İyi ve mutlu bir yaşam için ilk kriter dengeli beslenmektir. Dengeli beslenmeden kasıt kesinlikle az yemek değildir. Yeteri kadar, her türlü kaliteli gıdayı doygunluk hissedene kadar, yeterli miktarda yemektir. Dengeli beslenme, sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezken zayıflamak isteyenler için ise ilk basamaktır.
Peki dengeli beslenme nasıl olmalıdır? Dengeli beslenme, öğünlerimizde protein, yağ ve kompleks diye adlandırılan kaliteli karbonhidratları bir arada almak ile olur. Öğünlerinizde proteinin yerini tamamlayan ürünlerden birkaçını et, süt ürünleri, yumurta olarak gösterebiliriz.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Yağların Hayatımızdaki Yeri Nedir?
Diyetlerde yapılan en büyük hatalardan biri yağları yaşamımızdan tamamen uzaklaştırmaktır. Vücuda alınan yağları kısıtlamakta fayda olduğu doğru, proteinin ve karbonhidratın 1 gramı yağların 1 gramından daha az kalori içermektedir. Buda yağların vücuda fazla alınımında kilo alımına sebep olur. Fakat yağlar vücutta sadece enerji kaynağı ve yağ deposu olarak mı kullanılıyor? Bu soruya cevap hayır.
Yağların vücuttaki ilk amacı, sindirime ve onarıma katılması. Cildimizdeki, vücudumuzdaki yağ oranını ayarlaması içinde gereklidir. Ayrıca suda değil, yağda çözünen A-D-E-K vitaminlerinin vücuda emilimi için görev alırlar. Yağı hayatınızdan tamamen çıkarırsanız yazıda belirtilen işlevlerin vücut tarafından yapılamamasına sebep olunur. Bu da ileriye dönük oldukça büyük sorun yaratacaktır. Bu nedenle sıkı bir diyette dahi olsanız asla yağları sıfırlamamalısınız. Katı yağlardan uzak durmalı, yağ tercihini zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel kökenli sağlıklı yağlardan yapmalısınız.
Dengeli Beslenme için Karbonhidrat Seçimi Nasıl Olmalı?
Kana hızlı karışan, şekerinizi ani yükselten ve düşüren karbonhidratlardan kesinlikle uzak durmamız gerekiyor. Hem kilo almamak hem ileriye dönük şeker hastalığına yakalanmamak hem de kanser riskimizi azaltmak için kan şekerimizi fazla oynatan bu besinlerden uzak durmalıyız. Bu kalitesiz karbonhidratlara örnek olarak; sofra şekeri, glikoz ve beyaz ekmek gösterilebilir. Beyaz ekmek nispeten daha masum olsa da, tam buğday unundan yapılmış ekmekle değiştirmemizde oldukça fayda var. Vücudunuzun karbonhidrat, yani şeker ihtiyacını meyve, sebze, baklagiller ve kepekli ürünlerden karşılamamız kendimiz için yapacağımız en büyük iyiliktir.
Her öğünde bu üç gruptan besini alarak, vücudun ihtiyacı olan bir beslenme şekli oluşturmuş olursunuz. Unutmayın, basit karbonhidratlardan uzak durmak uzun ve sağlıklı bir hayat demektir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.