Demir eksikliği dünyada en yaygın görülen sağlık problemlerinden biridir. Mikro besin grubu olarak adlandırılan vitamin, mineral ve iz elementler eksikliği olarak bilinmektedir. Büyüme ve yaşlanma ile birlikte demir eksiklikleri meydana gelebilmektedir. Bu nedenle bebeklerde demir eksikliği oldukça sık karşılaşılan bir durumdur ve bebek açısından risk içerir.

Bebeklerde Demir İhtiyacı Ne Kadar?

Demir eksikliği ile birlikte demir eksikliği anemisi hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalık kandaki hemoglobin değerinin oldukça düşük olması anlamına gelir ve bu düşüklük vücutta depolanan vitamin ve mineralleri azaltır. Sağlıklı beslenme programlarıyla tedavi altına alınabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Bebeklerde düşük doğum ağırlığı (2.5 kg ve altı) olduğunda demir eksikliği daha sık görülmektedir. Bu tip doğumlardan sonra bebek mutlaka yüksek miktarda inek sütü ile beslenmeli ve demir açısından zengin olan besinler yedirilmelidir. Bebeklerde beslenme yolu ile günlük olarak 8 ile 10 gram arası demir alınması önerilmektedir.

Bebeklerde Demir Eksikliğinin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

Eğer bebeğinizde demir eksikliği olduğunu fark ederseniz mutlaka bir diyetisyen hekim ile görüşmelisiniz. Çünkü 0-6 yaş arasındaki bebeklerin büyüme çağındayken en az %30 oranında demire ihtiyacı vardır ve demir eksikliği beyin gelişimini de etkilediği için nörogelişim yönünden zayıflık meydana gelebilmektedir.

Bebeklerde demir eksikliği ile birlikte pek çok sağlık problemi de ortaya çıkmaktadır. Genel olarak en sık görülen problemler fizyolojik bulgular, büyüme geriliği ve bağışıklık sisteminin bozulmasıdır. Tedavi ile birlikte bebek ve çocuklarda kilo alımı ya da boy uzaması da görülmektedir. Demirin büyüme üzerinde ciddi bir etkisi vardır ve bu nedenle mutlaka uzman bir hekim desteği alınmalıdır.

Sağlıklı bir bebeğin vücudundaki demir seviyesi daima kendisi için yeterli olmaktadır. Fakat demirin eksik olması sonraki aylarda büyüme ve gelişmede problemlerin meydana gelmesini ve çocukların akranlarına nazaran daha yavaş bir gelişim sürdürmesi anlamını taşımaktadır.

6 ile 24 ay arasındaki bebeklere özel bir diyet programının hazırlanması gerekir. Bebeklerde beslenme doğru yapılmadığı ve demir ihtiyaçları yeterince karşılanmadığı veya çok karşılandığı takdirde büyüme problemleri meydana geldiği kanıtlanmıştır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz