Çocuklarda diyabet, son yıllarda sıklıkla görülen sağlık sorunlarından biridir. Halk arasında Şeker Hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığının çocuklarda görülen şekline “tip-1 diyabet” ya da “juvenil diyabet” adı veriliyor. Tip 1 diyabetin meydana gelmesinde, genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenler de önemli rol oynuyorlar. Küçük yaşta geçirilen kabakulak, kızamık ve kızamıkçık benzeri, çocukluk dönemi viral hastalıkları ile 1 yaşına kadar alınan inek sütü, çeşitli toksinler ve çevreye bağlı kimyasal etkenler nedeniyle bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini yabancı olarak algılaması ve onları tahrip etmesi sonucu oluşmaktadır. Pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelen tip 1 diyabet otoimmün bir hastalıktır.

Çocuklarda Diyabet Hastalığının Belirtileri:

Çocuklarda Diyabet Hastalığının Belirtileri
Çocuklarda Diyabet Hastalığının Belirtileri
  • Aşırı su içme.
  • Sık sık idrara çıkma.
  • Geceleri idrara kalkma ve/veya idrarı altına kaçırma.
  • Kilo kaybı veya kilo alamama durumu.
  • Aşırı yemek yeme isteği.
  • Halsizlik, yorgunluk, sürekli uyuma isteği.
  • Ağız kokusu.
  • Kusma ve mide bulantısı.
  • Şiddetli karın ağrısı.
  • Çok hızlı nefes alıp verme.
  • Şiddetli vakalarda koma hali.

Çocuklarda Etkileri:

Çocuklarda diyabet hastalığının tedavi edilmemesi durumunda koma, hatta ölümle sonuçlanabilen tip-1 diyabet, günümüz şartları dikkate alındığında, ömür boyu ilaç tedavisi gerektiren çok ciddi bir hastalık olarak karşımızda durmaktadır. Uzun vadede, tedaviye olumlu yanıt verilmez ve kan şekeri seviyesi yüksek değerlerde seyretmeye devam ederse, böbrekler, gözler ve sinir sisteminde çok ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Öneriler:

Diyabet hastalığının sadece büyüklerde görülmediği bilinmeli, çocuklarınızda, üstte sıralanan belirtilerin ortaya çıkması durumunda, derhal doktora başvurulmalıdır. Yetişkin insanların aksine, çocuklarda diyabet hemen tedavi uygulanmazsa, yüksek kan şekeri değerlerinin, çocuklarda ketoasidoz komasına neden olacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Ailede diyabet hastası bulunuyorsa, çocuklara mutlaka sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

Çocuklarda Diyabet Tedavi Yöntemleri ve Beslenmenin Önemi

Beslenmenin Önemi
Beslenmenin Önemi

Dünya üzerinde birçok çocukta görülen son yıllarda ülkemizde de oldukça yaygın hale gelen hastalıklardan biridir. Çocuklarda ortaya çıkan bu hastalık iyi bir hastalık olmazken, bu sebeple çocuğun uzun yıllar boyunca dikkat etmesi ve hastalıkla alakalı tedbirlerin alınması önemlidir.

Diyabet hastası olan çocukların özellikle de beslenme konusuna dikkat etmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda uzman diyetisyenden destek almak faydalı olacaktır.

Diğer yandan tip-1 diyabet hastası olan çocuklar için uygulanan tedavilerde genellikle insüline yer verilmektedir. Bununla beraber uzman hekim tarafından uygun görülen ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Tedaviyle beraber çocuğun yaşam standartlarında paralel olarak beslenme değişikliğinin yapılması ve düzenli bir egzersiz alışkanlığı edinilmesi gerekir.

Tip-2 diyabet hastalığında da aynı tedavi yöntemi izlenmektedir. Beslenme düzeninde yapılan değişiklikler ve uygun bir beslenme programıyla çocuğun insülin direnci kontrol altına alınabilmektedir. Özellikle de insülin kullanan çocuklarda düzenli olarak kan şekerinin kontrol edilmesi ve peroyodik aralıklarla uzman kontrolüne gitmesi son derece önemlidir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz