Yetersiz beslenme, günümüzün en önemli beslenme sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Beslenmenin yeteri düzeyde olmadığı takdirde bireylerde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkarken, bu sorunlar bazen hayati düzeyde olabilmektedir. Dolayısıyla sağlıklı beslenmenin hayatımızdaki rolü de, önemi de oldukça büyüktür.

Beslenme yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklara örnek göstermek gerekirse; raşitizm, pellegra, beriberi, iskorbüt, gece körlüğü, guatr, osteoporoz, protein yetersizliği ve demir eksikliği anemisi gibi durumlar, beslenmenin yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkan sağlık problemleridir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

  • Raşitizm

Beslenmenin yetersiz olması nedeniyle ortaya çıkan D vitamini, kalsiyum ve potasyum eksikliği, raşitizme yol açmaktadır. Raşitizmde kemiklerin yapısı yumuşayıp incelirken, bacak kemikleri yaya halini almakta ve kemiklerin şekli bozulmalar meydana gelmektedir. Bu gibi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmamak adına sağlıklı beslenme oldukça önemlidir.

  • Pellagra

Niasin ya da B3 vitaminin eksikliği gibi durumlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarından pellegra, dermatit, ishal ve hatta ölüm gibi belirtiler göstermektedir. Pellegra hastalığına yol açan vitaminlerin eksikliği, tam tahıllar, ton balığı, yer fıstığı, mantar ve tavuk gibi besinlerden karşılanmaktadır.

  • İskorbüt

Dengesiz beslenmenin yol açtığı hastalıklardan biri de iskorbüttür. C vitaminin aşırı düşük olması nedeniyle ortaya çıkarken, iskorbüte yakalanan kimselerde diş etleri ve ciltte gerileme, kemik ve dişlerde tuhaf formasyonlar, kanamalar ve yaraların geç iyileşmesi gibi durumlar görülmektedir.

  • Beriberi

Kas koordinasyonlarında bozulma, kal ve damar problemleri şeklinde ifade edilen beriberi rahatsızlığı, yine sağlıksız beslenme neticesinde ortaya çıkan rahatsızlıklardandır. Bu gibi durumlarda et, tam tahıllar, fasulye gibi gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.

  • Gece Körlüğü

Vücutta yeteri kadar A vitamini bulunmadığı durumlarda ortaya çıkan gece körlüğü, ilerleme kaydettiği takdirde görme kaybına dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle A vitamini ihtiyacı, havuç, yeşil ve yapraklı sebzelerden karşılanabilmektedir.

  • Guatr

Guatr, vücuttaki iyot ihtiyacının karşılamaması durumunda ortaya çıkmaktadır. İyot ihtiyacı ise iyotlu tuz ve deniz mahsullerinden karşılanmaktadır.

  • Demir Eksikliği Anemisi

Demir eksikliği neticesinde ortaya çıkan demir eksikliği anemisi, nefes darlığı, ciltte beyazlama ve yorgunluk olarak kendini göstermektedir. Bu gibi durumlarda diyetisyenler, bol bol kuruyemiş ve kabak gibi besinler tüketilmesini tavsiye etmektedir.

  • Protein Yetersizliği

Protein yetersizliği, vücutta yeteri kadar protein bulunamaması durumunda ortaya çıkarken, karaciğer büyümesi, sinirlilik, anoreksi şeklinde kendini göstermektedir.

  • Osteoporoz

Osteoporoz da yine gerekli beslenmenin yapılmaması ve vücudun kalsiyum ile D vitamini ihtiyacını karşılayamaması sonucunda gelişmektedir. Muz, ıspanak, süt gibi ürünleri tüketilmesi, bu konuda fayda sağlayacaktır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz