Böbreklerin vücutta oldukça önemli bir yere sahip olması sebebiyle, böbrek sağlığının korunması oldukça önemlidir. Tüketilen gıdalar metabolizmada işlem gördükten sonra böbreklere atılmakta ve bu şekilde de vücuttan atılmaktadır. Bu nedenle böbrek hastalığında beslenme, böbreklere haddinden fazla yük yükleyecek kadar olmamalıdır.

Böbrek hastalarında beslenme kısıtlı olduğundan, tüketilen gıdaların mutlaka faydalı olan gıdalar olması gerekmektedir. Dolayısıyla gıdaların pişirilme şekilleri de sağlıklı beslenme açısından önem teşkil etmektedir. Örneğin; gıdaların kızartılması yerine haşlanarak tüketilmesi, gıdaların besin değerinin kaybetmemesini ve daha fazla faydalı olmasını sağlamaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

 Böbrek Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Böbrek hastalarında sağlıklı beslenme, oldukça önemli konulardan biridir. Genel olarak beslenme, normal şartlarda ya da diyette, daima bireylere özel olması ile bilinmektedir. Bu durum böbrek hastalarında da böyledir. Böbrek hastalarında, bireyin ihtiyacı olan besinler, böbreğin durumu, yaş, boy, kilo gibi etkenler göz önünde bulundurularak beslenme programı hazırlanması ve hatta bu konuda Beslenme ve Diyet Uzmanında destek alınması gerekmektedir.

Diyetisyenler, beslenme konusunda yardımcı olabilmek adına kendisine gelen böbrek hastalarının tüketmesi gereken besinler hakkında bir program hazırlamaktadır. Bu programın içerisinde ise hastanın durumuna göre kırmızı lahana, salatalık, dolmalık biber, taze fasulye, lahana, havuç, bezelye, kuşkonmaz, ananas, elma, kuş üzümü ve bunun gibi çeşitli meyve ve sebzeler yer almaktadır. Fakat bu besinlerin tüketim miktarı, hastanın durumuna göre belirlenmektedir.

Hastalar Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?

Böbrek hastaları çoğu zaman metabolik gıdaları atmakta güçlük çekmektedir. Bu atık maddelerin vücutta birikmesi ise hastalarda halsizlik, kusma, mide bulantısı ve nefes darlığı gibi problemlere neden olmaktadır. Böbrek hastalarının, rahatsızlığın türüne göre protein alımını azaltması gerekmektedir.

Vücudun su dengesini sağlayan görevli bileşen sodyumdur. Böbrek hastaları sodyumun atılması konusunda da problem yaşayabilmekte ve sodyum vücuttan atılamadığından su ile birikmektedir. Bu durum ise kalp yetmezliği ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda böbrek hastalarının tuz tüketimini olabildiğinde azaltması ve hatta sıfıra düşürmesi gerekmektedir.

Öte yandan genel olarak vücudun ihtiyacı olan sıvı, su, su içeren besinler ya da çeşitli içecekler ile karşılanmaktadır. Sağlıklı bir birey suyu dışkılama, terleme ya da idrar yolu ile atabilirken, böbrek hastaları çoğu zaman tuvalete çıkamamakta, suyu vücudundan atamadığı için de biriktirmeye başlamaktadır. Bu gibi durumlarda böbrek hastalarının su tüketimini azaltması gerekmektedir. Ancak idrara çıkmada herhangi bir problem görülmediğinde, su tüketiminin azaltılmasına gerek görülmemektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz