Bağırsak tembelliği toplumumuzda sıklıkla görülebilen bir sağlık sorunudur. Bağırsak faaliyetlerinin düzenli olmamasına bağlı olarak şişkinlik, gaz ve kabızlık görülebilmektedir. Sindirim artıklarının vücuttan atılamamasına bağlı olarak gaz ve şişkinlik bağırsak tembelliğinin en önemli özelliğidir.

Bağırsak tembelliğinin birçok sebebe bağlı olarak geliştiği unutulmamalıdır. Bağırsakların çalışmaması bazen önemli bir hastalığın belirtilerine işaret etse de çoğu zaman yanlış, düzensiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanmaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Bağırsak Tembelliğinin Nedenleri

Beslenme alışkanlıklarının düzensiz olması, hatalı, yanlış ve sağlıksız beslenme sonucunda çoğu insanda bağırsak tembelliği görülebilmektedir. Hatalı beslenme lifli gıdaların çok az tüketilmesi, ihtiyaçtan fazla ya da az süt tüketimi, vücudun susuz kalması, egzersiz eksikliği ve ilaçlar bağırsakların çalışmamasına neden olur.

Sürekli masa başında oturuyorsanız ve hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa bağırsak tembelliğinin görülmesi kaçınılmazdır. Bazı ağrı kesiciler, alüminyum ve kalsiyum içeren bazı ilaçlar bağırsak tembelliğine yol açar. Ayrıca büyük tuvaletinizi uzun süre bekletmek de bağırsak tembelliğine yol açan durumlardan biridir. Bazı hastalığa sahip olan kişilerde de bağırsakların çalışmaması söz konusudur. Bunlar; Hipotiroid, Parkinson, Kolon kanseri vb… Aynı zamanda hamilelik döneminde de bağırsakların çalışmaması ya da bağırsak hareketlerinin düzenli olmaması kaçınılmazdır. Bunun nedeni ise vücutta meydana gelen hormonsal değişimlerdir.

Bağırsak Tembelliğinin Belirtileri Nelerdir?

  • Karın Şişkinliği

Yemek borusundan mideye inen besinler burada tam olarak sindirilemez. Sindirilmeyen besin artıkları vücutta gaz birikimi ve şişkinlik gibi durumlara yol açar.

  • Karın Ağrısı

Kalın bağırsakta normal bir şekilde yol almayan sindirim artıkları karın ağrısına, böbrek ve bel ağrısına yol açabilmektedir.

  • Tuvalete Sürekli Gitme İhtiyacı

Bağırsak tembelliği olan kişilerde sıklıkla görülen durumlardan biri de tuvalete sürekli gitme isteğidir. Bu kişiler tuvalete sürekli giderler. Ancak oturduklarından boşaltım işlemini tamamen yapamadan kalkarlar. Bu bağırsak tembelliğinin karakteristik özelliklerinden biri olarak söylenebilir.

  • Mide Bulantısı

Vücutta biriken sindirim atıkları gaz sıkışmasına yol açtığı için şişkinliğe yol açabilmektir. Şişkinliğin bir sonraki boyutu da mide bulantısıdır.

  • Yorgunluk

Bağırsak tembelliği olan kişilerin vücutları, sindirim sağlıklı bir şekilde yapılamadığı için besinlerdeki vitamin ve mineralleri tam olarak absorbe edemez. Vücut bu tür durumlarda güçsüz kalır ve halsizlik baş gösterir.

  • Dışkının Sert Olması

Bağırsak tembelliği olan kişiler, boşaltım yaparken sanki taş boşaltıyormuş gibi hisseder. Dışkı küçük parçalar halinde farklı farklı renklerde olabilir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz