Yaşam alanlarında gözle görülemeyecek kadar küçük çeşitli canlıların bulunduğu herkesçe malum bir durumdur. Mikroorganizma adı ile tanınan bu canlılar insan vücudunda, el, ayak ve bağırsaklarda yer alabileceği gibi, çeşitli meyve ve sebzelerin, etlerin, yumurtaların üzerinde, toprak ve su gibi yaşamın bulunduğu her alanda yaşayabilmektedir. Bu tür canlıların büyük çoğunluğu insanlar için zarar vermezken, bazıları çeşitli sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.

Tüketilen besinler, mikroorganizmaların insan vücudunda giriş yolu olarak ifade edilebilmektedir. Bu şekilde vücuda giren mikroorganizmalardan bakteriler, sağlık açısından tehdit teşkil eden canlılardandır. Bakteriler oldukça küçük canlılardır. Ancak bu canlıların her birinin zararlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bazıları sütün yoğurt olarak mayalanmasına katkı sağlayabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ücretsiz ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Besin Hijyeni Neden Önemli?

Bakteriler, besinlere oldukça kolay erişebilen canlılardır. Çoğu zaman insanlar aracılığı ile bulaşabilirken, insanların tırnaklarında, ellerinde, burunlarında, hatta kulak ve burunlarında yüzlerce bakteri yaşamaktadır. Üstelik tuvaletten sonra yeterli temizliğe ulaşılmadığında ellerde de birçok zararlı bakteri oluşabilmektedir. Tükürme, dokunma, öksürme, hapşırma gibi yollarla besinlere geçen bu bakteriler, insanlarda besin zehirlenmesine ya da enfeksiyonlu hastalıklara neden olabilmektedir. Bu nedenle de besin hijyeni hayati bir önem taşımaktadır.

Besin sağlığı ve sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir konu olan besin hijyeni, besinlerin zararlı mikroorganizmalarda arındırılmasını sağlamakta ve bu bakterilerin yayılmasını önlemektedir. Bu gibi durumlarda besinlerin kirlenmesini engellemek, besin sağlığını koruyarak sağlıklı beslenmek isteyen her bireyin hijyen kurallarına uyum sağlaması gerekmektedir.

Besin Hijyeninde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Besin sağlığının korunması ve hijyeninin sağlanması için dikkat edilmesi gereken çeşitli noktalar bulunmaktadır. Genellikle pek çok diyetisyen tarafından uyarısı yapılan bu noktalara birkaç örnek göstermek gerekirse; besinlerin tüketime hazırlanmadan önce, hazırlandıktan sonra ve lavabodan sonra mutlaka ellerin iyice yıkanması gerekmektedir. Çiğ ve pişmiş yemeklerin buzdolabında ayrı bir alanda muhafaza edilmesi, çiğ et, balık ve tavuk gibi besinlerin dondurucuda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yumurtanın buzdolabında koyulması, mutfağın her zaman temiz tutulması, yemek hazırlama esnasında kullanılan tüm eşyaların temiz olduğundan emin olunması ve çiğ tüketilen sebze ve meyvelerin iyice yıkanması da oldukça önemlidir. Bu gibi hususlara dikkat edildiği takdirde sağlıklı beslenme mümkün hale gelecek, besin hijyeni sağlanmış olacaktır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here