D vitamini eksikliği hayat standartlarını iyileştirmke için oldukça etkilidir. Vitamin çeşitleri metabolizmada çeşitli biyokimyasal olaylar üzerinden katılım sağladığı vücut içerisinde önemli etkiler oluşturur. D vitamini A, E ve K vitaminleri gibi yağda eriyebilen gruplar arasındadır. Büyük oranda cilt üzerinden güneş sayesinde gelen Ultraviyole ışınlar ile sentezlenir. Ancak küçük bir miktarda da olsa hayvansal ve bitkisel gıdalar vücuda D vitamini eksikliğini gidermek için destek verebilir.

D vitamini, vücudumuz için çok önemlidir. Vücudumuza yeteri miktarda D vitamini girişi olmadığı durumlarda özellikle sağlık problemleri ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle de düzenli ve yeterli miktarda almamız gerekir. D vitamini eksikliğini tamamlayabilmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır.

Hemen Online Diyete Başla!

Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!

D Vitamini Eksikliğini Nasıl Gideririz?

D Vitaminini Eksikliğini Nasıl Gideririz?
D Vitaminini Eksikliğini Nasıl Gideririz?

Vücut, D vitaminini özellikle yaz aylarında daha fazla depolar. Yaz güneşi sayesinde D vitamini alırız. Yani bu vitamini alırken güneş çok büyük rol oynar. Vücutta D vitamini yetersiz olduğunda erken yaşlılığa yol açar, şişmanlatır, bağırsaklarda sindirim ve emilim problemlerini ortaya çıkarır ve cilt kanserine yol açar.

Yaz dönemlerinde sık sık tercih edilen güneş kremleri de güneşin tam verdiği vitamini almamıza engel olur. Bu nedenle güneş kremlerini kullanarak, D vitamini alımını engellememeliyiz. Ancak bu da güneşte bol bol durun demek değildir. Özellikle yakıcı güneşlerde uzun süreli durmamak gerekir. Uzun süreli yakıcı güneş altında durmak vücudumuzda kalıcı yanık izleri bırakabilir.

Vücuttaki D vitamini eksikliğini gidermek için %90-95’ini güneş ışınlarından; %10-20’si ile dışarıdan alınan besinler ile sağlanır. Hayvansal veya bitkisel besinlere şu şekilde örnek verilebilir:

  • Somon, sardalya, ton ve uskumru gibi bazı yağlı balıklar
  • Süt
  • Yumurta sarısı
  • Tatlı patates
  • Yulaf
  • Brokoli
  • Maydanoz
  • Mantar

D Vitamini Fazlalığı Nedir ve Nelere Neden Olur?

D vitamini ihtiyaçlar doğrultusunda alınmalıdır. Vücut içerisinde depolandığı ve aşırı alım gerçekleştiğinde vücut içerisinde istenmeyen yan etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır. Beslenme nedeniyle fazlalığı da görülebilen D vitamini, ancak ihtiyaç dışında takviye olarak aşırı miktarda alınan bu vitamin vücutta fazlalığı neden olabilir. vitamin fazlalığından oluşabilecek sağlık sorunlar:

  • Gastrointestinal sorunlara neden olabilmektedir. Bunlar; iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık,
  • Baş dönmesi,
  • Kas zayıflığı,
  • Aşırı susama,
  • Aşırı idrara çıkma,
  • Kilo kaybı,
  • Sinirlilik,
  • Kan basıncında artış görülebilmektedir.

D Vitamini Eksiklik Nedenleri Nelerdir?

D vitamini eksikliği ülke içerisinde en çok kadınlarda görülür. Küçük çocuklarda ve adolesan dönemlerinde görülen vitamin eksikliğinin bölgesel olarak da sık görülen yerleri bulunmaktadır. Bu yerler: Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir. Genel nedenlerine bakacak olursak:

  • Güneş ışınlarından yeterince faydalanmamak,
  • Obezite,
  • Yeterli ve sağlıklı beslenmeme,
  • D vitamini sentezinin ve atılımının azalması,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Kronik böbrek yetmezliği,
  • Genetik hastalıklar,
  • Sağlıksız yaşam tarzı.

D Vitamini Faydaları Nelerdir?

D Vitamini Faydaları Nelerdir?
D Vitamini Faydaları Nelerdir?

D vitamininin faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Hormon sentezi, hücre zarının korunması, kolesterol biyosentezi ve kemik sağlığı gibi pek çok alanda fayda gösteren D vitamini, araştırmalara göre kanser tedavisine de yardımcı olur. Bununla beraber bağışıklık sistemini desteklemesi ve viral enfeksiyon tedavisinde etkili olduğu da bilinen bir gerçektir. D vitaminin hangi alanlarda faydalı olduğunu da şu şekilde örneklendirebiliriz:

Kemik Sağlığı

D vitamini, vücutta kalsiyum emilimi için ihtiyaç duyulan en önemli faktörlerden biridir. Dolayısıyla zorunlu bir ihtiyaç olarak değerlendirilen bu vitamin türü, D vitamini eksikliği halinde kalsiyum emilim oranı düşük olur. Varlığındaysa tam aksine bu oran yüksektir.

D vitamini, bu gibi özellikleri nedeniyle kemik erimesi olarak bilinen osteoporozun tedavi sürecinde destek amacıyla kalsiyumun yanında ek olarak kullanılır. Diğer yandan genel kemik sağlığı ve gelişimine destek olabilmek adına gelişim döneminde de kullanılabilir.

Kas Sağlığı

Kas gelişimini büyük ölçüde desteklemesiyle bilinen D vitaminin, aynı zamanda fiziksel gücü artırdığı da bilinir.

Bağışıklık Sistemi

Reseptörler, başka bir deyişle algaçlar, hücreler üzerinde yer alan ve her madde adına ayrıca üretilmiş olan protein yapılı bileşikler olarak ifade edilir. Bu alanda yapılan araştırmalara göre, D vitamininin sahip olduğu reseptörler, bağışıklık sistemi üzerinde yer alır. Böylelikle hücrenin aktivitesinde önemli bir artış yaşanır. Ağırlıklı olarak viral enfeksiyonların tedavisinde destek amacıyla çeşitli dozlarda alınan D vitamini, semptomların hafifletilmesini sağlarken, aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Kanser

Kanser, çeşitli mekanizmalar nedeniyle ortaya çıkan ciddi bir sağlık sorunudur. D vitamininin kanserin önüne geçebileceği, kanser tedavisini destekleyeceği ve riskini en aza indirgeyebileceği gibi veriler bulunur. Kanser gibi bir risk ya da ihtimal söz konusu olduğunda, bir uzman hekime danışarak D vitamini takviyesi alınmalıdır.

Antiinflamatuar Etkinlik

İnflamasyon, pek çok sağlık sorununun başlangıcında ortaya çıkan yangısal süreç olarak bilinir. Her ne kadar ilk aşamada haber verici bir görev üstlense de inflamatuar sürecin ilerlemesini istemez. Dolayısıyla bu gibi durumlarda sürecin önüne geçen ajanlara ihtiyaç duyulur. D vitaminin antiinflamatuar özelliğe sahip olduğu bilindiğinden, hastalığın başlangıcında D vitamini takviyesi önerilir.

Cilt Sağlığı

D vitamini faydalarından bir diğeri de cilt sağlığı üzerinde sağladığı etkinliklerdir. D vitamininin bir tür hormon olduğu düşünülürken, konuya ilişkin olarak yapılan araştırmalarda, akneli olan ciltlerde hormonal problemlerden kaynaklı olarak D vitamini eksikliğinin mevcut olduğundan bahsedilir. Bununla beraber gerek antienflamatuar gerekse antimikrobiyal özelliğe sahip olduğundan akne tedavisinde D vitamini kullanılabileceği ifade edilir.

D vitamininin ciltte sağladığı bir diğer faydaysa; hücre yenilenmesi konusunda cilt hücrelerinin korunmasına destek olmasıdır.

Hemen Online Diyete Başla!

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz