Sağlıklı pişirme yöntemleri günümüzde insanların en çok dikkat ettiği hususlardan biridir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan ızgara, buharda pişirme ya da haşlama gibi yöntemler, aynı zamanda kilo vermek isteyen bireylerin diyet programına da büyük ölçüde yardımcı olabilmektedir. Ancak bazı yöntemlerle besinlerin pişirilmesinde olumlu ya da olumsuz birçok durum ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar pişirme yöntemlerine bağlı olarak gelişmektedir.
Kanser Yapıcı Maddeler Nasıl Oluşur?
Besinleri tuzlanarak, tütsülenerek ya da çeşitli kimyasal maddeler ilave edilerek pişirilmesi pek çok kanser yapısı madde ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra sağlıklı pişirme yöntemlerinden ızgarada pişirilirken dumanı ya da kömürüne maruz kalan besinlerde de kanser yapıcı maddeler oluşabilmektedir. Bu tür duman ve kömürlerde bulunan karsinojenler, daha çok tütsülenme aşamasında besinlere hapsolmaktadır. Tuzlanma yöntemiyle de bazı karsinojenler ortaya çıkarken, nitrit ve nitrat gibi kimyasalların ilave edildiği besinlerde de karsinojenler görülmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Tüm bunların yanı sıra besinler pişirilirken ilave edilen baharatlarda aşırıya kaçılması, besinlerin saflaştırılması ve hatalı pişirme yöntemleri yine kanser koruyucu maddelerin kaybına, dolayısıyla kanser oluşumuna neden olabilmektedir. Örneğin; aşırı baharat sindirim sisteminde tahrişlere ve mide ile yemek borusunda kanser oluşumuna neden olmaktadır. Hatalı pişirmeye de örnek göstermek gerekirse; etin çok yüksek ısıda pişirilmesi protinli maddelerin karsinojene dönüşmesine sebep olmaktadır. Ayrıca sebzelerin de hatalı pişirilmesi, kanser önleyici olan C vitaminin yok olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla günümüzde birçok diyetisyen, sağlık için sağlıklı pişirme yöntemlerini önermektedir.
Kanser Önleyici Maddeler Nasıl Oluşur?
Kanser önleyici maddeler ancak sağlıklı pişirme yöntemleri ile oluşmaktadır. Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından olan bu yöntemler ise haşlama, buharda pişirme ve ızgarada pişirme gibi yöntemlerdir. Bu sayede besinlerin içeriğinde bulunan kanser önleyici maddeler, vitaminler, mineraller ve proteinler korunmakta ve sağlıklı beslenme gerçekleştirilebilmektedir.
Özellikle de kilo vermek ve formunu korumak isteyen ya da çeşitli sağlık sorunları için bir nevi tedavi olmak isteyen bireylerin besinleri pişirirken dikkatli olması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda bir beslenme uzmanından destek alınması, kişiye özel hazırlanan beslenme programına sadık kalınması ve besinlerin tüketim için hazırlanırken sağlıklı yöntemlerin tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.