Doğu Avrupa, Batı Asya ve Orta Doğu’da yetişen küçük bir bitki olan Nigella sativa’dan elde edilmektedir. Tarihte insanlar yaklaşık 2000 yılı aşkın bir süredir ilaç yapımında çörek otu kullanmışlardır. Tarihte, çörek otu baş ağrısı, diş ağrısı, burun tıkanıklığı, astım, artrit ve bağırsak kurtları tedavisinde kullanılmıştır. Her ne kadar kendisi küçük olsa da sağladığı faydalar çok fazladır. Tümör azaltıcı özelliklere sahip olabilen bir antioksidan ve anti-inflamatuar bileşik olan ‘timokinon’ maddesini içermektedir. Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü etkiye sahiptir. Kan şekerini düşürücü etkiye sahip olan çörek otu, hazmı kolaylaştırmaktadır.

Çörek Otu Faydaları

  • Çörek otu bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  • İçinde bulunan iltihap önleyici madde eklem iltihabı için oldukça faydalıdır.
  • Prostat ve meme kanserini yavaşlatmaya yardımcı olur.
  • Karaciğeri korur. Yapılan çalışmalar neticesinde karaciğer kanserini önlediği anlaşılmıştır.
  • İnsülin salgılanmasını sağlayarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Çörek otu alerjik rahatsızlıklarla savaşır.
  • Bronşitli astım, alerjik astım ve bahar nezlesi gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.
  • Mide zarını korur.
  • Nefes borusu adalesini geliştirir ve nefes darlığını engeller.
  • Kalp sağlığını korur.
  • İçinde antioksidan bulundurur.
  • Kalp damar hastalıklarını önler.
  • Alkolün zararlı etkilerini önler.
  • Egzama gibi rahatsızlıklar için oldukça faydalıdır.
  • Kolon kanserini engeller.

Susama çok benzeyen çörek otu içerisinde sabit ve uçucu yağlar, saponinler, alkaloitler ve tanen bulunmaktadır. Acı olan çörek otları tüketilmemelidir. Çörek otlarının etkileri kişide kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle Beslenme ve Diyet Uzmanına danışarak tüketilmesi daha doğrudur.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ücretsiz ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Çörek otunun öğütülmüş hali yenmemelidir. İşlem uygulanarak öğütülen çörek otlarının içerisinde yer alan vücuda yararlı yağlar uçmaktadır. Bu nedenle tohum halinde satılan çörek otlarının tüketilmesi daha doğrudur.

Çörek Otu Nelerde Kullanılabilir?

Evlerimizde yaptığımız poğaçalarda, böreklerde, keklerde, kurabiyelerde, yemek ve salatalarda çörek otu kullanılabilir. Kahvaltılarda doğradığımız domates ve salatalıkların üzerine çörek otu serpebilir, peynir ve zeytinleri de çörek otu ile tüketebiliriz. Benzer şekilde meyveleri de çörek otu tüketmek mümkündür.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here