Yaşamını sürdüren her insanın beslenmesi biyolojik bir fiil olarak bilinmektedir. Sağlıklı beslenme ile alakalı olan bu durum, metabolizmanın vücudun ihtiyacı olan besin ve enerjinin karşılanmasına yönelik bir süreç olarak ifade edilmektedir. Fakat bu konuda bazı açıklamalarda bulunan diyetisyenlere göre ihtiyaç duyulan bu enerjinin karşılanabilmesi için lazım gelen besinlerin insanlar tarafından tüketilebilir hale getirilmesi ve tüketim süreci, beslenmenin biyolojik bir fiil olma durumunun önüne geçerek kültürel bir olgu haline dönüşmesini sağlamaktadır.

Yemek ve Kültür İlişkisi Nedir?

Günümüzde insanların büyük çoğunluğu, “yemek ve kültür ilişkisi nedir?” sorusuna yanıt arayabilmektedir. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yemek yeme olgusu toplum tarafından bir kültür öğesi olarak kabul edilmektedir. Tarih boyunca çeşitli koşullarda gelişen göç, savaş, düğün, sınır komşuluğu ya da ticaret gibi durumlar toplumların gelişmesine ve kültürel etkileşim halinde bulunmalarına yol açmıştır. Dolayısıyla çeşitli bölgelerden temin edilen farklı besinler çeşitli pişirme teknikleri ile hazırlanmakta ve bu şekilde mutfaklar ortaya çıkmaktadır. Kültürün yemek yemeye etkisi de bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Kültürün Yemek Yemeye Etkisi

Yemek yeme kültürü, genellikle toplumların sağlıklı beslenme ya da genel olarak beslenmeye yönelik yaşam tarzını ortaya çıkarmaktadır. Besinlerin üretimi, tüketime hazırlanması tüketilmesi gibi durumlar, tümüyle yemek ve kültür ilişkisi ile bağlantılıdır. Normal şartlarda insanların besin tüketmesi fizyolojik bir ihtiyaç olarak nitelendirilirken, bu ihtiyacı giderebilmek için ne tür besinler tükettiği, ne zaman ve nasıl tükettiği gibi durumlar kültür kaynaklı olarak oluşmaktadır. Bu nedenle de kültürün yemek yemeye etkisi oldukça büyüktür.

Bazen bazı toplumlarda beğenilmeyen, ancak sağlık için tüketilen besinler, başka toplumlarda severek tüketilebilmektedir. Bu durum da yine toplumların kültür farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Mesela; Eski Mısır döneminde yemekler yer sofralarında yenmekte ve her yemekte mutlaka kızarmış kümes hayvanlarına yer verilmekteydi. Yemek esnasında müzik çalmakta ve dans edilmekteydi. Eski Yunan toplumunda ise yemekler yatarak yenmekte ve akşam yemekleri bir şölen havasında düzenlenmekteydi. İnsanlık tarihi boyunca yemek kültürü toplumlara göre farklılık göstermiştir. Bugün de Türk toplumunda insanların yaşam biçimlerine göre yemek yenmektedir. Sağlık konusunda da beslenme şekline dikkat eden Türk toplumunda, sağlıklı besinlerin tüketilmesi ve düzeli beslenilmesi de önemlidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz