Sağlıklı beslenme, bebeklikten yetişkinliğe ve hatta yaşlılık dönemine kadar hayataın her aşamasında oldukça önemli ve hassas bir konudur. Gerek bebeklikte, gerekse yaşlılık döneminde herhangi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmamak adına insanların beslenme programına dikkat etmesi, sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinlerden uzak durması gereklidir.

Çocuklar ve bebekler, genellikle hassas bir bünyeye sahip olduğundan her besini kabul etmekte zorlanır ve bazı besinlere karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Anne karnında, bebeklik döneminde, çocuklukta ve hatta yetişkinlik döneminde yaşanabilen besin alerjisi, genetik bir problemdir. Aileden herhangi birinin alerjik olması bir çocukta besin alerjisi riski yüzde 20 olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle de özellikle bebeklik döneminde alerji reaksiyonlar yaşanmaması adına beslenme programı oluşturularak uygulanmalıdır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Çocuklarda Besin Alerjisi Belirtileri ve Nedenleri

Çocuklarda besin alerjisi nedenleri; genellikle bağışıklık sisteminin aslında herhangi bir zararı bulunmayan besinleri zararlı olarak görmesi şeklinde ifade edilebilmektedir. Bu nedenle vücut savunma sistemini harekete geçirmekte ve ortaya bu gibi bir sonuç çıkmaktadır. Ayrıca genler de besin alerjisi için bir neden olarak gösterilebilmektedir. Çünkü anne ve babadan herhangi birinin besin alerjisi olması, çocuklarda da görülmeye neden olabilmektedir.

Çocuklarda besin alerjisi belirtileri ise; yüzde ve vücutta kızarıklıklar, gözlerde ve dudaklarda şişme, öksürük, egzama, burun akıntısı, ishal, nefes darlığı, hırıltı gibi semptomlar, besin alerjisinin belirtileri arasında yer almaktadır.

Besin Alerjisi Olan Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Çocuklarda ve bebeklerde besin alerjisi olup olmadığını anlayabilmek için ilk kez verilen besinin 3 gün kuralına dikkat edilmelidir. İlk kez verilen besinin yanında 3 gün boyunca başka bir besin verilmemeli ve çocuğun vücudu gözlemlenmelidir. Zaten herhangi bir alerji durumu söz konusu olduğunda vücut hemen tepkime gösterecektir.

Genellikle en çok alerjiye neden olan besinler; yumurta, balık, inek sütü, keçi sütü, kuru yemiş, çilek, kiraz gibi bazı meyveler, çeşitli sebzeler, çikolatalar ve baharatlardır. Dolayısıyla besin alerjisi olan çocukların beslenmesinde bu gibi besinlere dikkat etmek gereklidir.

Besin alerjisi olduğundan emin olunan çocuklarda özel bir besleme programı uygulanmalıdır. Tanısını kesinleşip tedavi süreci başlayanlar için, besin alerjisi olan çocuklarda beslenme ayrı bir önem gösterilmeli ve aynı besinler çocuğa kesinlikle yeniden verilmemelidir. Çocuğun beslenme programı konusunda uzman bir diyetisyenden destek alınması da tavsiye edilebilir.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz