Sağlıklı beslenme listelerinde ilk sıralarda yer alan glisemik indeksi düşük gıdalar son yılların en önemli tartışma konuları arasında yer alıyor. Bir besinin kan şekerini yükseltme özelliğine Glisemik İndeksi adı verilir. Yani bu indeksin düşük olduğu gıdalar kan şekerini yükseltmez ve dengede kalmasını sağlar. Ayrıca glisemik indeksi yüksek olan gıdaların kilo aldırma özelliği de bulunur. Bunun tam aksi olarak glisemik indeksi 0 olan besinler var ki; sağlık açısından faydaları saymakla bitmez. İşte diyetisyen tavsiyelerinde ve diyet listelerinde de sıkça yer alan glisemik indeksi 0 olan besinler ve faydaları…
Glisemik İndeksi Nedir? Glisemik İndeksi 0 Olan Besinler Nelerdir?
Glisemik indeksi 0 olan besinler, sağlıklı beslenme konusunda bir düzen oluşturmak ve bunu bir alışkanlık haline getirmek isteyenlerin en çok ilgilendiği konulardan biridir. Genel olarak glisemik indeksinden bahsetmemiz gerekirse; karbonhidrat içerikli besinlerin vücutta şekere dönüşme hızını ortaya çıkan rakamsal verilere glisemik indeksi adı verilmektedir.
Glisemik indeksi fazla olan besinler kan şekeri değerinin dalgalanmasına neden olmaktadır. Bu gıdaların gereğinden fazla ve uzun süreli olarak tüketilmesi kilo alımına ve hatta pek çok farklı sağlık sorununa yol açabilmektedir. Dolayısıyla günümüzde birçok beslenme uzmanı, Glisemik indeksi 0 olan besinlerin ya da daha az düzeyde indeks sahibi olan gıdaların tüketimini önermektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Glisemik İndeksi 0 Olan Sebzeler
Glisemik indeksi 0 olan sebzeler limon, domates, lahana, karnabahar, kabak, brokoli, bamya, fesleğen, maydanoz, turp, yeşil soğan, mantar, taze biber, marul, pırasa, sarımsak, yeşil fasulye, patlıcan, salatalık ve çiğ havuç olarak sıralanır. Glisemik indeksi 0 olan sebzeler ve faydaları ise kısaca aşağıdaki gibidir:
- Domates kan basıncını düzenler, göz sağlığına faydalıdır, kolesterol düzeyini dengeler.
- Lahana sindirimi düzenler, bağışıklığı güçlendirir, kan basıncını düşürür, kötü kolesterolü düşürür.
- Kabak vücuttan toksinlerin atılmasına yardım eder, bağırsak ve mideye yararlıdır.
- Brokoli kabızlığı giderir, bağırsakları düzenler, bağışıklık sistemini korur.
- Bamya enfeksiyonlara karşı korur, sindirim sistemini düzenler, kilo verimine destek sağlar.
- Turp bronşite tedavisine yardım eder, yaşlanmayı önler, kalbi korur, bağışıklığı kuvvetlendirir.
- Yeşil soğan bağışıklığı destekler, mideyi korur, kalp sağlığını korur, burun tıkanıklığına iyi gelir.
- Mantar kolesterolü dengeler, kemik sağlığını korur, beyne iyi gelir, genç kalmayı sağlar.
- Marul güçlü antioksidandır. Cilt ve saç sağlığına destekler.
- Pırasa antioksidan özelliğiyle bilinir. Metabolizmayı hızlandırır, düzenli çalışmasını sağlar.
- Sarımsak doğal antibiyotik olarak bilinir. Enfeksiyonların giderilmesinde etkisi vardır.
- Yeşil fasulye kilo vermeye yardımcıdır, bağışıklığı dengeler, kemik sağlığını korur. Göz sağlığı ve sindirim sağlığı için önemlidir.
- Patlıcan kansızlığı önler, kalp sağlığını korur. Sindirime yardım eder, kemiklerin gelişimini sağlar.
- Salatalık zayıflamaya yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği vardır. Cilt sağlığı için yararlıdır.
- Havuç göz sağlığı için faydalıdır. Hücreleri yeniler ve onarır. Antiseptik özelliği vardır.
- Fesleğen, hazımsızlık, mide kramplarına karşı faydalı olurken, migren, epilepsi ve baş ağrısının giderilmesinde etkilidir.
- Maydanoz tam bir iltihap söktürücüdür, diyabet hastalarının kan şekerini düşürür ve böbrek taşı ya da safra kesesi gibi sağlık sorunlarına faydalıdır.
- Taze yeşil biber bağışıklık sistemini güçlendirir, migren ataklarını en aza indirir, tokluk hissi verir ve çeşitli kanser hücrelerine karşı koruma sağlar.
Glisemik İndeksi 0 Olan Meyveler
Glisemik indeksi 0 olan besinlerden meyveler; badem, avokado, ahududu, zeytin, frenk üzümü, ceviz ve fındık olarak bilinir. Faydaları ise aşağıdaki gibidir.
- Badem beyin, kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kemikleri geliştirir, kolesterolü düzenler.
- Avokado kalp sağlığını korur, bulantıya iyi gelir. Saç ve cilt bakımı için yararlıdır. Ağız kokusunu engeller.
- Ceviz kalp, kemik ve beyin sağlığını destekler. Kilo kontrolü sağlar. Kolesterolü dengede tutar.
- Fındık kan şekerini dengeler, beyin ve kalp sağlığına yararlıdır. Kas ve kemiklerin gelişimine katkıda bulunur.
- Frenk üzümü kan şekerini dengelenmesini sağlar, sindirim sistemini düzenler ve kabızlığın önüne geçer.
- Zeytin sindirimi kolaylaştırır, tansiyonu dengeler, uzun süre tok tutar ve kansere karşı koruyucu etki gösterir.
- Ahududu kırışıkları azaltır, cildin yenilenmesine ve tazelenmesine yardımcı olur, kilo vermeyi kolaylaştırır, genel sağlığı koruyucu bir etki gösterir.
Glisemik İndeksi 0 Olan Etler
Glisemik indeksi 0 olan etler hindi eti, derisiz tavuk eti, kuzu eti, kalamar, biftek ve bütün balıklardır. Faydaları şu şekildedir.
- Hindi eti kolesterolü düzenler, vücuda enerji verir, hücrelerin yenilenmesini sağlar.
- Tavuk etinin sindirimi kolaydır. Vücudun protein ihtiyacını karşılar. Yüksek kolesterolü düşürür.
- Kuzu eti erkeklerde prostat tedavisine destek olur. Kansızlığı engeller. Vücudun B12 ihtiyacı için gereklidir.
- Kalamar enerji verir, migren sorununa olumlu etki eder. Kolesterolü dengeler. İştah açar.
- Tüm balıklar Omega 3 deposudur. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirirler. Zeka gelişimi ve kalp sağlığı için balık tüketimi önemlidir.
Glisemik indeksi 0 olan besinlerin doğru ve yeterli tüketimi sağlık konusunda önemli faydalar sağlayabilmektedir. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı konusunda ihtiyacınız olan profesyonel desteği bir beslenme uzmanından alabilir, bu türden besinleri dengeli bir şekil tüketerek genel sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.
Bu bilgiler güzel hilal hanım Ama havucun glisemik indeksi gerçekten sıfır mı merak ettim bazı internet bilgilerinde yüksek glısemık ındeksli olrak veriliyor şaşırdım şeker hastası olarak tüketebilirmiyim.bilgi verirseniz memnun olurum selamlar