Genellikle pişirme yöntemleri, tüketilecek olan besinin besin değerleri açısından büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla en doğru ve sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmek, besinlerin daha faydalı ve hatta lezzetli olmasını sağlayabilmektedir.
Pişirme Yöntemleri Nelerdir?
Sağlıklı beslenme açısından önemli bir yere sahip olan pişirme yöntemleri, değişiklik göstermektedir. Çoğu zaman zamana ve malzemeye göre değişen bu yöntemler kaynatma, fırında pişirme, ızgarada pişirme, buharda pişirme ve kızartma şeklinde olabilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Kaynatma
Orta Asya’da uygulanan pişirme yöntemlerinden kaynatma, yüksek ısıda ve bol suda gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem bazen besinlerin vitaminini kaybetmesine neden olabilmektedir. Kaynatma yöntemi kullanılmasının nedeni ise daha çok besinlerin yumuşak olması ve bol miktarda pişirilebilmesidir.
Fırında Pişirme
Sağlıklı beslenme açısından uygulanabilecek olan pişirme yöntemlerinden biri de fırında pişirmedir. Her ne kadar bu yöntemin pek sağlıklı olmadığı düşünülse de, yapılan araştırmalar bazı gıdaların ısıyla en az süre içerisinde temas ederek pişmesinin oldukça iyi bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
Izgara Yapma
Izgara yapma, bir başka pişirme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar sağlıksız bir yöntem olarak kabul edilse de pek çok kişinin başvurmuş olduğu ızgarada pişirme yöntemi, etin yüksek ısıya maruz kalmasına ve yağının ateşe damlayıp daha sonra ete kansere neden olabilecek polisiklik olarak dönemesine neden olabilmektedir. Dolayısıyla sağlık sorunlarına yol açabildiğinden pek de tavsiye edilmemektedir.
Buharda Pişirme
En sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri de buharda pişirmedir. Besinlerin değerini koruyabilmek açısından en ideal pişirme yöntemi olan buharda pişirme, hiçbir yüzeye ya da başka bir besine temas olmadığından avantaj sağlamaktadır.
Kızartma Yapma
Kızartma, bir başka pişirme yöntemi olarak bilinmektedir. Genellikle fast food tarzı besinler için kullanılan bu yöntem hem yüksek ısıya maruz kaldığından, hem de fazlaca yağ emdiğinden pek de tavsiye edilmemektedir. Üstelik belli bir zaman sonra sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.
Sağlıklı Pişirme Yöntemlerini Tercih Edin!
Pişirme yöntemleri değişiklik gösterirken, bunların arasından yalnızca bazıları sağlıklı pişirme yöntemleridir. Buharda pişirme, fırında pişime gibi yöntemler, değerli besin öğelerini koruyabilmek açısından ideal pişirme yöntemleri olarak kabul edilmektedir. Fakat yine de bir besinin en iyi ne şekilde pişirilebileceği hakkında en kesin bilgiyi diyetisyenlerden edinebilmek mümkündür.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.