Günlük yaşam içerisinde sürekli olarak tüketilen gıdalardan biri de şekerdir. Sağlıklı beslenme açısından şeker tüketimi miktarına da dikkat edilmesi gerekir. Tüketilen pek çok gıdanın içerisinde şeker bulunmaktadır. Dolayısıyla ekstra olarak şeker tüketimi yapmak, kilo alımına ve vücut dengesinin bozulmasına neden olacaktır.

Şeker tüketiminin etkileri elbette ki bu kadarla sınırlı değildir. Genel sağlıktan cilt sağlığına kadar pek çok farklı konuda zarara neden olabilen şeker tüketimi, birçok insan için tehlike arz edebiliyor. Şeker tüketimini neden bırakmak gerektiğiyse ayrıca bir merak konusu olarak karşımıza çıkabiliyor. İşte uzmanların şeker tüketimini bırakmak için gösterdiği 10 farklı neden…

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Şeker Tüketimini Bırakmanız için 10 Neden!

Şeker Tüketimini Bırakmanız için 9 Neden!
Şeker Tüketimini Bırakmanız için 9 Neden!

Kilo Aldırır

Şekerin zararları diye bir liste yapmak gerekirse en başında kilo alımı yer alacaktır. Şeker tüketimini arttırmanız ya da tüketmeniz gereken miktardan daha fazla şeker tüketmeniz, aldığınız kalori miktarını etkileyecektir. Dolayısıyla kilo probleminiz varsa daha da kilo almanıza sebep olacaktır.

Hormonlarınızı Etkiler

Şekerin sağlımıza zararları içerisinde hormon seviyesini ve dengesini etkilemesi vardır. Vücudumuzdaki sindirim, boşaltım ve sinir sisteminin ihtiyaç duyduğu enerjinin karşılanabilmesi için şekere de ihtiyacı vardır. Fakat aşırı şeker tüketimi yapmak, bazı organların istenilen düzeyde çalışmamasına sebep olacaktır. Karaciğer ve pankreas gibi organların daha fazla çalışmasına sebep olarak, yorulmasına neden olur. Bununla birlikte çeşitli hastalıklar meydana gelmesi söz konusu olacaktır.

Ödem Tutmanıza Sebep Olur

Şeker tüketimini arttırmanızla birlikte kilo alma hızınız da aynı oranda artacaktır. Aşırı şeker tüketimi sağlık problemleri içerisinde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan ödemin de tetiklenmesine sebep olur. Vücut daha fazla enerji harcamak zorunda kalacağı ve şekeri sentezlerken su harcayacağı için vücudunuz ödem depolamak isteyecektir. Dolayısıyla ödemle birlikte kilo alımı meydana gelecektir.

Uyku Düzeniniz Bozulur

Sağlıklı beslenme denildiğinde düzenli uyku da önemli bir konu haline gelir. Genel olarak diyabet hastalarının en büyük problemi uykusuzluktur. Bunun sebebi kandaki şeker miktarıdır. Eğer şeker tüketiminizi arttırırsanız uyku düzeninizde bozulmalar meydana geldiğini görürsünüz. Kandaki şeker miktarının düşüşe geçmesi uykunuzu getirirken, artış olması da uykusuzluk problemini ortaya çıkarır. Şeker kullanımını bıraktığınızda, uyku düzeninizin normale döndüğünü fark edeceksiniz.

Bağışıklık Sisteminizi Zayıflatır

Şekerin zararları bir tek kilonuz ile ilgili değildir. Şeker tüketiminde aşırıya kaçılması, bağışıklık sisteminin de yavaşlamasına sebep olur. Günlük yaşamında şeker tüketen insanların daha sık hastalandığına şahit olabilirsiniz. Günümüz toplumu içerisinde tıpkı grip gibi yayılan kanser hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyen unsurlardan birinin de şeker olduğunu bu konuda unutmamak gerekir.

Cildi Kırıştırır

Cildi Kırıştırır
Cildi Kırıştırır

Şeker molekülleri vücutta gereğinden fazla miktarda bulunduğunda proteinler yapısını değiştirebilme potansiyeline sahiptir. Bu olaya glikasyon adı verilirken, bu durum neticesinde cildin en önemli yapı taşlarından olan kollajen ve elastin hasara uğrayabiliyor. Cilt elastikliğini ve sıkılığını koruyan bu yapı taşlarının zarar görmesi, ciltte pek çok farklı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bunların başındaysa cilt sarkmaları, kırışıklık ve yüzeyde bozulmalar geliyor.

