Çoğu zaman emziren anneler, bebeklerin yeterince süt almadığını düşünüp kaygı duyarlar. Annelerin bu kaygısı aslında anormal bir durum değildir. Çünkü anneler, verdikleri sütün miktarını ölçemez bu yüzden ‘acaba sütüm az mı, bebeğime yeterli miktarda süt verebiliyor muyum?’ diye düşünürler.

Bebeğe yeterince süt verememe durumu çok sık görülen bir durum değildir. Bebek emzirildikçe sütün üretiminin artması için sinyal oluşmaktadır ve süt üretimi artmaktadır. Bebeğe aktarılan süt miktarı bebeğin besin alımını ve annenin besin gereksinimlerini etkiler. Sütün içeriğini de annenin beslenme şekli etkiler. Bu nedenle anne öğün içeriği dengeli ve besleyici bir beslenme planı uygulamalıdır. Sütü artırmak için yüksek şekerli tatlılar yemenize gerek yok, onun yerine doğru besinleri, doğru miktarlarda tüketerek sağlıklı kilonuzu korur ve bebeğinizi kaliteli bir şekilde beslemiş olursunuz.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Bebeğinizi sık sık emzirmenize rağmen süt üretiminiz yeterli seviyeye gelmediyse, bazı bitki, baharat ve yiyecekler süt üretimini desteklemek için kullanılabilir. Süt artırıcı bu besinler galaktagoglar olarak adlandırılmaktadır. Ancak bu besinlerin doğru kullanımı oldukça önemlidir. Yanlış doz alımı olduğunda yan etkileri görülebilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir diyetisyen gözetiminde beslenmeniz takip edilmelidir.

Anne Sütünü Neler Artırır?

Su: anne sütünü artıran en güçlü, doğal ve yan etkisi olmayan madde su dur. Anne sütünün % 87 si sudan oluşmaktadır. Emziren anneler bu dönemde en az 2,5- 3 litre su içmelidirler.

Rezene: Anethol, dianethole ve photoanethole oranı çok yüksek olan rezene östrojen ve prolaktin olarak bilinen süt yapıcı hormonların salgılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca hem annede hem bebekte oluşabilecek sindirim sistemi problemlerini de hafifletmektedir.

Sarımsak: Çoğu anne sütlerine kokusu karışır diye sarımsak yemeyi tercih etmemektedir. Yapılan çalışmalarda anne sütünün sarımsak tüketiminden etkilendiğini ancak bunun doğrudan bir geçiş olmadığını göstermektedir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk yaparken, bazılarında hiç fark edilmeyebilir. Ayrıca sarımsağın bebeğin daha çok emmesini sağlamakta ve bebek emdikçe annenin süt üretimi artmaktadır. Sarımsağı öğünlerinizde azar azar ekleyerek bebeğinizin verdiği tepkiyi gözlemleyebilirsiniz.

Çemen Otu Tohumu: hem bitki hem de tohumu olan çemen otu, fitoöstrojenler içerir ve süt yapımını destekler. Bu bitki daha çok Hint mutfağında kullanılmaktadır. Yapılan birçok araştırma çemen otu tohumu tüketmenin süt üretimini artırdığını belirtmektedir. 2 haftalık bir kullanım sonucu anne sütü miktarında artış gözlendiği bildirilmiştir.

Dereotu: Bu bitki de anne sütünü artmasına yardımcı olan hormonsal değişimlere katkıda bulunmaktadır.

Kuşkonmaz: emziren anneler için yüksek lifli, A ve K vitamini, folik asit içeriği yüksek bir besindir. Emzirme için gerekli olan hormonları uyarmaya yardımcı olur.

Yeşil Sebzeler: Yeşil sebzeler de anne sütünü arttırmaktadır. Özellikle yeşil fasulye, ıspanak, pancar  yaprağı, fesleğen, süt üretimine katkıda bulunmaktadır. Demir, kalsiyum ve folik asit içerikleri yüksektir.

Yulaf: Yulaf bilinen en iyi anne sütü artırıcı besindir. Yulaf diğer yiyeceklere göre daha fazla laktojenik (süt yapıcı) beta glukan içermektedir. Süt veren anneler arasında popüler olan yulaf ayrıca bol oranda, lif, demir ve kalsiyum içermektedir. Lif içeriğiyle sindirim sistemini de düzenler. Sütünüzü arttırmak için yulaf lapası hazırlayıp, içerisine fındık, meyve, tahin gibi besinleri de ekleyebilirsiniz.

Arpa: Arpa sadece süt üretimini artırmaz aynı zamanda vücudun hidrasyonunu sağlar (su dengesi). Arpayı kaynatıp günde 1-2 bardak içebilirsiniz ya da sulu yemeklerinize ekleyebilirsiniz.

Kırmızı Sebzeler: Beta karoten açısından zengin olan havuç, kırmızı pancar, domates ve diğer kırmızı sebzeler anne sütünün besin değerlerini arttırmaktadır. Havuç ve diğer sebzeler, meme dokusunun sağlıklı gelişimini ve süt kanallarının genişlemesini sağlar.

Kuruyemişler ve Bazı bitkisel Yağlar: Badem, fındık, ceviz hem süt üretimini hem de anne sağlığını korumaktadır. Susam yağı, keten tohumu yağı ve zeytinyağının anneye enerji verdiği ve anne sütünü arttırdığı yıllardır söylenmektedir. Bitkisel yağlar öğünlerde aldığınız vitaminlerin emilimine yardımcı olur, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Tahin de yüksek kalsiyum ve fitoöstrojen içeriğiyle süt üretimini artırmaktadır.

Kimyon: Sütün miktarıyla birlikte sütün kalitesini arttır. Öğünlerde kimyon kullanımı yemek sonrası oluşacak şişkinlik problemini azaltır. Sindirim sistemi problemlerini hafifletir. Kurubaklagil, lahana gibi besinlere kimyon ekleyerek tükettiğinizde gaz oluşumu azalacaktır.

Emziren Anneler İçin Bilgiler

  • Bir bebek ortalama 20 ile 40 dakika arasında süt emme işlemini tamamlamalıdır.
  • Hasta olduğunuz dönemlerde süt üretimi azalabilir.
  • Bebeğinizi her iki göğüsten de emzirmeye çalışın.
  • Doğum kontrol hapları kullanımı süt üretimini azaltabilir.
  • Günde en az 2,5 -3 litre su içmeniz gerekmektedir.
  • Yoğun stres dönemlerinde sütünüz azalabilir. Bu yüzden stresin kaynağına inip, stres durumundan kurtulmanız gerekebilir.
  • Yorgunluk da süt üretimini azaltabilmektedir. Bu nedenle gün içinde iyi dinlenmeye çalışın.
  • Alkol ve nikotin kullanımı süt üretimini durdurabilmektedir.

Süt arttıran herhangi bir bitki ve beslenme önerisini uygulamadan önce mutlaka Doktorunuza ya da Beslenme ve Diyet Uzmanına danışmalısınız.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz