Diyabet; kan şekerinin artması veya ani bir şekilde azalmasıyla seyreden bir metabolizma hastalığıdır. Ülkemizde ise yaklaşık olarak 40 milyon insan şeker hastalığı olarak da bilinen bu hastalığa yakalanmış durumdadır.
Günümüzde şeker hastalığını ortaya çıkmadan önleyebilmek için düzenli egzersizler, hareketli ve yüksel moralli bir hayat, sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması gerekmektedir. Yürüyüşlerin ve egzersizlerine yanı sıra yüzme, kayak ve benzeri gibi spor dalları ile da ilgilenmek vücut içerisinde bulunan glikozu etkili bir biçimde kullanılmaya, kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardımcı olup, bizi şeker hastalığından uzak tutmaktadır.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Her dört şeker hastasından birinde depresyon riski de oluşmaktadır. Şeker hastalığının seyrini değiştiren bu depresyonlar tedavi altında kontrol edilmeli ve hasta yakınlarının da bu yaklaşımlara özen göstermeleri gerekmektedir.
Karbonhidrat içeren besinlerden vücudun istemiş olduğu seviyeden fazla tüketilmesini önlememiz gerekmektedir. Kan şekerini kontrol altına alabilmek için, diyabetli bir kişiye özgü beslenme yöntemleri verilmektedir. Bu beslenme programları ise uzman diyetisyenler tarafından sağlanıp, diyabetli tanıdıkların beslenme programları uygulanmamalıdır. Çünkü her beslenme program kişiye özeldir. Aynı zamanda Beslenme ve Diyet Uzmanları tarafından verilen programlara da sadık kalınması gerekmektedir. Her insan gibi, diyabetik insanların da enerji, karbonhidrat, lif, yağ, mineral ve vitamin gibi ihtiyaçları vardır. Burada tek önemli nokta, şeker hastalarının bunları dengeli olarak tüketmesi gerekmektedir.
İnsülin hastaları, vücut üzerindeki eksikliği yerine koyabilmek için enjeksiyon yoluyla yardım alırlar. Kan şekerini ayarlayabilmeleri için tüketilen ilaçlar sayesinde sürekli kontrol altında tutulması gerekir. Bu gibi hastalıkları zamanında teşhis edilmesi, düzenli tetiklerin yapılması, birçok organda rahatsızlıklara yol açabildiği gibi, hastalık ile barışık yapıda olarak, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmenin kontrolleri her zaman elimizde olduğunu bilmemiz gerekir.
İnsülin Nedir? Diyabet (Şeker Hastalığı) Nasıl Oluşur?
Sağlıklı bir insanın pankreasındaki beta hücreler, düzenli bir şekilde insülin hormonu üretmektedir. Bu hormon sayesinde tüketilen besinlerin içeriğindeki şeker enerjiye dönüştürülerek bütün organlara ve hücrelere ulaştırılır. Başka bir deyişle insülin; besinlerle kana karışan şekeri kan dolaşımına alarak kaslara, yağ dokularına, karaciğere ve enerji olarak kullanılacak alanlara aktarır. Böylelikle insan vücudundaki kan şekeri dengelenmiş olur.
Herhangi bir sebeple beta hücrelerinin yeteri kadar ya da hiç insülin üretememesi durumunda enerjiye dönüştürülemeyen şeker, diyabete (şeker hastalığına) yol açar ve kanda birikerek kalp-damar rahatsızlıklarına yol açabilir. Aynı zamanda böbrek ve karaciğer gibi organlara da zarar verebilir. Şeker hastalığıyla karşı karşıya olan bireylerde erken tanı ve yaşam standartlarının düzenlenmesi sayesinde hastalığın olumsuz etkilerinden kurtulabilmek mümkündür.
Diyabet Nedenleri Nelerdir?
Diyanet nedenleri genellikle kişiden kişiye değişiklik gösterirken, genetik etkenlerin rolü büyüktür. Dolayısıyla aile bireylerinden herhangi biri ya da birkaçında şeker hastalığı tanısı olan bireylerin, semptom göstermeden bir uzman muayenesinden geçmesi önemlidir. Diğer yandan şeker hastalığı nedenleri olarak gösterilen durumlar şu şekildedir:
- Şeker içeriği yüksek olan besinler tüketmek
- Doğumdan itibaren pankreasın yeteri kadar insülin üretememesi,
- Hücrelerin üretilen insüline yanıt vermemesi.
Tüm bu nedenler göz önünde bulundurularak şeker hastalığına yol açan faktöre göre de Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak şeker hastalığı iki ana gruba ayrılmaktadır.
Diyabet Nasıl Engellenir?
Şeker hastalığı önüne geçilebilecek sağlık sorunlarından biridir. Tip1 diyabeti kesin olarak engelleyebilecek bir yöntem henüz bulunmazken, aktif bir yaşam, sağlıklı beslenme ve düzenli doktor kontrolleriyle riski en aza indirgeyebilmek mümkündür.
Tip2 diyabet içinse daha fazla önlem alınabilir. İlk olarak genetik yatkınlığı bulunan kişiler, aile bireylerinde şeker hastalığı öyküsü olanlar düzenli olarak uzman kontrolüne giderek riskin erken teşhis edebilir. Şeker hastalığı riski söz konusu olduğunda bu hastalığın önüne geçebilmek için;
- Düzenli olarak egzersiz yapmak,
- Tüm vücudun aktif olacağı yürüyüşler yapmak,
- Sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak,
- Hangi besinin ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda uzman diyetisyenden yardım almak,
- Kilo vermek faydalı olacaktır.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.