Karaciğer Yağlanmasını Tetikler

Şekeri hayatımızdan çıkarmaya neden olabilecek etkenlerden bir diğeri de karaciğer yağlanmasına neden olmasıdır. Karaciğerde gereğinden fazla olan trigliserid birikimi, karaciğerin yağlanmasına yol açabiliyor. Bu yönde yapılan araştırmaların sonucu, fazla şeker tüketilmesinin trigliseridlerin yükselmesine dolayısıyla karaciğerde yağ oluşumuna neden olduğunu gösteriyor.

Diğer yandan şeker tüketmenin fazla kilolara ve hatta obeziteye de neden olabiliyor. Bu gibi durumlar nedeniyle oluşan insülin direnciyse karaciğer yağlanmasını tetikleyen bir diğer faktör olarak karşımıza çıkıyor.

Mutsuzluğa Neden Olur

Şeker, halk arasında mutluluk hormonu olarak ifade edilen seratonin hormonun salgılanmasına yol açtığından bazı insanlarda bağımlılığa sebep olabiliyor. Beyinde bağımlılık etkisi yarattığından içeriğinde şeker olan besinler tüketilmediği zaman mutsuzluk ortaya çıkabiliyor. Ayrıca fazla şeker tüketimi kilo alımına neden olurken, bu durum da birçok insan için mutsuzluğa neden olabiliyor.

Kalbe Zarar Verir

Şeker tüketmenin neden olduğu sağlık sorunlarından bir diğeri de kalp ve damar hastalıklarıdır. Bu alanda araştırma yapan Institute of Medicine tarafından yayınlanan rapora göre şeker, kötü kolesterol olarak ifade edilen LDL ve trigliseridlerin yükselmesine yola açar. Bu durumsa damar tıkanıklarına neden olur. Bu parçacıkların damar içerisinde çoğalması, kalp krizi riskini üst seviyelere taşır.

Beyni Etkiler

Şeker, duygusal ve zihinsel sağlık konusunda son derece etkili bir maddedir. Beynin, fonksiyonlarını yerine getirebilmek için glikoza ihtiyaç duyar. Fakat şekerin fazlaca tüketimi hiperaktivite, demans, depresyon, konsantrasyon bozukluğu gibi zihinsel sorunlara yol açar. Bununla beraber beynin küçülmesine yol açtığıyla alakalı çalışmalar da bulunur.

Şeker Tüketimini Nasıl Bırakabilirsiniz?

Şeker, gerek tadı gerekse sağladığı enerjiyle insan beynindeki ödül sistemini uyarır ve mutlu olmayı sağlar. Hatta lezzetiyle bağımlılığa dahi neden olur. Fakat şekerin sağlık üzerindeki etkilerinin göz önünde bulundurduğumuzda oluşturacağı bağımlılık ciddi sonuçlar doğabilir. Bu nedenle de şekeri kullanımını bırakmak gerekir.  

Şekersiz bir hayata “Merhaba” dediğinizde

  • Daha berrak bir zihne,
  • Daha iyi bir uyku düzenine,
  • Daha az diş çürümesine,
  • Daha dengeli bir ruh sağlığına,
  • Daha genç bir cilt görünümüne,
  • Daha az sağlık risklerine sahip olabilirsiniz.

Peki şeker kullanımını nasıl bırakabilirsiniz?

  • Öncelikle kararlı olmalı ve şekeri bir anda bırakmalısınız. Biyolojik bir bağımlılıktan kurtulmanın en iyi yolu tek seferde bırakmaktır.
  • Her öğünde yeteri kadar protein tüketiminde bulunmak, şeker yeme isteğinizi bastıracaktır. Aynı zamanda protein tüketimi tok kalma sürenizi de uzatacaktır.
  • Öğünlerinizi zenginleştirmelisiniz. Ne kadar bir öğün tüketirseniz o kadar uzun süre tok kalırsınız ve şeker yeme isteğiniz azalır.
  • Uyku süresi ve şeker yeme istediği arasında kritik bir ilişki bulunur. Ne kadar az ve düzensiz uyursanız o kadar şeker yeme isteği hissedersiniz. Bu nedenle de sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmalısınız.
  • Öğünlerinizi atlamamalısınız. Sağlıklı bir insan için önerilen günlük beslenme düzeni 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşur. Öğün vakitlerinize dikkat etmeniz ve şekersiz besinler tüketmelisiniz.
  • İyi geçen bir iş görüşme, toplantı ya da sınav sonrasında kendinizi ödüllendirmek için tükettiğiniz tatlılardan uzak durmalısınız.
  • Şekeri bıraktığınızda ilk karşılaşacağınız şeylerden biri tatlı krizleridir. Şeker tüketimi rutin bir alışkanlık olduğundan bu durumla başa çıkmak zor olabilir. Fakat önceden hazırlıklı olmalı ve kriz anında sağlıklı atıştırmalıklara yönelmelisiniz.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz