Doğada birçok çeşidi bulunan mantar sonbahar ve kış mevsimlerinin en vazgeçilmez sebzelerinden biridir. Mantarın birçok çeşidinin vücut sağlığı açısından oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Ülkemizde, ayı mantarı (çörek, porçini mantarı), istiridye mantarı, biftek mantarı, borazan mantarı (trompet mantarı), çayır mantarı, trüf mantarı (domalan mantarı), gelincik mantarı gibi birçok çeşidi bulunmaktadır. Bununla birlikte, yenilebilir olmayan birçok türü vardır ve yenilirse mide ağrılarına veya kusmasına neden olur hatta ölümcül olabilmektedir.
Mantarın Faydaları
Mantar, düşük kalori, yüksek su ve lif, yüksek protein ve birçok önemli vitamin ve mineral içeriğiyle önemli bir besindir. B vitamini çeşitlerini bol miktarda bulundurmaktadır. B vitaminleri, vücudun enerji metabolizmasının temel taşlarıdır. Ayrıca sinir iletiminde görev alırlar. Bu nedenle mantar, beyin ve sinir iletimi sağlığı için yararlıdır. Güçlü bir antioksidan olan selenyum içermektedir. Selenyum bağışıklık sistemini destekler ve hücrelerin zarar görmesini engeller. Böylece kanserden korunmaya yardımcı olur. Beta-glukan çözünebilir bir diyet lifidir ve kalp sağlığını güçlendirmeye, kolesterolü düşürmeye, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Mantarların beta glukan içeriğiyle özellikle aşırı kilolu olan bireylerde kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğu bildirilmiştir. Ayrıca damarlarda plak oluşumunu önleyen fitokimyasallar içmekte ve kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. İstiridye mantarının en etkili beta glukan içeriğine sahip olduğu bilinmektedir. Bunun yanında yüksek miktarda folik asit içermektedir. Folik asit kansızlık sorununda önleyici, iyileştirici ve kan arttırıcı bir özellik göstermektedir. Bu nedenle mantar kansızlık sorununu önlemektedir. Pişirildikten sonra bile, mantarın bir porsiyonu günlük önerilen bakır miktarının yaklaşık üçte birini sağlayabilir. Bakır, tüm vücuda oksijen vermek için kullanılan kırmızı kan hücrelerinin yapımına yardımcı olur. Aynı zamanda, sağlıklı kemikler ve sinirlerin korunması gibi vücuttaki diğer işlemler için de önemlidir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
İnsan sağlığı açısından faydalı bir besin olarak bilinen mantar, yüksek besin değerleri taşımaktadır. Kalsiyum, fosfor, demir, bakır ve potasyum açısından zengin olan mantar, yüksek protein, düşük miktarda karbonhidrat ve yağ oranı ile ideal bir besindir. Kırmızı etin vücuda sağladığı protein kadar protein sağlar, yağ oranının azlığı ile etten daha sağlıklı görülmektedir. Gebelik dönemlerinde de tüketilmesinde fayda görülen mantar, içerdiği folik asit ile halihazırda folik asit takviyesi uygulanan gebeler için ideal bir besin olarak da görülmektedir. Mantarlar ayrıca uyku, kas hareketi, öğrenme ve hafıza ile ilgili işlevlere yardımcı, önemli bir madde olan ‘kolini’ içerir. Kolin, hücresel membranların yapısının korunmasında, sinir uyarılarının iletilmesine yardımcı olur, uygun yağ emilimini destekler ve kronik iltihaplanmayı azaltır.
Mantarda Hangi Vitaminler Bulunur?
Mantar vücudun gereksinim duyduğu B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (naisin), B5 (pantotenik asit) ,B9 (folik asit), C ve D vitaminlerini içermektedir. D vitaminin besinsel olarak iyi bir kaynağıdır. İster kapalı ister açık alanda yetiştirildiklerinde, D vitamini konsantrasyonunun artıran güneş ışınlarına maruz kalmaktadırlar.
Mantar Tüketiminin Riskleri Nelerdir ?
Unutulmamalıdır ki doğada bulunan her mantar yenilebilir özelliğe sahip değildir. Bu noktadan kaynaklanan bilinçsizlik yüzünden her yıl birçok insan mantar zehirlenmesi yaşamaktadır. Çalışmalar bazı yabani mantarların yüksek seviyelerde ağır metaller ve diğer zararlı kimyasallar içerdiğini göstermiştir. Mantar, sağlıklı koşullarda yetiştirilen ve güveniliri yerlerden tedarik edilip, tüketilmelidir. Ayrıca mantarlar bağışıklık sistemini uyarıcı etki gösterdikleri için otoimmün hastalıklara (vücudun koruyucu hücreleri yani bağışıklık sistemi bilinmeyen bir nedenle vücudun sağlıklı hücrelerini tanımayarak onları parçalamaktadır ) sahip olan kişilerde risk oluşturabilir. Otoimmün hastalıkla; romatoid artrit, lupus, haşimato tiroidi, sedef hastalığı gibi hastalılardır. Bu hastalılara saihp olan kişilerde fazla mantar tüketimi risk oluşturabilir. Yüksek protein içeriği nedeniyle ürik asit yüksekliğiyle karakterize olan gut hastalığında risklidir ve tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.