Hepimizin severek içtiği kahve eğer abartılırsa vücudumuzda çeşitli sorunlara ve hastalıklara yol açmaktadır. Kültürümüzde içimi oldukça yaygın olan bu içecek, içildiği zaman kişiye uyanıklık ve keyif vermektedir.
Kahvenin insanın psikolojik durumu üzerinde olumlu etkileri vardır. Arkadaş ortamlarında tüketilmesinin bir nedeni de budur. Kişiler arası iletişimi pozitif duruma getirir. Bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırı vardır sözü boşuna ortaya çıkmamıştır. Ancak tüm bu güzelliklerin yanında kahve, bağımlılık yapabilir, çok tüketilmesi durumunda bazı hastalıklara yol açabilir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Kahvenin kilit maddesi kafeindir. Kafein, uyarıcı bir maddedir. Bu madde uyku açar, baş ağrısını hafifletir, kalp hastalığı ve diyabete karşı koruma sağlar. Ancak her şeyde olduğu gibi bunda da aşırı tüketim sağlığa zararlıdır.
Kahve Tüketiminin Zararları
Kalp Hastalıklarını Tetikler
Günde içilen iki fincan şekersiz kahvenin kalp hastalığına karşı koruyucu görev üstlenir. Ancak aşırı tüketim durumunda içindeki kafein, kalpte ritim bozukluklarına neden olmaktadır. Özellikle kalp rahatsızlığınız varsa, kahve tüketiminize çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü ritim bozuklukları, kalp hastalıklarını tetikleyen bir unsurdur.
Tip 2 Diyabeti Daha Kötü Hale Getirir
Öğünlerin arkasından içilen kahvenin tip 2 diyabeti olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Bunun sebebi kafein değil, kahvedeki minerallerdir.
Vücuttan Su Atımını Tetikler
Kahve diüretik içecekler arasında yer almaktadır. Kişinin idrara çıkma oranını artırır. Bu da su kaybına neden olur. Bu yüzden içilen her bir fincan kahve için ekstra bir bardak su içilmelidir.
Migren Ataklarını Sıklaştırır
Kahvenin baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olması özelliği bulunsada, migren rahatsızlığı olanların migrenini tetiklemektedir. Ağrıların sık sık tekrarlamasına neden olmaktadır.
Mide Rahatsızlıkları Meydana Getirir
Kahve, mide asitlerin salınmasını artırmaktadır. Böylece gastrit, reflü, ülser gibi problemlerin oluşabilmesine yol açmaktadır. Özellikle şekersiz içilen acı kahvelerde bu etki daha da artar.
Not: Hiçbir zaman kahvenin, ayranın, sodanın ya da herhangi bir içeceğin su yerine geçmediğini unutmamalısınız. İçtiğiniz bu içeceklerin ardından su tüketmelisiniz. Diğer içeceklerin su yerine neden geçmediği ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için “Çay ve Kahve Su Yerine Geçer mi?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. Su içmenin neden çok önemli olduğu hakkında bilgi edinmek için ise “Yeterli Su Tüketimi Neden Önemlidir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.