Kendini yavaş yavaş göstermeye başlayan bahar mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları bir azalması bir yükselmesi bahar yorgunluğuna neden olur. Mevsim geçişlerinde bitkinlik, halsizlik, yorgunluk, hastalıkların ardı arkası kesilmez. Bu dönemlerde sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Aksi durumda hastalıklar belirmeye başlar. Peki bahar mevsiminde beslenmeniz nasıl olmalı?
Bahar Mevsiminde Beslenme
Mevsim geçişlerinde gerçekleşen olumsuzluklar ile beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklikler daha sağlıklı, canlı ve zinde olmanıza yardımcı olur. Peki ne yapmalısınız?
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Su İçmeyi İhmal Etmemelisiniz
Bahar mevsiminde beslenmeden önce su tüketiminizi ihmal etmemelisiniz. Su içmek için susama hissinizin gelmesini beklememeli, günde ortalama 2 ilce 2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.
Sağlıklı Besinler Tüketmelisiniz
Mevsim geçişlerinde beslenmenizde yağlı gıdalara, abur cuburlara, tatlılara yer vermeniz daha halsiz, daha yorgun düşmenize neden olur. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini, et ve et grubu besinlerini, taze sebze ve meyveleri tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.
Öğün Atlamamalısınız
Uzun süren kış dönemi sonrası baharın yani sıcak havaların gelmesiyle beslenme saati düzeni bozulur. Kendimizi dışarı atar, evde vakit geçirdiğimiz kış günlerinin acısını çıkarmak isteriz. Ancak yapılan bir hata vardır. Bu da öğünlerin atlanması. Öğünlerinizi atlamamalı, mevsimine göre beslenme programlarınızda gıdalara yer vermelisiniz.
Taze Meyve ve Sebze Tüketmeye Özen Göstermelisiniz
Mevsim meyveleri ve sebzelerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Mümkün olduğunda beslenmenizde organik meyve ve sebzelere yer vermelisiniz. Aynı zamanda meyveleri kabukları ile tüketmelisiniz. Meyve suyu tüketmek yerine posasını ve vitaminlerini almak için meyvenin kendisini yemelisiniz.
İdeal Kilonuzu Korumalısınız
Vücut ağırlığınız ile vücut yağ oranınızın cinsiyetiniz, yaşınız, fizyolojik durumunuza uygun olmasına özen göstermelisiniz. Dışarıda yemek yerine, evinizde sağlıklı besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
Hareketi Arttırmalısınız
Soğuk kış mevsimi sonrasında sıcak bahar mevsiminde daha çok hareket etmeye özen göstermelisiniz. Günlük yaşamınızda çok yürüyüş, daha çok egzersize yer verebilirsiniz.
Bahar Mevsiminde Tüketilecek Besinler Nelerdir?
Mevsiminde beslenmenin sağladığı en önemli faydalardan biri doğal şartlarda yetiştirilen meyveyle sebzelerden en verimli şekilde vitamin ve mineral almaktır. Peki içerisinde bulunduğumuz ilkbahar mevsiminde hangi besinlerin tüketilmesi gerek?
Enginar
Mart ayının sebzelerinden biri olan enginar, kan temizleyici özelliğiyle bilinen bir besindir. Bağışık sistemi için ihtiyaç duyulan C vitamini ve çinko içeriğine sahip bu besin, bağışıklık sistemini güçlendirme, kolesterolü düşürme, kalp kaslarını güçlendirme, kanı toksinlerden arındırma ve sindirim sistemini düzenleme gibi etkiler göstermektedir.
Bakla
Bahar mevsiminde beslenme denildiğinde akla gelen ilk sebzelerden bakla, protein ve kalsiyum açısından son derece zengin olan bir besindir. Gerek vitamin gerekse mineraller açısından zengin olan bakla, rahim enfeksiyonu ve akıntısı önleme, göz sağlığını koruma, kan değerlerini dengeleme, idrar yollarını temizleme gibi faydalar sağlamaktadır.
Bezelye
Vitamin ve mineral bakımından en zengin besinlerden olan bezelye, bahar mevsiminde beslenmenin en önemli unsurlarından biridir. Bakır, çinko, magnezyum, demir gibi faydalı bileşenler içeren bezelye, bağışıklık sistemini güçlendirici ve kansere karşı koruyucu bir etki göstermektedir.
Yeşil Erik
İlkbaharın merakla beklenen meyvelerinden erik, bu mevsimde tüketilebilecek en doğru meyvelerden biridir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarının en çok sevilen meyvesi olarak karşımıza çıkan erik, içeriğindeki bol miktarda C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca diş etlerini güçlendirmesi, kilo vermeye yardımcı olması, kan şekerini düzenlemesi ve kabızlığın önüne geçmesi yeşil eriğin faydalarındandır.
Ananas
Bahar mevsiminde beslenme konusunda tüketilmesi gereken meyvelerden bir diğeri olan ananas, yüksek lif içeriği ve bağışıklık sisteminin dostu olmasıyla dikkat çekmektedir. Çinko, B ve C vitamini içeriğine sahip olan bu meyve, sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır.
Çilek
Baharın müjdecisi olan meyvelerden bir diğeri de çilektir. Mevsiminde beslenme konusunda oldukça faydalı olan çilek, su ve posa oranı yüksek olduğundan tokluk hissi yaratmakta, kan şekerini dengelemektedir. Ayrıca vücut direncini artırma ve bağışıklığı güçlendirici bir etki de gösterebilmektedir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.