Vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin ve mineraller vardır. Bunlar sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa vücudumuz virüs, bakteri ve mikroplarla o kadar kolay savaşır ve onları yok eder.

Bağışıklık sistemi; organlar, hücreler, doku ve proteinler ve vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin ve mineraller sayesinde savunma sistemi mekanizması oluşturur. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri tüketmek de bu noktada oldukça önemlidir. Verilen önerilere uymak, özellikle koronavirüs salgını dönemimde sağlığı korumanın daha önemli olduğu şartlar altında en önemli adımlardan biridir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin ve mineraller sayesinde yiyeceklerimiz yeterli ölçüde tamamlandığında kendinizi daha sağlıklı hissedebilirsiniz.

Vücudu Hastalıklara Karşı Koruyan Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Vücudu Hastalıklara Karşı Koruyan Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Vücudu Hastalıklara Karşı Koruyan Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin bir parçasıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmede oynadıkları başrol etkileri sayesinde dirençli bir vücudun oluşmasına yardımcı olur. Özellikle C vitamini enfeksiyonlara karşı en çok mücadele eden güçlü bir antioksidandır. Turunçgillerden mandalina, greyfurt, portakal gibi kış meyveleri ile sebzelerden dolmalık biber, maydanoz, brüksel lahanası, ıspanak C vitamini destekli besinler tercih edilmelidir.

C vitamini haricinde Omega 3 yağ asitlerinin bulunduğu deniz ürünleri, E vitaminlerinin bulunduğu kuru yemişler, A, D ve B grubu vitaminleri de probiyotikler, selenyum, çinko ve demir gibi minerallerle sağlandığında bağışıklık sisteminde oldukça güçlü etkiler yaratır.

C Vitamini

C vitamini güçlü antioksidan özelliği sayesinde hastalıklara karşı oldukça mücadelecidir. Tüm turunçgiller, kivi, Ispanak ve lahana gibi yapraklı yeşil sebzeler, kırmızıbiber, Brüksel lahanası, çilek ve papaya C vitamini için mükemmel kaynaklardır.

E Vitamini

C vitamini gibi, E vitamini de güçlü antioksidan özellik taşımaktadır. Badem, fıstık, fındık ve ayçiçeği gibi yağlı tohumların hepsi E vitamini bakımından zengindir.

B6 Vitamini

Vücudunuzdaki yaklaşık 200 biyokimyasal reaksiyonun bir parçası olan bu önemli vitamin, bağışıklık sistemi işlevleri için kritik önem taşır. B6 vitamini açısından yüksek gıdalar Antep fıstığı, ceviz, fındık, kaju, ay çekirdeği, muz, yağsız tavuk göğsü (doğal köy tavuğu olmalı), orkinos, patates, kırmızı et, sakatatlar, yumurta, nohut gibi kurubaklagiller ve soğuk su balıkları bol miktarda B6 vitamini içermektedir.

B6 vitamini alırken dikkat etmeniz gerekenler de vardır. Örneğin; yüksek kolesterol ve şeker hastalığınız varsa Beslenme ve Diyet Uzmanına danışmanız gerekmektedir.

A Vitamini

A vitamini karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta gibi hayvansal gıdalarda ve havuç, tatlı patates, ıspanak, karalahana, bal kabağı, marul, maydanoz, brokoli, kavun, kırmızı biber, greyfurt, yeşil fasulye, brüksel lahanası gibi bitkisel besinlerde bulunmaktadır.

Beta karoten A vitamininin öncü maddesidir. Vücut beta karoteni karaciğerde depolar ve ihtiyaç anında A vitamini haline getirir. Beta karoten vücutta zararlı mikroorganizmalarla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

D Vitamini

Vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin ve minerallerin çoğunu yiyeceklerden almak en iyisidir, ancak D vitamini bu kuralın istisnası olabilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Besinlerden ise Yağlı balıklar (somon, uskumru, ton balığı ve sardalya gibi), süt ve tahıllar da D vitamini kaynağı olabilir. Çoğu kişi D vitaminini yiyeceklerden almaya zorlanır, bu nedenle D vitamini eksikliğiniz varsa Beslenme ve Diyet Uzmanınızla D vitamini takviyeleri hakkında konuşabilirsiniz.

Folat/Folik Asit

Folat doğal şeklidir ve folik asit sentetik formudur.  DNA onarımı, kırmızı kan hücre üretimi, beyin gelişimi, bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir. Vücudunuza folat almak için düzenli olarak öğünlerinize daha fazla yeşil yapraklı sebze, fasulye, bezelye ekleyebilirsiniz. Zenginleştirilmiş ekmekler, makarnalar, pilavlar ve diğer %100 tahıl ürünleri gibi kuvvetlendirilmiş gıdalardan folik asit elde edebilirsiniz.

Selenyum

Selenyum, bazı agresif kanser türlerine karşı vücudun aşırı aktif tepkilerini azaltma potansiyeli de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu görünüyor. Vücudun hastalıklara ve strese karşı direncini arttırdığı bilinmektedir. Yumurta, sarımsak, keçi peyniri, brokoli, sardalye, orkinos, ton balığı, Brezilya cevizi, ayçiçek çekirdeği, fındık ve muz gibi besinler selenyum açısından zengin gıdalar olarak sayılabilir.

Çinko

İstiridye, yengeç, balık, yağsız et, kümes hayvanları, kuru fasulye, peynir, badem, yoğurt, tahıllar ve nohutta çinko bulunmaktadır. Çinko, bağışıklık sisteminin dengelenmesine ve vücudumuzdaki iltihaplanmayı kontrol etmeye yardım etmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları
Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yolları

Bağışıklık sisteminin yiyeceklerle beraber daha etkili bir savunma mekanizması oluşturması için yapılması gerekenler aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Uyku düzenine dikkat edilmeli,
  • Hareketsiz yaşam tarzından uzak durmalı, düzenli egzersiz yapmalı,
  • Bol sıvı tüketilmeli,
  • Yoğurt ve kefir tüketerek probiyotik takviyesine önem verilmeli,
  • Aşırı stresten uzak durmalı ya da stres yönetimi için gerekirse uzmanlardan yardım alınmalı,
  • İdeal kiloyu korumak ya da ideal kiloda olabilmek için uzman yardımı alınmalı,
  • Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı,
  • El ve ağız hijyenine dikkat edilmeli,
  • Dengeli beslenme kurallarına uyum sağlayarak her besinden gerekli ölçülerde ve dengeli tüketim uygulanmalıdır.

Hangi Besinlerden Uzak Durmalıyız?

Hangi Besinlerden Uzak Durmalıyız?
Hangi Besinlerden Uzak Durmalıyız?

Aşağıdaki verilen besinlerden olabildiğince uzak durulmalı ya da daha az miktarda tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu besinleri olabildiğince az tüketmek de güçlü bağışıklık sistemi için önemlidir. Vücudu hastalıklara karşı koruyan vitamin ve minerallerin alınması bu yönde de oldukça önemlidir.

  • Rafine şeker içeren yiyecekler,
  • Trans yağlar (kızartmalar, fast-food, hazır pasta vb.),
  • İşlenmiş paketli gıdalar (çikolata, cips gibi paketli atıştırmalıklar),
  • İşlenmiş etler (salam, sosis vb.),
  • Gluten içeren gıdalar (buğday unu, pide, lavaş, ekmek).

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz