Günümüzde birçok insan, doğum, hastalık, kullanılan ilaçlar ya da bunun gibi çeşitli nedenlerle almış olduğu fazla kilolarını verebilmek için farklı diyet programları uygulamaktadır. Ketojenik diyette bu programlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ketojenik Diyet Nedir?

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen ketojenik diyet, daha çok yağ oranı yüksek, karbonhidrat ve protein oran düşük olan bir diyet türü olarak ifade edilmektedir. Kalori ve totaldeki sıvı miktarı günlük ihtiyacın yüzde 80’inin karşılayacak şekilde uygulanan ketojenik diyet, kilo vermek isteyen pek çok insan tarafından tercih edilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyet, genellikle açlık periyodunun ardından başlanan bir sağlıklı beslenme programıdır. Bu diyet türünde karbonhidrat içeren sıvılar tüketilmemekte ve kan şekeri değerleri takip edilmektedir. Açlık süresi, idrar ketonları gerektiği kadar artıncaya dek 12 ila 48 saat arasında değişiklik gösterirken, bu durum çocuklarda kesinlikle 72 saate uzatılmamalıdır. Bulantı, kusma, asidoz, hipoglisemi dehidratasyon ya da letarji gibi durumlar ortaya çıkabileceğinde pek çok merkezde kişini yatışı gerçekleştirilmektedir. Bu sayede evde öğünlerin hesaplanması, sağlıklı beslenme düzeni ve tartılması gibi konularda daha kolay bir eğitim sunulabilmektedir. Ayrıca bireyin yağ artışını tolere edebilmek adına ketojenik beslenme 1:1 iken 2:1, 3:1 ve 4:1 şeklinde artışla uygulanmalıdır.

Kimler Uygulamalı, Kimler Uygulamamalı?

Ketojenik beslenme epilepsi hastası olan bireylerin kesinlikle uygulamaması gereken bir diyet türüdür. İlaca dirençli olan çocuklarda ise tedaviye destek olmak amacıyla ketojenik beslenme programı düzenlenebilmektedir.

Öte yandan diyabet, kanser, Alzheimer, kilolu olan insanların da uygulayabileceği bir diyet türü olarak değerlendirilebilmektedir.

Ketojenik Diyette Nelere Dikkat Edilmeli?

Normal şartlarda sağlıklı bir beslenmede vitamin ve minerallere önem verilirken, ketojenik diyet yapanlar meyve, sebze ve tahılları kısıtlı olarak tüketebilmektedir. Bu nedenle de vitamin ve mineralin ilave edilmesi gerekebilmektedir.

Ketojenik diyette dikkat edilmesi gereken konulardan biri diyet listesinin dışına çıkılmamasıdır. Listedeki miktarlara göre besinlerin tartılarak tüketilmesi ve öğünlerin saatlerine uyulması da önemlidir. Ayrıca günlük tüketilmesi gereken sıvı miktarına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Mutlaka Diyetisyene Danışmalısınız!

Ketojenik diyet, kesinlikle bireyin tek başına uygulamaması gereken bir diyettir. Mutlaka bir diyetisyenden destek alınmalı ve uzman kontrolünde uygulanmalıdır. Bu gibi durumlarda pek çok diyetisyen hastanın sağlık değerlerine göre bir diyet hazırladığından, ketojenik diyeti de ancak ihtiyacı olan hastaları için önermektedir. Aksi takdirde bireyin kendince uyguladığı ketojenik beslenme çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz