Çocuklara vitamin takviyesi, günümüzde pek çok ebeveynin en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Çocukları büyüdükçe gelişimlerini tamamlayabilmek ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına vitamin ve minerallere ihtiyaç duyulurken, bunlar bazen sağlıklı beslenme yöntemi ile bazen de takviye ile temin edilebilmektedir.

Genellikle çocuklar dengeli ve sağlıklı beslenme ile yeteri kadar besin tüketebilirken, bazı zamanlarda bu besinlerden alınan vitamin ve mineraller yeterli gelmeyebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise çocuklara vitamin takviyesi yapılabilmektedir.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Çocukların Besin İhtiyacı Nelerdir?

Çocukların Besin İhtiyacı Nelerdir?
Çocukların Besin İhtiyacı Nelerdir?

Çocukların besin ihtiyacı çoğu zaman yaşına, cinsiyetine, gelişimine, büyüme ve aktivite düzeyine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Diyetisyenlere göre 2 ila 8 yaş arasındaki çocukların günlük olarak 1000-1400 kalori, 9 ila 13 yaş arasındaki çocukların ise 1400 – 2600 kalori tüketmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra yine yaşına ve bu gibi faktörlere bağlı olarak belirli seviyede kalsiyum, demir, fosfor, A, B12, C ve D vitamini gibi vitaminler de tüketmesi önemlidir.

Çocukların besin ihtiyaçları elbette ki bu kadarla sınırlı değildir. Çocuklar sağlık ile büyüyebilmek için belirli miktarda vitamin ve mineral alması gerekmektedir. Bu ihtiyaçlar küçük çocuklar, büyük çocuklar ve gençlerde farklılık gösterebilmektedir.

Çocukların Vitamin İhtiyaçları Yetişkinlerden Farklı mı?

Çocukların vitamin ihtiyaçları yetişkinlerle hemen hemen aynıdır. Ancak seviyeleri değişiklik gösterebilmektedir. Çocuklar zaman içerisinde kemik gelişimi için kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç duyarken, sağlıklı beslenme ile bu gibi ihtiyaçları karşılayabilmek önemlidir.

Bunun yanı sıra B12, B6, A, D vitamini, iyot, kolin, demir, çinko gibi besin maddeleri de erken yaşta beyin gelişimini destekleyen önemli unsurlardan biri olurken, yetişkinlere kıyasla daha az ihtiyaç duyulan bu vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınması gerekmektedir.

Çocuklara Vitamin Takviyesi Yapılmalı mı? İhtiyaçları Var mı?

Bazı çocuklar aşırı iştahsızlık, yemek seçiciliği ve bu gibi durumlar sonucunda vitaminsizlik ve dolayısıyla bazı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu gibi durumlarda gelişimi destekleyebilmek için çocuklara vitamin takviyesi yapılması gerekebilir.

Vitaminlerin faydaları çocukların gelişimi açısından oldukça önemli olurken, beyin gelişimi, kemik gelişimi, fiziksel ve zihinsel gelişimleri vitaminler sayesinde tamamlanmaktadır. Her vitaminin vücutta önemli bir yeri bulunurken, gerekli durumlarda çocuklara vitamin takviyesi yapılabilmektedir.

Çocuklara Vitamin Takviyesi Nasıl Olmalıdır?

Çocuklara Vitamin Takviyesi Nasıl Olmalıdır?
Çocuklara Vitamin Takviyesi Nasıl Olmalıdır?

Çocukların sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve günlük hayattaki başarıları açısından vitaminlerin önemi son derece büyüktür. Dolayısıyla vücutta eksik olduğu tespit edilen vitaminler için takviyeye ihtiyaç duyulabilir. Peki, çocuklara vitamin takviyesi nasıl yapılmalıdır?

Vitamin Takviyesi Yerine Sağlıklı Beslenme Düzeni Oluşturun

Çocuklara vitamin takviyesi elbette sağlıklı beslenme düzeni oluşturularak sağlanmalı ve vitaminde yeterli miktarda vücuda kazandırılmalıdır. Çocuklarda ihtiyaç duyulandan fazla vitamin takviyesi, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Dolayısıyla genel sağlık açısından ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin doğal besinler yoluyla karşılanması son derece önemlidir.

Çocuklar için pek çok farklı ve yeterli miktarlarda besin öğesinden oluşan beslenme programları, bir yandan çocuğun okul performansını olumlu yönde etkilerken, diğer yandan da sağlıklı büyüme ve gelişimine katkı sağlayacaktır. Ekstra olarak çocuklara vitamin takviyesi gerekmesi durumundaysa ancak doktor tarafından önerildiğinde ve yine doktor kontrolünde sağlanmalıdır.

Sağlıklı Büyüme ve Gelişme Açısından Kalsiyum Önemli

Büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için son derece önemli bir yere sahip olan kalsiyum, kemik sağlığı konusunda oldukça etkili bir faktördür. Bu dönemde çocukların alması gereken günlük kalsiyum miktarı 800 miligram olarak bilinir. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum içerikli besinlerin tüketimini alışkanlık haline getirmek gerekir.

İyot, Çinko ve Demir Eksikliğine Dikkat!

Çinko, iyot ve demir, çocuklarda eksikliği sıklıkla görülen mineraller arasında yer alır. İyot eksikliği, çocukluk döneminde beyin hasarına yol açarken, günümüzde birçok çocuk bu nedenle risk altındadır. Üstelik zekâ geriliği ve okul başarısının olumsuz yönde etkilenmesi de yine iyot eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.

Bu dönemde aynı sonuçlara neden yol faktörlerden bir diğeri de demir eksikliğidir. Demir eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkan anemi, mutlaka tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarından biridir. Demir eksikliği konusunda tedavi gören çocuklarda çinko kullanımı, genellikle demir emilimini minimuma indirgeyerek tedavi sürecini uzatmaktadır. Dolayısıyla bu gibi durumlarda tedavinin doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi ve belirlenen süreçte devam etmesi önerilmektedir.

B12 Eksikliği Okul Başarısını Etkiliyor

B12 vitamini eksikliği, çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Çoğunlukla balık, kırmızı et, tavuk ve süt ürünlerinde bulunan bu vitamin, vücutta eksik olması durumunda ağrı ve yorgunluğa yol açabilmektedir. Bu da çocuğun günlük yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir.

C ve D Vitamini Eksikliği ya da Fazlalığı Sağlık Sorunlarına Neden Oluyor

C vitamininin grip ve nezleye karşı koruma sağladığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir. E vitamini ve selenyumun ise çeşitlere kanserlere karşı koruyucu etki gösterdiği bilinmektedir. Bu gibi vitamin ve minerallerin vücutta gereğinden fazla bulunması pre-kanserojen madde üretimini artırdığı bilinmektedir. Dolayısıyla bu vitaminlerin eksikliği durumunda kesinlikle bir uzmandan destek alınması ve doktor kontrolünde tedavi sürecinin yürütülmesi gerekmektedir.

Beslenme Çantasına Bu Besinleri Koyabilirsiniz

Çocuğun gelişimine katkı sağlayabilmek ve sağlıklı beslenme düzeni oluşturabilmek konusunda işe beslenme çantasında değişiklik yaparak başlayabilirsiniz. Sağlıklı bir beslenme çantasında olması gerekenleri şu şekilde örneklendirebilir:

  • Taze sıkılmış meyve suyu ve ev yapımı poğaça
  • Ayran, simit ve meyve
  • Taze sıkılmış mevsim meyvelerinin suyu ve peynirli sandviç
  • Ekmek arası yağsız köfte ya da tavuk
  • Ev yapımı kek ve süt, okul için en ideal beslenme çantası içeriği olabilir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz