Günümüzde pek çok insan tarafından merak edilen bazal metabolizma, dinlenme halinde vücudun harcamış olduğu enerji hızı olarak ifade edilebilmektedir. Her canlının yaşamını sürdürebilmesi sağlık sorunları ile karşılaşmaması için gerekli olan metabolizma, biyokimyasal bir süreç olarak bilinmektedir. İnsanın hareket halinde olmadığı zamanı tanımlayan bazal metabolizma da sinir ve beyin fonksiyonları, hücre yenilenmesi ve büyümesi, kan dolaşımı, vücut ısısı, solunum gibi eylemlerde ihtiyaç duyulan enerji miktarını ortaya çıkarmaktadır.

Bazal Metabolizma Nedir?

Bazal metabolizma; her canlının hareketsiz kaldığı, dinlendiği ve kas hareketleri gerçekleştirmediği zamanlarda, vücuttaki yaşam belirtilerinin sürdürülebilmesi için gerekli olan enerjiyi üreten bir metabolizma türü olarak ifade edilmektedir. Sağlık için gerekli olan bazal metabolizma, sağlıklı beslenme yolu ile vücuda kazandırılan besinlerin yakılması, bu süreçte ortaya çıkan enerji ile bedenin yapılanması ve onarılması gibi süreçlerden meydana gelmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Bedenin onarılması ve yapılanması için gerekli olan enerji, sağlıklı beslenme yolu ile elde edilen enerjiden karşılanmaktadır. Bu aşamada vücudun yakmış olduğu enerji de, metabolizma hızı ile ilişkilidir. Bazal metabolizma hızını, vücudun hareketsizken yakmış olduğu enerji olarak tanımlanırken, kan dolaşımı, solunum, vücut ısısı, sinir ve beyin fonksiyonları için gerekli olan enerji miktarı oluşturmaktadır. Üstelik bu bazal metabolizma hızı, kişinin bir günde harcamış olduğu enerji miktarının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Ayrıca uygulanan diyet ile beraber bir günde yakılan kalori miktarını, başka bir değişle insanın kilo alıp vermesini direkt olarak etkilemektedir.

Bazal Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bazal metabolizma hızını etkileyen faktörler çeşitlilik göstermektedir. Uykusuzluk, adet dönemi, uyku hali, açlık, cinsiyet, hamilelik, yaş, vücut ağırlığı, ateşli hastalıklar, hava sıcaklığı, stres hormonu, beden yüzey alanı ve endokrin bezleri, bazal metabolizma hızını etkileyen faktörler arasında yer almaktadır.

Bazal metabolizma hızını artırabilmek için insanların sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulaması, kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durulması, posalı besinler tüketilmesi, gün içinde bol bol su tüketilmesi, az ve sık öğünlerle beslenilmesi, kalsiyum içeren besinlere öncelik verilmesi ve kas yoğunluğunu artırmak için spor yapılması tavsiye edilmektedir. Gerektiğinde bir diyetisyenden yardım alınması da faydalı olacaktır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz