Çocuk sahibi olacak anne adaylarının, gebelik dönemi boyunca en sık karşılaştıkları problemlerden biri kabızlık ve reflüdür. Hamilelikte kabızlık ve reflü, basit önlemler ve beslenme alışkanlığı değişiklikleriyle yok ortadan kaldırılabilen sağlık sorunları arasında yer alır.

Hamilelikte Reflü

Hamilelikte Reflü
Hamilelikte Reflü

Gebelik boyunca ve doğum sonrasında oldukça sık görünen gebelik reflüsünün, gerekli tedbirler alındığı zaman hafif olarak atlatılabileceği belirtiliyor. Reflü kısaca, midedeki asidik madde içeriğinin herhangi bir zorlama olmaksızın yemek borusuna (özofagus) geri kaçması olarak tarif ediliyor. Genel belirtileri, ağza gelen ekşi-acı su hissi ve göğüste yanmayla beraber ortaya çıkıyor.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Gebeliklerin çoğunda reflü şikayetleri ilk ve ikinci 3 aylık dönemlerde başlarken, gebelerin %80’inde son üç ayda bu rahatsızlık daha sık görülüyor. Hamilelikte reflünün kontrol altına alınabilmesi için bazı beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapılması ve bazı besinlerin tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin;

  • Yiyeceklerdeki yağ miktarının azaltılması,
  • Az ve sık yemek yemek,
  • Yemeklerde kullanılan baharat miktarını azaltmak reflü şikayetlerini hafifletebilmektedir.

Bununla beraber özellikle sıvı tüketiminin öğün aralarında yapılması, yemek yerken sıvı tüketilmemesi, domatesli ürün, çikolata ve asitli içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Gebelik reflüsü çoğunlukla hafif seyreder ve doğumdan kısa bir süre sonra tamamen düzelmektedir.

Hamilelikte Kabızlık

Hamilelikte Kabızlık
Hamilelikte Kabızlık

Hamilelikte oldukça sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de kabızlık ve basur oluşumlarıdır. Hamilelikte kabızlık ve basuru önlemenin en etkin yolu, lifli gıdaları çok tüketmek ve bol sıvı almaktır. Tam tahıllı makarnalar, tam tahıllı ekmek, kurubaklagil, barbunya, kayısı, kuru erik, ahududu, kuru üzüm, yulaf ezmesi, esmer pirinç, pırasa, kabuklu meyveler ve kuruyemişler bol miktarda lif içermektedir.

Mide sıkıntısı yaşamamak için dikkat edilmesi gereken nokta, normalde az miktarda lifli besin tüketen anne adaylarının, gebelikte bu gıdaları öğünlerine azar azar eklemeleri gerektiğidir. Ayrıca şekersiz meyve kompostosu tüketilmesi de tavsiye edilmektedir. Ayrıca gebe anne hamileliği boyunca gazlı içeceklerden uzak durmalı, çay ve kahve tüketimini sınırlandırmalıdır.

Hamilelik sürecinde sıkça yaşanan bu gibi sindirim sistemi sorunları için uzman diyetisyenden yardım almak da önemli bir fayda sağlayacaktır. Hamilelikte kabızlık, reflü ve basur gibi rahatsızlıkların önüne geçebilmenin en iyi yolu beslenme düzeninde değişiklik yapmak olduğundan, beslenme uzmanları anne adayına göre uygun bir beslenme programı hazırlayarak soruna çözüm üretebilecektir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz