Kreatin, proteinlerin yapı taşını oluşturan amino asitlerden biri olarak ifade edilmektedir. Balık, et ve insan bedeninde bulunan kreatin, sağlık açısından gerekli olan bir maddedir. İnsan bedenindeki kreatin genellikle fosfata dönüşmekte ve fosfatta daha çok kas dokularında depolanmaktadır. Ayrıca insan bedenine enerji kazandıran bu madde, çoğunlukla sporcular tarafından takviye olarak vücuda kazandırılmaktadır.
Doğal kreatin kaynağı değişiklik gösterirken, en bilindik olan kaynaklar besi hayvanları, insan bedeni, doğadaki hayvanlar ve balıktır. İnsan bedeninde kendiliğinden bulunmasına rağmen bazı durumlarda takviye olarak da gereken kreatin, sağlıklı beslenme yolu ile edinilebilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
İnsan Bedeni
İnsan vücudu, en bilindik doğal kreatin kaynağı olarak ifade edilmektedir. Omurgalı canlılarda kendiliğinden bulunan kreatin, insan bedeni tarafından arginin, glisin ve methionini ile beraber üretilebilmektedir.
Ortalama boylarda bir erkeğin bedeninde üretilen kreatinin yaklaşık olarak 120 gramı bedende depolanabilmektedir. Genellikle bu miktar ise, insanın fiziki yapısına göre de değişebilmektedir.
Balık
Doğal kreatin kaynaklarından biri de balıktır. Sağlıklı beslenme açısından önemli bir yere sahip olan balık, pek çok diyetisyen tarafından tavsiye edilmektedir. Yaklaşık olarak 85 gram ağırlığındaki pişmiş bir balığın kreatin miktarı 1 – 2 gram kadar olurken, balığın fiziki yapısı ve türüne göre bu miktar değişebilmektedir. Ayrıca çiftlik balıklarının kreatin miktarı daha az olurken, deniz balıklarında daha fazla bulunmaktadır.
Besi Hayvanları
Besi hayvanlarının bünyesinde de yer alan kreatin, bazı hayvanlarda daha çok, bazı hayvanlarda ise daha az bulunmaktadır. Sağlık açısından faydalı bir tercihte bulunmak istediğinizde, ticari ve geleneksel olarak üretilen, gezen hayvanları tercih etmeniz gerekmektedir. Bu hayvanların tavuk göğsü, hindi göğsü, kuzu pirzolası, piliç ve dana filetosu kreatin bakımından oldukça zengin olması ile bilinmektedir. Pek çok diyetisyen, hastalarının diyet listesine bu gibi besinleri ilave etmektedir.
Doğadaki Hayvanlar
Kreatin bakımından en zengin olan kaynaklardan bir diğeri ise doğadaki hayvanlardır. Geyik, tavşan, devekuşu, bizon, ördek ve bufalo gibi hayvanların bünyesinde bulunabilmektedir. Ayrıca bu hayvanların doymuş yağ oranı daha düşük olurken, kas oranı ise daha çoktur. Öte yandan av hayvanlarının bünyesinde ise çoklu doymamış yağ asitleri besi hayvanlarına kıyasla daha fazla olması ile bilinmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.