Çinko, insan vücudunda yer alan ve sağlık açısından gerekli olan bir mineral türüdür. İnsan vücudunun gerektiği şekilde işlev gösterebilmesi adına gerekli olan çinko, sağlıklı bir kişinin vücudunda 2 – 3 gram kadar bulunmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanması için çinko zengini besinlerin tüketilmesi gerekir. Hücre sağlığı, protein üretimi, bağışıklık sistemi gibi pek çok konuda hayati bir önem taşıyan bu mineral, çeşitli besinlerin içeriğinde bulunmaktadır. Örneğin; balık, ciğer, et, karides, istiridye, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, buğday tohumu, bütün tahıllar, yumurta, peynir ve süt gibi besinlerin içeriğinde bulunurken, bu besinler sayesinde sağlıklı beslenme eşliğinde vücuda kazandırılabilmektedir.
Vücutta Çinko Eksikliğinde Neler Olur?
Çinko eksikliği, vücutta çeşitli semptomlara neden olabilmektedir. Örneğin; bir kişinin vücudunda yeteri kadar çinko bulunmaması halinde kronik ishal, görme bozuklukları, kısırlık, saç dökülmesi, devamlı olarak soğuk algınlığı yaşaması ve bunun gibi bazı sağlık sorunları görülebilmektedir. Bunun ile beraber vücutta oluşan yaraların geç iyileşmesi, iştahsızlık, çocukların gelişiminde ve büyümesinde görülen bazı olumsuz durumlar ve gerilemeler, çinko eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Çinko Zengini 10 Besin ve Faydaları
Çinko, pek çok besinin içeriğinde bulunan bir elementtir. Susam, bezelye, fasulye, barbunya, maş fasulyesi, beyaz mantar, kakao, dana karaciğeri, ıspanak, sarımsak, kabak çekirdeği, kuzu eti, hindi eti ve yer fıstığı çinkonun bulunduğu besinler arasında yer almaktadır.
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği, çinko kaynaklarının en önemlilerinden biridir. Günlük ihtiyacının yüzde 44’ünü karşılamaya yetecek kadar çinko içeren kabak çekirdeği, menopoz sonrasında kadınların meme kanserine yakalanma riskini en aza indirgemekte, prostat ve zihin sağlığına fayda sağlamaktadır.
Sarımsak
Sarımsak, çinko içeren besinler arasında yer almaktadır. Saç dökülmesi konusunda oldukça etkili olan çinko, aynı zamanda insan sağlığı açısından da büyük fayda sağlamaktadır.
Yumurta Sarısı
Yumurta, sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli besinlerden biridir. İçeriğinde çinkoyu da barındıran yumurta ve özellikle yumurta sarısı, genel kolesterol seviyesini düzenlemekte ve vücudun protein ihtiyacını karşılamaktadır. Üstelik yumurtayı pek çok diyet listesinde bulabilmek de mümkündür.
Dana Eti
Oldukça iyi bir hayvansal çinko kaynağı olan dana eti, yağsız olarak tüketildiğinde kolesterole fayda sağlamaktadır. Öte yandan B12 vitamini bakımından da oldukça zengin olan dana eti, zihinsel gelişime açısından önemli bir besin olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla diyetisyenlerin tavsiye ettiği besinler arasında yer almaktadır.
Mantar
Çinko zengini besinlerden bir diğeri de mantar olarak bilinmektedir. Mantar, bağışıklık sistemini güçlendirme, kolesterolü dengeleme, metabolizma ve bağırsak sağlığını desteleme gibi etkiler göstermektedir. Bununla beraber iyi bir lif, vitamin ve mineral kaynağı olduğu bilinen bu besin, zengin antioksidan özelliğine sahip olmasıyla da dikkat çekmektedir.
Hindi Eti
Hindi eti de çinko zengini besinlerden bir diğeri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık açısından pek çok farklı fayda sağlayan hindi eti, zengin çinko içeriğinin yanı sıra yüksek selenyum içeriğiyle iyi bir antioksidan olarak bilinmektedir. Bu sayede vücuttaki serbest radikallerle savaşan bu besin, yaraların daha hızlı iyileşmesini, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini, karbonhidrat, yağ ve proteinin kolay sindirilmesini sağlamaktadır.
Çiğ Fındık
Çiğ fındık, çinko zengini besinler denildiğinde akla gelen ilk besinlerden biridir. Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan fındık, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu bir etki göstermektedir. Bununla beraber tokluk hissi kazandırdığından diyet listelerinin vazgeçilmezlerinden olan çiğ fındık, sinir sistemini güçlendirme, beyin sağlığını koruma, kolesterolü düşürme ve diyabet riskini azaltma gibi etkiler göstermektedir. Bununla beraber kansere karşı koruyu bir etki göstermesi, kabızlığın önüne geçmesi ve kasları güçlendirmesi de çiğ fındığın faydaları arasında yer almaktadır.
Roka
Çinko içeriği zengin olan besinlerden roka, aynı zamanda vitamin ve mineraller bakımından da zengin olmasıyla bilinmektedir. Metabolizmayı güçlendiren, hücrelerin yenilenmesini destekleyen, kanın temizlenmesini sağlayan roka, düşük kalorisiyle kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Ayrıca kansere karşı koruyucu bir etki göstermesi, DNA hasarının önlenmesine yardımcı olması ve kemik sağlığını güçlendirmesi de yine rokanın faydalarından bazılarıdır.
Bezelye
Çinko içeriği bakımından öne çıkan besinlerden bezelye, aynı zamanda tam bir folik asit kaynağı olmasıyla bilinmektedir. Sağlık açısından pek çok farklı fayda sağlayan bu besin, mide rahatsızlıklarının önüne geçmektedir. Bununla beraber kan şekerini dengelemesini, cildi yenilemeye yardımcı olması, beyin hücrelerini koruması, metabolizmayı hızlandırması ve saç sağlığına iyi gelmesi, çinko zengini besinlerden bezelyenin faydalarına birer örnektir.
Badem
Çinko zengini besinlerden bir diğeri olan badem, bol miktardaki lif içeriği sayesinde diyet listelerinin de olmazsa olmazlarından biridir. Çinkoyla beraber bol miktarda E vitamini içeren badem, serbest radikaller karşısında cildi korumasıyla bilinmektedir. Üstelik tok tutup kan şekerini düzenlemesi, kötü kolesterole karşı mücadele etmesi, sindirim sistemini düzenlemesi ve kemik sağlığını desteklemesi de yine bademin faydalarından bazılarıdır.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.