Suda çözünebilme özelliğine sahip olan B grubu vitaminler, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, beyin fonksiyonlarının doğru çalışması ve genel olarak sağlık konusunda ihtiyaç duyulan vitaminlerdendir. Bu grup içinde yer alan B6 vitamini ise vücutta oldukça önemli görevler üstlenmektedir.
B6 Vitamini (Piridoksin) Nedir?
B6 vitamini, diğer bir değişle piridoksin, B grubu vitaminlerinden biridir. Hemen hemen her besin grubunda bulunan bu vitamin düzenli ve sağlıklı beslenme ile alınabildiğinde vücuttaki bioalarmı yüzde 75 olarak ifade edilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Vücutta ihtiyaç duyulan B6 vitamini, yeteri kadar alınmadığında çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Örneğin; aneminin ortaya çıkmasına neden olan piridoksin eksikliği, depresyon, bilinçte bulanıklık, seboreik dermatit gibi sorunların kaynağı olarak gösterilmektedir. Ayrıca bu gibi sağlık sorunlarının yanında uyku bozuklukları, sinir sistemini hasar görmesi, yorgunluk, kas yorgunluğu, devamlı olarak halsizlik ve uykusuzluk gibi sorunlara rastlayabilmek de mümkündür.
B6 Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
B6 vitamini eksikliğini bazı belirtilerle anlayabilmek mümkündür. Piridoksin eksikliğini belirtilerini şu şekilde örneklendirebiliriz:
- Kansızlık (anemi)
- Ciltte sık sık ortaya çıkan kızarıklık ve kaşıntılar
- El ve ayaklarda uyuşukluk, karıncalanma
- Unutkanlık
- Bilinç bulanıklığı
- Bağışıklık sisteminin zayıf olması
- Deri döküntüleri
- Enerji düşüklüğü, devamlı olarak yorgunluk hissi ve halsizlik
- Konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı
- Gebelikte sabah bulantılarının fazla olması
- Bebeklerde devamlı olarak huysuzluk ve uykusuzluk hali
- Dil ve ağız içerisinde çıkan yaralar
- Dudaklarda kuruma ve çatlama
- Depresif ruh hali ve depresyon
- Sık sık soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklar yakalanma ve kolay atlatamama
Piridoksin eksikliği düşük bir seviyede olduğunda bu belirtilerin görülmemesi de muhtemeldir. Diğer yandan vitamin eksikliğinin uzun süre devam etmesi durumunda çoğu zaman belirtiler şiddetlenerek kendisini gösterir. B6 vitamini eksikliğinin tedavi edilmemesi durumunda kanser gelişimi ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda kişinin en kısa zamanda bir uzman doktora danışması ve doğru bir tedavi sürecine başlaması gerekir.
Görevleri ve Kaynakları Nelerdir?
Vitaminler insan sağlığı konusunda oldukça önemli bir yere sahip olurken, vücutta da birçok görevi üstlenmektedir. Bu kapsamda B6 vitamini kırmızı kan üçerlerinin yapımını sağlayan, protein metabolizması ile hücresel büyümedeki katkıları ile bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan, lenfoid organların sağlığını destekleyen ve triptofanın dönüşümünde görev alan bir vitamin türüdür.
B6 vitaminin faydaları elbette ki bu kadarla sınırlı kalmazken, bu faydaları şu şekilde örneklendirebiliriz:
- Geceleri meydana gelen bacak kramplarını engellemesi,
- Kolesterolü düşürmesi,
- Saç, cilt ve tırnak sağlığına iyi gelmesi,
- İştahı düzenlemesi,
- Ruh sağlığını koruması,
- Böbrek taşı oluşumunu engellemesi,
- Glikozun parçalanmasını sağlaması,
- İnme ve kalp yetmezliği gibi durumlarda mortalite riskini azaltması,
- Vücudun ihtiyaç duyduğu enzimleri sağlıklı bir şekilde salgılanmasını sağlaması,
- Kan üretimine destek olması sayesinde böbreklerin sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesine yardımcı olması,
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltması,
- Mide problemlerine iyi gelmesi,
- Seratonin hormonu salgılayarak mutsuzluk, huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunları gidermesi,
- Kadınlarda adet döneminin ağrısız ve sancısız geçmesine yardımcı olması,
- İdrar söktürücü bir özelliğe sahip olması,
- İleriki yaşlarda ortaya çıkan hafıza zayıflığı, Alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltması,
- Yağ yakım sürecini hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırması bu vitaminin faydaları arasında yer alır.
Hangi Gıdalarda Bulunur?
B6 vitamini daha çok sağlıklı beslenme ile alınan bir vitamin türüdür. Genellikle pirinç, susam, karaciğer, balık, kırmızı et, süt ürünleri, sarımsak, patates, muz, avokado, yumurta, fındık, çiğ sebzeler ve buğday kepeği gibi besinlerin B6 vitamini kaynağı olarak bilinmektedir.
Piridoksin içeren içeren söz konusu besinlerin günlük beslenme alışkanlığına dahil edilmesi son derece önemlidir. Günlük beslenme alışkanlığında piridoksin içeren besinlere daha az yer verilmesi ya da hiç dahil edilmemesi, bu vitaminin vücuttaki eksikliğine neden olacaktır. Piridoksin kaynağı olarak ifade edilen en önemli besin sarımsaktır. Günlük olarak tüketilen 1 diş sarımsak, günlük piridoksin ihtiyacının yüzde 6’sini karşılamış olacaktır.
Pek çok diyetisyen vücudun pridoksin eksikliğini giderebilmek ve daha sağlıklı bir bedene kavuşabilmek için hastalarına çeşitli diyet programları önermektedir. Diyetisyenlerin hazırlamış olduğu bu gidi beslenme programları genellikle kişiye özel olurken, farklı insanlar tarafından kullanılmaması ve mutlaka her insanın özel olarak beslenme programı istemesi gerekmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.