşı karşıya kalanlar, doğum kaynaklı anomalisi olan bebek doğuranlar ve 30 yaşını geçmiş olan kadınlardır.
Beslenmenize Dikkat Etmelisiniz!
Gestasyonel diyabette beslenme hayati bir önem taşımaktadır. Gerektiğinde fazla kilo alımının önüne geçebilmek adına diyet uygulaması gereken kadınlar, unlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durmalıdır. Kırmızı et tüketimi azaltılarak daha çok beyaz ete yönelmek önemlidir. Öte yandan öğün sayısı 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenlenmeli ve ara öğünlerde de süt, yoğurt, peynir gibi proteinli besinler ile tam buğday ekmeği tüketilmelidir.
Gestasyonel diyabette beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise salam, sosis gibi yapay gıdalardan, kızartmalardan pastırmalardan mümkün olduğu kadar uzak durulmasıdır. Ayrıca çay ve kahve tüketiminin azaltılması, meyve, sebze ve kurubaklagillerin iyice yıkandıktan sonra tüketilmesi de önemlidir. Bu gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalan hamile bayanların yapması gereken ilk iş ise bir diyetisyenden destek almasıdır.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.