Şeker hastaları (diyabet hastaları) ne yiyip ne içtiklerinin karbonhidrat değerlerine, içeriğine çok dikkat etmelidir. Çünkü basit karbonhidratlar olarak adlandırılan, şeker (glukoz, früktoz) içerikli gıdalar kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine yol açmakta ve kişiler bu durumdan olumsuz etkilenmektedir.
Şeker hastalarının kan şekeri düzeylerini dengede tutabilmeleri için kompleks karbonhidratlı yiyecek ve içecekleri seçip tüketmeleri gerekmektedir. Çünkü kompleks karbonhidratlar açısından zengin besin maddeleri, kan şekerinin az ve yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Kompleks karbonhidratların sindirimi ve kana geçişi daha uzun sürer. Bu sayede şekeriniz aniden yükselmez.
Uzman Diyetisyen Hilal Konak eşliğinde size özel ön görüşme fırsatından faydalanarak randevunuzu almak için hemen tıklayın!
Ayrıca glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler de kan şekerinin hızlı bir şekilde artmasına yol açmaktadır.
Şeker Hastaları Dondurma Yiyebilir mi?
Özellikle hazır paketli dondurmaların şeker ve yağ içeriği yüksektir. Şeker ve beraberinde glikoz-fruktoz şurubu da içermektedirler. Diyabetli bireyler light ya da tatlandırıcılı dondurmaları haftada bir iki gün tercih edebilirler. Sade sütlü dondurmanın şeker ve kalori içeriği çikolatalı ve meyveli olan çeşitlerine göre daha düşüktür. Bu nedenle öncelikli tercihiniz sade dondurma olmalıdır. Dondurmadan çok, dondurmanın külahlının da kan şekerini yükselttiği bilinmelidir. Çünkü dondurma külahları, kağıt helva yapımında kullanılan besin maddeleri ile yapılmaktadır.
İnce bir dondurma külahı 10- 15 gram kadar karbonhidrat içermektedir. Külah kalınlaştıkça, içerdiği karbonhidrat miktarı da artmaktadır. Örneğin; kornet dondurmaların külahları yaklaşık 30 gram kadar karbonhidrat içermektedir. Bir ceviz büyüklüğünde dondurma topu da külah olmadan yaklaşık 5 gram kadar karbonhidrat içerir. 2 top çikolatalı, kavunlu, muzlu, fıstıklı, bademli dondurma ise yaklaşık 15-20 gram kadar karbonhidrat içerir.
Şeker hastaları hiç dondurma yiyemez diye bir şey yoktur. Canınız dondurma istediğinde külahsız 2 top Maraş dondurması ya da sade sütlü dondurma tercih edebilirsiniz. Ancak tüketim sıklığı haftada 2 yi geçmemelidir. Alınan dondurmanın kaliteli, hijyenik ve doğal olması sağlık için oldukça önemlidir. Süt ile yapılan dondurmalar hem çok şeker içermez hem de bol oranda kalsiyum içerir. Hazır paketli dondurma tercih ettiğinizde yüksek kalori ve şeker içeriğinin yanında birçok katkı maddesini de vücudunuza almış oluyorsunuz.
Doğal, kremasız, sade Maraş dondurması kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez. Ancak şeker hastalarının dondurma tüketirken Beslenme ve Diyet Uzmanlarına danışmaları gerekmektedir. Diyabetinizin türüne göre Beslenme ve Diyet Uzmanı dondurma yenilmesinde bir sorun olup olmayacağını belirleyecektir.
Hemen Online Diyete Başla!
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için verilen tüm danışmanlık hizmetlerden online olarak da yararlanabilirsiniz. Yoğun iş hayatı, okul temposu, İstanbul dışında yaşamanız ya da zaman kısıtlılığı gibi nedenlerle danışmanlık merkezinize gelemiyorum diyorsanız online danışmanlık hizmeti sizin için oldukça idealdir.