Crohn’s hastalığı, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar henüz nasıl bir sağlık sorunu olduğuna dair kesin bir bilgi edinilemese de, çoğunlukla 15 ila 30 yaş aralığında görülen, bağırsak tıkanıklığı, karın içi abse, fistül gibi sağlık sorunlarına neden olduğu bilinmektedir.

Crohn’s hastalığının belirtilerinden bahsetmek gerekirse; ishal, iştah kaybı, kilo kaybı, mide bulantısı, ağrı, beslenmeye bağlı olarak görülen alevlenmeler, bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Komplikasyonların ortadan kalkması ve Corhn’s hastalığının tedavisi açısından sağlıklı beslenme hayati bir önem taşırken, bu gibi durumlarda genellikle diyet programı uygulanmaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

Crohn’s Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalı?

Crohon’s hastalığında beslenme oldukça önemli ve dikkat gerektiren bir konudur. Özellikle de yeterli ve dengeli beslenme, beslenme yetersizliğinin önüne geçerken, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durma gibi önlemler, hastalığın ataklarını seyrekleştirmekte ve semptomlarını en aza indirgeyebilmektedir.

Crohn’s hastalığında beslenme daha çok bol protein içerikli az posa ve yağlı, yüksek enerjili, vitamin ve mineral zengini olan besinler üzerine olmalıdır. Bunun yanı sıra omega3 ihtiyacını karşılayabilmek için fırında, buharda ya da ızgarada pişirilmiş somon, ringa ve pisi gibi balıklar, yine protein zengini olan balık ve tavuk, yumurta gibi besinler, hastalarının diyetinde yer alması gereken besinler olarak gösterilebilmektedir.

Bu Besinlere Dikkat Etmelisiniz!

Crohn’s hastalığında bazı besinler hastaların semptomlarını artırabilmektedir. Örneğin; buğday, pirinç, turunçgil, mısır, süt ürünlerinin bazı hastalarda semptomları artırdığı görülmüş, bu nedenle de test edilerek verilmesi tavsiye edilmiştir.

Bunların yanı sıra Crohn’s hastalığında ataklara neden olan besinler ise acı baharatlı besinler, koyu çay, kahve, alkol, sigara, çiğ sebze ve meyve ile çok sıcak ya da çok soğuk besinlerdir. Dolayısıyla hastaların diyetinde bu gibi besinlerin miktarını olabildiğince düşürmesi tavsiye edilmektedir.

Diyetisyen ile Görüşebilirsiniz!

Crohn’s hastalığının teşhis edilmesinin ardından hastaların bir diyetisyene yönlendirilmesi gerekmektedir. Beslenme ile yakından ilişkili olan bu hastalıklar, doğru ve düzenli beslenme sayesinde semptomlar hafifletilebilmektedir. Bu gibi durumlarda beslenme uzmanları, hastalığın şiddetine ve hastanın değerlerine göre bir beslenme programı düzenleyerek daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerine yardımcı olmaktadır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz