Dengeli ve sağlıklı beslenme, insan sağlığına pek çok konuda fayda sağlarken, düzensiz ve yetersiz beslenme ise, her türlü sağlık sorununda olduğu üzere solunum yolu hastalıklarında da etkili olmaktadır. Dolayısıyla yaşamını sürdüren 7’den 70’e her insanın herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmamak adına düzenli ve sağlıklı beslenmesi büyük bir önem arz etmektedir.
Astım hastalığında beslenme ise oldukça önemli bir etkendir. Bebeklikten başlayan bu önemli sağlık sorunu, beslenme ile yakından ilişkilidir. Özellikle de anne sütü, vitamin, mineral ve Omega3 gibi besin ile bileşenler, astım hastalığı üzerinde oldukça etkili olabilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Astım Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?
Astım hastalığında beslenme bebeklik döneminden itibaren dikkat ve önem gerektiren bir konudur. Bebeğin ilk doğduğu andan itibaren 6 ayına kadar tüketmesi gereken tek besin anne sütü olmalıdır. Anne sütünün bebeğin savunma sistemi ve gelişimi üzerindeki olumlu etkileri oldukça fazla olurken, uzun süreli anne sütü alan bir çocuğun astım ya da bunun gibi alerjik problemlerle karşılaşma ihtimali düşüş göstermektedir.
Bunun ile beraber astım ve alerjik problemlerde antioksidan ve mineraller de önemli bir yer edinmektedir. Astım hastaları için tavsiye edilen besinler ise; somon, uskumru, ton balığı, keten tohumu, kinoa yağı, fındık ve ceviz gibi omega3 zengini besinlerdir. Ayrıca yetersiz antioksidan ve mineral alımı, yine astım oluşmasına ya da semptomlarının ilerlemesine neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda diyetisyenler, yağlı tohumlar, et, yumurta, balık, sarı, turuncu ve yeşil renkli taze meyve – sebzelerin tüketimini tavsiye etmektedir.
Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?
Astım hastalarının beslenme programı konusunda başlı başına dikkat olmaları gerekmektedir. Daha çok astımlı çocukların her türlü risk faktörlerinden uzak durması, ilaçlarını düzenli kullanması önem teşkil ederken, aynı zamanda astımı tetikleyen besinlerden uzak durup, iyi gelen besinlere yönelmesi de önemli görülmektedir. Örneğin; hem çocukların, hem de yetişkinlerin haftada en az 2 – 3 defa Omega3 zengini balıklardan tüketmesi, her kahvaltıda bir adet yumurta tüketmesi, ara öğünlerde havuç, portakal, mandalina, muz, sarı elma gibi meyveleri yemesi, ana öğünlerde de yeşil sebzeleri tüketmesi, dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.