Muz, besin değerleri açısından oldukça zengin olduğundan sindirim bozuklukları, kalp hastalıkları, depresyon, premenstrüel sendrom ve mevsimsel duygulanım bozukluğu gibi hastalıkların tedavisinde yardımcıdır.

Geçmişten Günümüze Muz

Muz yetiştirildiği bölgelere göre farklı isimlere sahip olmuştur. Hindistan’da bilgelerin muz bitkilerinin gölgesi altında meditasyon yapmasından dolayı muza “Akıllı Adam Meyvesi” denmiştir. Araplar ise toplu halde duran muzu bir el ve parmaklarına benzettikleri için muza parmak anlamına gelen “banan” ismini vermişlerdir. Bu meyve yetiştiği bölgelere göre renk ve boyut farklılığı gösterebilmektedir. Yeryüzünde 600’den fazla muz çeşidi olduğu bilinmektedir. Olgunlaştıkları zaman sarı, kırmızı ya da mor renkte olabilmektedir. Muz dalından koparıldıktan sonra hızla olgunlaşabilen bir meyvedir. Oluşumunu tamamlandığında içindeki nişasta şekere dönüşür ve bu da muzun tatlılaşmasını sağlar.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Geçmişten Günümüze Muz
Geçmişten Günümüze Muz

Muz Kaç Kaloridir?

Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Muz ayrıca A vitamini, C ve E vitaminleri, tiamin, niasin, folik asit, B12 vitamini gibi vitaminler ve demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve florür gibi mineraller açısından zengindir. Muz içinde glisin, triptofan, lizin, lösin, treonin, arginin gibi temel amino asitler de bulunmaktadır. Orta boy bir muz yaklaşık 130 kalori içerirken büyük boy bir muz yaklaşık 146 kalori içerir. Muz oldukça sağlıklı ancak enerji düzeyi yüksek bir meyvedir. Muzun faydaları arasında yer alan bu etkisi sebebiyle kilo kaybı programlarında mutlaka porsiyon kontrolü sağlanarak tüketilmelidir.

Muzun Faydaları

Muzun faydalarını şu şekilde örneklendirebiliriz:

  • Muz iyi bir enerji kaynağıdır.
  • Yeterli miktarda tüketildiğinde kilo kaybını kolaylaştırır. Diyet sürecinde tatlı isteğine en sağlıklı çözümdür ve iştahı baskılar.
  • Lif ve prebiyotik olan FOS ( frukto-oligosakkarit) içeriğiyle sindirim sistemi problemlerini düzenler.
  • Dirençli nişasta içeriği yüksektir. Dirençli nişasta bağırsakta kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini artırır ve bağırsak sağlığını korur. Dirençli nişasta, kan şekeri kontrolü için de oldukça önemlidir.
Muzun Faydaları
Muzun Faydaları
  • Depresyonun üstesinden gelmeye yardımcı olur. İçeriğindeki triptofan vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan serotonine dönüşerek duygu durumunu düzeltir.
  • İçerdiği potasyum ve magnezyum sayesinde kalbi çeşitli rahatsızlıklardan korur. Kasların gevşemesini sağlar. Spor sonrası kas sağlığı için iyi bir tercihtir.
  • B6 vitamini içeriğiyle iyi uyumanızı sağlar.
  • Mide ülserine karşı oldukça faydalıdır.
  • Sigaranın bırakılmasında oldukça etkilidir. Muz içerdiği B-6 ve B-12 vitaminleri sayesinde nikotin eksikliği hissini azaltır.
  • Muz böbrek kanserini önleme konusunda oldukça faydalıdır.
  • Sivrisinek ısırıklarının da yaranın üzerine muz kabuğu konulduğu zaman kaşınma ve ağrı hissini gidermektedir.

Muzun Zararı Var mı?

Muzun faydaları oldukça fazla olurken, bilinen herhangi bir zararı yoktur. Ancak yanlış ve fazla tüketiminde zararlarıyla da karşılaşabilmek mümkündür. Muzun gereğinden fazla tüketilmesi durumunda vücutta hiperkalemi (kandeki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha fazla seviyeye çıkması) geliştirir ve kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Kas güçsüzlüğü ya da düzensiz kalp ritmi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak adına fazla muz tüketiminden uzak durulması önemlidir.

Diğer yandan muzun fazlaca tüketilmesi halinde şiddetli baş ağrıları ve uykusu problemleriyle de karşılaşabilmek mümkündür.

Muzun Bebekler ve Çocuklar için Faydaları Nelerdir?

Muzun faydaları yalnızca yetişkinler için değil, aynı zamanda bebekler ve çocuklar için de oldukça fazladır. Muz kolay ezilebilen bir meyve olduğundan, mama haline getirilmesi son derece kolaydır. Bu nedenle de bebekler açısından avantajlıdır. Bununla beraber içeriğindeki zengin vitamin ve mineraller, bebeklerin ve çocukların gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

Çocuklar açısından muzun faydaları özellikle sahip olduğu vitamin ve minerallerden gelir. Kan basıncını dengeleme konusunda etkili olan muz, potasyum içeriği sayesinde böbrek taşına karşı koruyucu ve yaşlanma nedeniyle ortaya çıkabilecek kemik erimesine karşı önleyici bir etki gösterir. Birçok besinde potasyum içeriği mevcut olduğundan sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olan çocukta potasyum eksikliğiyle karşılaşılmaz.

Tüm bunların dışında muz A, B12 ve B6 vitaminleri gibi sağlık açısından pek çok farklı fayda sağlayan vitaminleri de bünyesinde barındırır.

Muzun İyi Geldiği Hastalıklar Nelerdir?

  • Kalp sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan muz, kan basıncını dengeleme konusunda oldukça etkilidir.
  • Yüksek magnezyum içeriği sayesinde regl öncesi ağrı ve sancılara iyi gelir.
  • Lif içeriği yüksek olan bir besindir. Dolayısıyla tokluk hissi sağladığından diyette faydalı olacaktır.
  • Anemi, artrit ve idrar yolu hastalıklarına karşı faydalı olduğu da bilinir.

Diyette Muz Nasıl Tüketilmelidir?

Orta boydaki bir muz neredeyse 150 kalori içerir. Bununla beraber içeriğindeki glisemik endeksin yüksek olması sebebiyle ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Ayrıca muzun faydalarından olan, içeriğinde bol miktarda bulunan liflerin tok tutması ve vücuda enerji kazandırması sebebiyle sporcuların diyetlerinde de tüketilmesi gerekir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz