Günümüzde 7’den 70’e birçok insanın severek tükettiği meyvelerden eriğin faydaları sağlık açısından oldukça fazladır. Günlük 1 porsiyon (10 adet) erik tüketmek vitamin, mineral ihtiyaçlarının çoğunu karşılamaktadır. A vitamini göz sağlığımız için, K vitamini kanın dolaşımını düzenlemek için, C vitamini bağışıklık sistemi için önemlidir. Erik, birçok vitamin ve minerale ek olarak lif ve antioksidan içeriğiyle birçok kronik hastalık riskini azaltmaktadır.

Eriğin faydaları arasında en önemli olanlardan biri de  sindirim sistemini düzenlemesidir. Erik, taze veya kuru olarak tüketilebilir. Kuru eriğin, kabızlık ve osteoporoz dahil olmak üzere çeşitli sağlık problemlerini iyileştirdiği bilinmektedir. Erik düşük kalori ve düşük glisemik indeks içeriğine, yüksek vitamin mineral ve su içeriğine sahiptir. Genel olarak, taze erik ve kuru erik bir porsiyonunun vitamin ve mineral içeriği biraz farklıdır. Kuru erik, taze erikten daha fazla K vitamini içerir. B vitaminleri ve mineral içeriği biraz daha yüksektir. Erik sert bir meyve olduğu için ağız ve diş sağlığına etkisi vardır.  erik ayrıca kan şekerinin kontrolünü kolaylaştırır ve kilo vermeye yardımcı olur.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Erik

Eriğin Faydaları

Yaz mevsiminin gözde meyvelerinden biri olan eriğin faydaları sağlık açısından oldukça fazla olurken, bunlardan birkaçını şu şekilde örneklendirebiliriz:

  • Bağışıklığı güçlendirir, yorgunluğu azaltır.
  • Stresi azaltır.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Bir porsiyonu günlük C vitamini ihtiyacının % 10 unu karşılar.
  • Gaz problemi yaşamanızı önler.
  • Özellikle siyah kuru erik demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur.
  • Vücutta temiz kan dolaşımını sağlar.
  • Kemik sağlığına katkı sağlar. Osteoporoz riskini azaltır.
  • İçerdiği yüksek miktardaki antioksidan sayesinde hücreleri korur.
  • Yapılan araştırmalara göre akciğer kanseri için vücutta oluşabilecek kanser hücrelerini temizler.
  • Kronik akciğer rahatsızlıkları ve bunun tetiklediği öksürüğü giderir. Astımı önler.
  • Düzenli olarak erik tüketen kişilerde görme bozukluğu riskinin çok daha azaldığı gözlemlenmiştir.

Tüm bunların dışında eriğin faydaları arasında en önemli olanlarını da şunlardır:

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur

Yeşil erik düşük kaloriye sahip olduğundan kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olan bir meyvedir. Üstelik lif ve su içeriği fazla olduğundan tok tutma özelliğine sahip olan bu meyve, birçok diyetisyenin diyet listesinde yer almaktadır.

Kalp Sağlığını Destekler

Kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etki göstermesiyle bilinen yeşil erik, bol miktarda potasyum içermektedir. Bu özelliği sayesinde kalp kaslarının düzenli çalışmasına yardımcı olmakta ve kan basıncını düşürerek yüksek tansiyonun önüne geçmektedir. Ayrıca C vitamini bakımından da zengin olduğundan hasar gören damarların onarımına da katkı sağlamaktadır.

Kan Şekerinin Dengelenmesine Fayda Sağlar

Glisemik indeksi düşük olan erik, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan bir meyvedir. Muz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvelere kıyasla kan şekerinin daha iyi kontrol edilmesini sağlayan bir meyvedir.

Kemik ve Diş Sağlığını Güçlendirmeye Yardımcı Olur

Eriğin faydalarından bir diğeri de kemik ve diş sağlığına iyi gelmesidir. K vitamini ve fosfor içeriği fazla olan yeşil erik, kemik ve diş sağlığının güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Fakat eriğin bu faydasını görebilmek için yeteri kadar D vitamini ve kalsiyum tüketmesi de gerekir.

Göz Sağlığı Açısından Önemlidir

Çeşitli antioksidan içeriklerine sahip olan erik, göz sağlığı açısından da önemli bir yere sahiptir. Vücutta oluşan serbest radikaller katarakt, gece körlüğü ve maküler dejenerasyon gibi çeşitli göz hastalıklarına yol açarken, erik içerdiği antioksidan bileşenler sayesinde serbest radikallere karşı savaşmakta ve göz sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.  

Erik Tuzlanmadan Tercih Edilmelidir

Eriğin, lezzetli olmasına rağmen tuzlayarak yenilmemesi gerekir. Eriğin tuzlanarak yenmesi vücuda gerektiğinden çok daha yüksek oranda sodyum alınmasına neden olur. Bu da böbrek ve tansiyon rahatsızlıklarına yol açmaktadır.

Kuru Eriğin Faydaları

Kuru erik de en az tazesi kadar fayda sağlayan besinlerden biri olarak bilinmektedir.

  • Lif oranı yüksek olmasından dolayı sindirim sistemi için çok faydalıdır. Kabızlık tedavisinde çok etkilidir.
  • İçeriğinde bol miktarda K vitamini bulunur. Bu nedenle de kan pıhtılaşmasını önleyici özelliği bulunur. Böylece kalp ve damar sağlığını korur.
  • İçeriğinde bulunan bol miktarda potasyum sayesinde kalp ve sinir sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Yüksek A vitamini içeriğiyle göz sağlığını korur.
  • ORAC değer yani antioksidan kapasitesi en yüksek meyvelerden biridir. Hücre sağlığını korur, vücut direncini artırır.
  • Osteoporoz gibi kemik hastalıklarının önlenmesinde etkilidir.
Erik

Fazla Erik Tüketimi Zararlı mı?

  • Kuru ya da taze eriğin fazla tüketilmesi diyareye (ishal) neden olabilir.
  • Özellikle kuru erik tüketilirken porsiyon miktarına dikkat edilmelidir. Bir öğünde 3 adet kuru ve 10 adet taze erikten fazlası tüketilmemelidir. Aksi taktirde kilo alımına neden olabilir.
  • Fazla erik tüketimi bağırsaklarda gaz problemine neden olabilir
  • Eriğin içerisinde yüksek miktarda asit bulunmaktadır. Bu nedenle çok fazla erik tüketilmesi midedeki asit dengesini bozabilir.
  • İdrar yolu sorunları olan kişiler, erik tüketimlerini Beslenme ve Diyet Uzmanı eşliğinde planlamalıdırlar.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz